Bacon jam van de BBQ

Bacon Jam

Bacon Jam. Het is wat de naam doet vermoeden: smeerbare bacon. En die bacon jam is echt lekker! Ik had het al eerder eens gekocht in een potje, maar was op YouTube ook een recept tegen gekomen om het zelf te maken. En omdat dat er helemaal niet moeilijk uit zag, wilde ik dat natuurlijk ook proberen. Het resultaat is een eenvoudige, maar zeer verslavende bacon jam. Ik gebruik het op burgers, tussen een tosti of op een sandwich. En geloof me, als je dit proeft wil je het eigenlijk gewoon met een lepel naar binnen werken.

Dit bacon jam recept is alles wat je zoekt!
Dit bacon jam recept is alles wat je zoekt!

Soort gerecht: Anders; Aantal personen: n.v.t.; Tijd: 1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

– 600 gram Gerookt Ontbijtspek
– 1 Grote Ui
– 100 milliliter Appelazijn
– 50 milliliter Maple Syrup
– 50 gram Donkere Basterdsuiker
– 2 eetlepels Honing
– 1 eetlepel Gerookt Paprikapoeder
– 1 theelepel Chilipoeder
– 150 milliliter Water
– Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden

– Gietijzeren Pan
– Keukenmachine

Bereiding

Voor dit recept heb je de BBQ niet nodig, al kun je het ook op de BBQ bereiden. Ga je op de BBQ aan de slag? Houd dan een temperatuur van ongeveer 150 graden aan en zorg dat je zowel een directe als een indirecte zone aan, zodat je de pan af en toe van de hitte weg kunt schuiven als het te hard gaat. Ik maak dit recept echter in de ‘gewone keuken’ en zal hier ook de werkwijze voor uitschrijven.

Zet de gietijzeren pan op middelhoog vuur en laat deze warm worden. Snijd ondertussen de spek in kleine stukken en snipper de ui.

Is de pan warm? Voeg dan de spek toe en bak deze tot het een beetje krokant begint te worden. Dit duurt 5 tot 8 minuutjes. Roer de spek regelmatig door.

Is de spek een beetje krokant? Schep het dan weer uit de pan. Zet het vuur nu laag en voeg de uien toe. Bak deze tot ze wat zachter worden en voeg vervolgens het paprikapoeder en chilipoeder toe. Bak dit 2 minuutjes mee.

Dit bacon jam recept is alles wat je zoekt!
Dit bacon jam recept is alles wat je zoekt!

Voeg daarna de appelazijn, basterdsuiker, maple syrup en honing toe, gevolgd door het spek. Roer alles goed door elkaar en voeg nu het water toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nu rustig pruttelen, tot het vocht ingedikt, maar nog wel vloeibaar is. Dit duurde bij mij ruim een uur.

Haal de pan dan van het vuur en schep de inhoud in de keukenmachine. Draai het mengsel met de keukenmachine tot een grove jam. Je mag nog wel stukjes spek tegenkomen, maar het geheel moet wel smeerbaar zijn. Breng de bacon jam op smaak met versgemalen zwarte peper en schep het daarna over in een afsluitbare pot. Je kunt de bacon jam nu zeker 6 weken bewaren, maar ik betwijfel of je dat gaat redden!

Let op: Ik heb wat vragen gekregen over de bacon jam, die in de koelkast heel hard wordt en niet meer smeerbaar is. Dat klopt. Het vet uit de bacon stolt wanneer het afkoelt en dat zorgt er voor dat de jam hard wordt. Je kunt de bacon jam eenvoudig weer smeerbaar maken door het deel dat je wilt gebruiken uit je voorraadpot te scheppen en dit in een pannetje of inde magnetron een beetje op te warmen. Het vet zal weer vloeibaar worden en de bacon jam is weer smeerbaar!

Dit bacon jam recept is alles wat je zoekt!
Dit bacon jam recept is alles wat je zoekt!
Dit bacon jam recept is alles wat je zoekt!
Dit bacon jam recept is alles wat je zoekt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je geen robot bent: *