Dat je van alles op de BBQ kunt bereiden hoe ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Soep was hier echter nog niet voorbij gekomen, maar voor alles is een eerste keer! Daarom dus een recept voor gerookte tomatensoep. Heerlijk als lunch met een broodje, maar ook leuk om te serveren als voorgerecht tijdens een driegangen BBQ menu. De bereiding is eenvoudig, maar de smaak is erg lekker. En als je wilt kun je zelfs nog kleine gehaktballetjes grillen en door de soep roeren!

Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
Bereidingstijd: 1 uur uur 20 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 40 minuten minuten
Porties: 4
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 1,5 kilo Tomaten
- 2 Grote Uien
- 3 teentjes Knoflook
- 1 liter Groentebouillon
- 3 eetlepels Olijfolie
- 1 eetlepel Gedroogde Italiaanse Kruiden
- Versgemalen Zwarte Peper
Overige Benodigdheden:
- Grote Braadslede
- Soeppan
- Staafmixer
Instructies
- Voor de bereiding van de gerookte tomatensoep gaan we de tomaten eerst ontdoen van hun velletje. Op die manier nemen de tomaten de rook beter op als ze op de BBQ liggen. Vul de soeppan hiervoor tot halverwege met water en zet op hoog vuur om het water aan de kook te brengen.
- Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 200 graden.
- Snijd de onderkanten van de tomaten kruislings in. Pel de uien en snijd ze in kwarten. Pel ook de tenen knoflook en kneus de teentjes. Doe de uien en knoflook in de braadslede.
- Is het water aan de kook? Voeg dan een derde van de tomaten toe en laat ze even wellen. Doe dit 1 tot 2 minuten, tot je ziet dat het vel van de tomaten los begint te zitten. Schep de tomaten er vervolgens uit en doe nog eens een derde van de tomaten in de pan. Herhaal de vorige stappen tot alle tomaten een heet bad hebben gekregen en ontdoe de tomaten vervolgens van hun vel.
- Snijd nu alle door de helft en doe ze in de braadslede bij de ui en knoflook. Voeg de Italiaanse kruiden en de olijfolie toe en meng alles door elkaar.
- Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het blokje rookhout toe en schuif de braadslede op het BBQ rooster. Sluit de BBQ met de deksel en laat de groenten een uurtje roken en garen.
- Spoel ondertussen de soeppan even om en doe er de bouillon in. Warm de bouillon op als de groenten bijna van de BBQ maken.
- Hebben de groenten een uurtje op de BBQ doorgebracht? Dan mag de braadslede weer van de BBQ. Schep vervolgens alle ingrediënten in de soeppan bij de bouillon en breng het geheel kort aan de kook.
- Haal nu de pan van het vuur en pak de staafmixer er bij om de soep wat gladder te draaien. Ga hierbij zover als je zelf lekker vindt. Breng de soep verder op smaak met versgemalen zwarte peper en serveer met een lekker broodje. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!


Kan men ook gerookte tomaten in een potje gebruiken?
Ik ben niet bekend met gerookte tomaten uit een potje, maar het zou moeten kunnen. Al kun je de soep dan net zo goed gewoon op het fornuis maken denk ik 😉
vandaag gemaakt, alvast voor morgen.
smaakt heerlijk 🙂
Goed om te horen! 🙂
Prima recept. Dank je voor de inspiratie! Weinig moeite voor lunch of voorgerecht. Inmiddels hebben we het recept wat aangepast: een dikke winterpee in stukjes in het bakblik er bij en twee rode paprika’s recht in de kolen. En na opdienen gerookte chilipoeder voor de liefhebber.
Goed om te horen! En mooi dat je het recept naar eigen smaak hebt aangevuld 🙂
Nooit over na gedacht dat dit ook op de bbq kan. Vandaag gemaakt om 1e en 2e kerstdag te serveren. Alleen nog een scheut room er in en het is perfect.
Uiteindelijk is koken op de BBQ ongelooflijk gevarieerd! Deze soep kun je naar smaak verder uitbreiden, met room of bijvoorbeeld geroosterde paprika’s 🙂
Leuk recept en prima voorgerecht lijkt me. Korte vraag nog: doe je de tomatenvellen weg of voeg je deze toe aan de slede?
De tomatenvellen mogen weg. Die zijn qua textuur niet zo lekker in je soep.
kan je ook appel gebruiken om te roken?
Je kunt in feite iedere houtsoort gebruiken, maar appel is wat lichter en geeft dus een minder intense rooksmaak af.
Vraag van een beginner: als ik met kerst de soep als voorgerecht wil en als hoofdgerecht wil grillen, kan dit dan direct na elkaar? Of moet ik er rekening mee houden dat de geur van het roken nog een tijdje aanwezig blijft?
Ja hoor, na een uur roken is de chunk rookhout wel klaar.
Top recept, al een x of 5 gemaakt. Geen aanpassingen, behalve een stuk eiken hout op de kolen.
Goed om te horen Wilfred!