griekse pulled lam flatbreads uitgelicht

Griekse Pulled Lam Flatbreads

Pulled pork, pulled chicken en pulled beef heb je misschien allemaal al eens geprobeerd. Allemaal erg lekker, maar het is tijd voor iets anders. Pulled Lam. Griekse Pulled Lam wel te verstaan, want we gaan voor heerlijke flatbreads met pulled lam en diverse Griekse toppings. We beginnen met het zelf samenstellen van een Griekse rub voor het vlees en tzatziki is één van die toppings, want een flatbread met pulled lam kan niet zonder, toch?

Griekse Flatbreads met Pulled Lam
Griekse Flatbreads met Pulled Lam

Hoofdgerecht

6-8 personen

9 uur

Ingrediënten

– 1,2 kilo Lamsschouder met Been
– 8 Flatbreads
– 24 Zwarte Olijven (zonder pit)
– 100 gram Feta
– 1 Komkommer
– 16 Radijsjes
– 12 eetlepels Tzatziki
– 12 blaadjes Munt
– 8 eetlepels Griekse BBQ Rub
– 3 eetlepels Olijfolie
– 1 eetlepel Honing
– 2 eetlepels Limoensap
– 3 teentjes Knoflook

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Kernthermometer
– Aluminiumfolie
– Rookhout
– Bastingkwast

Bereiding

Voor de bereiding van dit recept ga ik er vanuit dat je de Griekse rub en Tzatziki al hebt voorbereid. Is dat niet het geval? Start dan met de rub volgens dit recept. Je kunt dan mooi het vlees in de rub zetten en de tzatziki daarna voorbereiden.

Begin minimaal 4 uur van te voren, maar het liefst de avond van te voren met het rubben van het vlees. Haal hiervoor het vlees uit de verpakking en snijd met een scherp mes dikke stukken vet en vliesjes weg. Bestrooi de lamsschouder vervolgens met de Griekse rub en wrijf dit in het vlees. Pak het vlees hierna in, bijvoorbeeld in een grote ziplock zak of met vershoudfolie, en leg de lamsschouder in de koeling.

Ben je er klaar voor om de pulled lam te gaan bereiden? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden. Haal daarna het vlees uit de koeling en pak het uit. Steek de probe van je kernthermometer nu ook alvast in het vlees.

Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan wat rookhout toe aan de brandende kolen en leg de lamsschouder op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en gaar het vlees in eerste instantie tot een kerntemperatuur van 70 graden.

Griekse Flatbreads met Pulled Lam

Neem ondertussen een mengkom en knijp hier de tenen knoflook in uit. Voeg de olijfolie, honing en limoensap toe en meng alles door elkaar.

Heeft de lamsschouder een kerntemperatuur van 70 graden bereikt? Neem dan het mengsel van knoflook, olie, honing en limoensap en bestrijk het vlees er mee. Gebruik hiervoor de bastingkwast. Sluit hierna de BBQ weer met de deksel en gaar het vlees door tot een kerntemperatuur van 80 graden.

Bij een kerntemperatuur van 80 graden is het tijd om de lamsschouder in te pakken in aluminiumfolie. Doe dit in een dubbele laag. Steek de probe van de kernthermometer door de folie in het vlees en leg de lamsschouder weer terug op de BBQ. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar het vlees nu door tot een kerntemperatuur van 94. Bij deze temperatuur mag de lamsschouder van de BBQ.

Pak het vlees nu uit en vang de sappen in de folie op. Pak de lamsschouder vervolgens opnieuw in en laat hem een uur rusten.

Verhoog ondertussen de temperatuur in de BBQ tot 200 graden, waarbij je nog steeds gebruik maakt van indirecte hitte.

Snijd daarnaast de olijven in ringetjes, de komkommer in blokjes en de radijs in dunne plakjes. Hak ook de munt fijn en verbrokkel de feta.

Heeft het vlees een uur gerust? Leg het dan in een grote schaal en pak het uit. Verwerk de lamsschouder nu tot pulled lam door het vlees van het bot los te maken en in reepjes te trekken. Voeg hieraan de opgevangen sappen toe en meng dit door het vlees.

Leg tot slot de flatbreads op de BBQ om op te warmen en serveer daarna alles aan tafel. Zo kan iedereen zelf zijn flatbread met pulled lam samen stellen. Op de mijne gaat eerst wat tzatziki, gevolgd door de pulled lam. Daarna weer wat tzatziki, wat olijven ringen, een beetje komkommer, wat plakjes radijs en wat munt. Tot slot nog wat feta er over en het is tijd om te smullen. Eet smakelijk!

Griekse Flatbreads met Pulled Lam
Griekse Flatbreads met Pulled Lam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *