Bacon jam van de BBQ

Bacon Jam

Bacon Jam. Het is wat de naam doet vermoeden: smeerbare bacon. En die bacon jam is echt lekker! Ik had het al eerder eens gekocht in een potje, maar was op YouTube ook een recept tegen gekomen om het zelf te maken. En omdat dat er helemaal niet moeilijk uit zag, wilde ik dat natuurlijk ook proberen. Het resultaat is een eenvoudige, maar zeer verslavende bacon jam. Ik gebruik het op burgers, tussen een tosti of op een sandwich. En geloof me, als je dit proeft wil je het eigenlijk gewoon met een lepel naar binnen werken.

 

bacon jam recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 12 porties
calorieën: 246kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

  • Gietijzeren Pan
  • Keukenmachine

Instructies

  • Voor dit recept heb je de BBQ niet nodig, al kun je het ook op de BBQ bereiden. Ga je op de BBQ aan de slag? Houd dan een temperatuur van ongeveer 150 graden aan en zorg dat je zowel een directe als een indirecte zone aan, zodat je de pan af en toe van de hitte weg kunt schuiven als het te hard gaat. Ik maak dit recept echter in de ‘gewone keuken’ en zal hier ook de werkwijze voor uitschrijven.
  • Zet de gietijzeren pan op middelhoog vuur en laat deze warm worden. Snijd ondertussen de spek in kleine stukken en snipper de ui.
  • Is de pan warm? Voeg dan de spek toe en bak deze tot het een beetje krokant begint te worden. Dit duurt 5 tot 8 minuutjes. Roer de spek regelmatig door.
  • Is de spek een beetje krokant? Schep het dan weer uit de pan. Zet het vuur nu laag en voeg de uien toe. Bak deze tot ze wat zachter worden en voeg vervolgens het paprikapoeder en chilipoeder toe. Bak dit 2 minuutjes mee.
    bacon jam recept2
  • Voeg daarna de appelazijn, basterdsuiker, maple syrup en honing toe, gevolgd door het spek. Roer alles goed door elkaar en voeg nu het water toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nu rustig pruttelen, tot het vocht ingedikt, maar nog wel vloeibaar is. Dit duurde bij mij ruim een uur.
  • Haal de pan dan van het vuur en schep de inhoud in de keukenmachine. Draai het mengsel met de keukenmachine tot een grove jam. Je mag nog wel stukjes spek tegenkomen, maar het geheel moet wel smeerbaar zijn. Breng de bacon jam op smaak met versgemalen zwarte peper en schep het daarna over in een afsluitbare pot. Je kunt de bacon jam nu zeker 6 weken bewaren, maar ik betwijfel of je dat gaat redden!

Notities

Ik heb wat vragen gekregen over de bacon jam, die in de koelkast heel hard wordt en niet meer smeerbaar is. Dat klopt. Het vet uit de bacon stolt wanneer het afkoelt en dat zorgt er voor dat de jam hard wordt. Je kunt de bacon jam eenvoudig weer smeerbaar maken door het deel dat je wilt gebruiken uit je voorraadpot te scheppen en dit in een pannetje of inde magnetron een beetje op te warmen. Het vet zal weer vloeibaar worden en de bacon jam is weer smeerbaar!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 246kcal | Carbohydrates: 10g | Protein: 6g | Fat: 20g | Saturated Fat: 7g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 9g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 33mg | Sodium: 336mg | Potassium: 140mg | Fiber: 0.2g | Sugar: 8g | Vitamin A: 84IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 16mg | Iron: 0.3mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Dit bacon jam recept is alles wat je zoekt!
Dit bacon jam recept is alles wat je zoekt!

21 reacties

  1. Whaaa dit is echt heerlijk. Onlangs gemaakt, maar was veel te snel op. Dus vandaag maar een nieuwe pot BaconJam maken. Thx voor het recept.

  2. Hmmm. Met hoge verwachting dit recept gemaakt. Chilipoeder werd cayennepeper, maple syrup werd agavesiroop. Het rook echt heel erg lekker allemaal. Toen even proeven… Ja hoor, wat is dit nou weer? Wat vreslijk, ontiegelijk lekker dit zeg! En het beste van alles? Mijn vrouw vond het maar zo, zo. Meer voor mij , hahaha! Geweldig dit!

    • Nog wel een vraag/opmerking. Omdat het moest indikken, heb ik het juist zonder deksel laten pruttelen, met de gedachte dat het vocht sneller zou verdampen. Dat was dus ook zo. Wat is jullie reden om het met de deksel op de pan te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling