Compleet Tapas Menu

Hoewel er inmiddels steeds meer landen zijn om op vakantie te gaan, kies jij er wellicht nog voor om het vakantiegevoel naar je eigen tuin te halen en gewoon lekker vaak de BBQ aan te steken. Helemaal geen gek idee ook! Om dat vakantiegevoel naar je eigen tuin te halen ben ik deze zomer gastlid van de PLUS kookclub. Hierin dagen Francesca, Leonie, Linda, Saskia en ik elkaar uit om in een landenthema te gaan BBQ’en. Uiteraard met enkel ingrediënten van PLUS.

Ik had al de eer om de challenge af te trappen en daagde Leonie van ‘Gewoon Wat Een Studentje 'S avonds Eet’ uit om een Mexicaanse maaltijd van de BBQ te toveren. Nu is het ook aan mij om de landen challenge af te sluiten. Ik werd door Francesca van ‘Francesca Kookt’ namelijk uitgedaagd om in een Spaans thema te gaan BBQ’en en wat is er nou meer Spaans dan tapas? Gelijk ook een mooie uitdaging om in één keer 6 verschillende tapas op tafel te zetten, waarbij ik slechts 1 BBQ gebruik.

Tapas van de BBQ

De Challenge en zijn uitdaging

Voor deze challenge werd ik niet alleen door Francesca uitgedaagd, maar stelde ik mezelf ook voor een uitdaging door voor tapas van de BBQ te gaan. Natuurlijk had ik er voor kunnen kiezen om een tweede of zelfs derde BBQ erbij te pakken, om het mezelf makkelijk te maken. Maar hoe reëel is het dan dat jullie dit thuis ook allemaal op dezelfde manier kunnen doen? Dus wilde ik alle tapas bereiden op 1 BBQ, waarbij alles ook nog tegelijk op tafel moest komen.

Het was dus even puzzelen met de keuze in gerechten, bijbehorende temperaturen én directe en indirecte hitte. Uiteindelijk koos ik voor The Bastard met een roosterverhoger (en daarnaast nog het een en ander aan pannetjes en spiesjes) voor wat meer werkruimte. Daarbij ging ik voor een combinatie van directe en indirecte warmte en een temperatuur van zo’n 175 graden.

Tapas van de BBQ

Zoals gezegd was het vooral een grote uitdaging om alles tegelijk te kunnen bereiden en serveren. Op een Large Bastard had ik toch echt wel die roosterverhoger nodig, dus met een kleinere BBQ wordt het toch wel lastig. Op een grote gas BBQ met meerdere branders zou het juist wel weer in één keer moeten lukken. Je kunt er echter ook voor kiezen om de tapas in 2 gangen te bereiden en serveren. Dat geeft iets meer ruimte.

De Tapas

Na lang beraad besloot ik dat ik 6 tapas wilde bereiden en daarnaast nog wat bijgerechten ging serveren. Daarbij moest ik natuurlijk goed nadenken over directe en indirecte bereidingen en alle gerechten moesten zo rond de 175 graden bereid kunnen worden.

De uiteindelijke keuze is gevallen op Gamba’s al Ajillo, Tortilla de Patata, Pichos de Pollo, Pinchos de Chorizo y Camarón, Albondigas en Champiñones al Ajillo.

Daarnaast serveerde ik nog stokbrood, aioli, knoflookolijven, serranoham, manchego en een salade van watermeloen, zachte geitenkaas en munt. Mocht je de uitdaging van 6 tapas op de BBQ nog niet groot genoeg vinden, dan is het ook lekker om de watermeloen even te grillen op de BBQ.

Tapas van de BBQ

De Tapas Recepten

Om het geheel zo overzichtelijk mogelijk te houden heb ik de recepten hier onder los van elkaar uitgewerkt, zodat je ze ook los kunt bereiden. Dat betekent echter wel dat er niet één tijdslijn in de recepten zit. Daarom eerst een tabel van de bereidingstijd en -wijze per recept en de volgorde die ik heb aangehouden. Zo kun je zien in welke volgorde je moet werken en voor jezelf een tijdslijn maken. Let wel op dat in deze tabel de bereidingstijden staan exclusief de voorbereidingen.

GerechtBereidingstijdBereidingswijzeAccessoires
Tortilla de Patata45 minDirect/IndirectPaellapan
Albondigas30 minDirect/IndirectLange Spiesen/Grote Skillet
Pinchos de Pollo18 minIndirect/DirectKleine Spiesjes
Gamba’s al Ajillo10 minDirectKleine Skillet
Champiñones al Ajillo10 minDirectKleine Spiesjes
Pinchos de Chorizo y Camarón5 minDirectKleine Spiesjes

Tortilla de Patata

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

  • 450 gram Aardappel Blokjes
  • 1 Ui
  • 1 teentje Knoflook
  • 4 Eieren
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Zeezout
  • Olijfolie

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte. Ga voor een temperatuur van ongeveer 175 graden.
  • Snipper ondertussen de ui en knoflook en zet alle ingrediënten klaar. Ik gebruikte een paella pan met een diameter van 24 cm, maar je kunt natuurlijk ook een andere BBQ-bestendige pan gebruiken met ongeveer dezelfde diameter.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet de pan dan op het directe deel van de BBQ en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Laat de olie warm worden en voeg dan de aardappelblokjes toe.
  • Bak de aardappeltjes onder regelmatig roeren een minuut of 10 en voeg dan de ui en knoflook toe. Bak dit nog 5 minuutjes mee.
  • Klop ondertussen de eieren los in de mengkom en voeg peper en zout toe. Voeg nu eerst nog een eetlepel olijfolie toe en giet vervolgens de eieren bij de aardappeltjes in de pan en roer alles nog even door elkaar.
  • Verplaats de pan nu naar het indirecte deel van de BBQ en gaar de tortilla daar 25 tot 30 minuten, tot de eieren mooi gestold zijn.
  • De tortilla mag nu van de BBQ. Laat even een paar minuutjes staan en snijd de tortilla vervolgens langs de randen van de pan los. De tortilla de patata zou nu gemakkelijk los moeten komen uit de pan.

Albondigas

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

  • 350 gram Rundergehakt
  • 1 Ei
  • 2 teentjes Knoflook
  • 2 takjes Verse Bladpeterselie
  • 500 gram Passata
  • 1 Ui
  • 2 eetlepels Balsamico Azijn
  • 1 eetlepel Gedroogde Oregano
  • 2 theelepels Paprikapoeder
  • 1 theelepel Gemalen Komijn
  • 1 theelepel Chilipoeder
  • 1 eetlepel Gedroogde Peterselie
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Zeezout
  • Paneermeel
  • Olijfolie

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Gebruik je voor dit gerecht houten spiesen? Week ze dan een paar uurtjes in water, zodat ze minder snel verbranden.
  • Neem de mengkom en doe her het gehakt in. Voeg er het paprikapoeder en chilipoeder, de komijn en peterselie aan toe. Snipper 1 teentje knoflook ragfijn en voeg ook toe, samen met het ei. Breng het geheel verder op smaak met peper en zout en kneed alles goed door elkaar. Is het gehaktmengsel te nat? Voeg dan wat paneermeel toe.
  • Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 175 graden.
  • Verdeel het gehakt in 12 gelijke delen en draai er gehaktballetje van. Neem nu de houten spiesen en rijg de balletjes er op. Leg op een bord en zet koel weg, zodat de gehaktballetjes nog een beetje kunnen opstijven.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de skillet op de BBQ en voeg olijfolie toe. Laat de olie warm worden, terwijl je de ui en het resterende teentje knoflook snippert. Is de olie warm? Voeg dan de ui en knoflook toe en bak 5 minuutjes.
  • Voeg na 5 minuten de passata, balsamico, oregano en peper en zout naar smaak toe en roer alles door elkaar. Breng de saus aan de kook en verplaats de pan vervolgens naar het indirecte deel van de BBQ.
  • Pak er nu de spiesjes met gehaktballetjes bij en leg ze op het directe deel van het rooster. Grill de spiesjes daar 3 minuten en keer ze om. Grill nog eens 3 minuten en haal de spiesjes weer van de BBQ. De gehaktballetjes mogen nu van de spiesen af en in de pan met saus om verder te garen.
  • Laat de albondigas op het indirecte deel van de BBQ nog 10 minuten pruttelen en haal de skillet vervolgens van de BBQ. Hak nog wat verse peterselie fijn en bestrooi de albondigas hier mee.

Pinchos de Pollo

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.8 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 18 minuten
Marineren: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 33 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

  • 350 gram Kippendijen
  • 1 eetlepel Gerookt Paprikapoeder
  • 1 theelepel Chilipoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel Honing
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Kleine Spiesjes
  • Ziplock Zak

Instructies

  • Ga je voor dit gerecht gebruik maken van houten spiesjes? Week ze dan een paar uurtjes in water, zodat ze minder snel verbranden.
  • Neem de ziplock zak en doe hier de olijfolie en honing, het paprikapoeder en chilipoeder in. Snipper de teen knoflook ragfijn en voeg ook toe, samen met zwarte peper naar smaak. Meng alle ingrediënten door elkaar tot marinade.
  • Neem nu de kippendijen en snijd loshangende stukjes vet en vlees weg. Snijd de kippendijen vervolgens in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm groot. Doe de blokjes kip in de ziplock zak bij de marinade.
  • Sluit de zak nu af en meng de kip goed met de marinade. Leg de ziploack zak in de koeling en laat de kip 1 tot 2 uur marineren.
  • Heeft de kip lang genoeg gemarineerd? Steek de BBQ dan aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 175 graden.
  • Haal de kip uit de koeling en rijg op ieder spiesje 2 stukjes kippendij. Leg de spiesjes op een bord en wacht tot de BBQ gereed is.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de kipspiesjes dan op het indirecte deel van de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de spiesjes hier nu 10 minuutjes.
  • Verplaats de kipspiesjes na 10 minuten van het indirecte deel naar het directe deel van de BBQ en grill ze daar nog 3 á 4 minuten per kant. Haal de spiesjes vervolgens van de BBQ en serveer ze direct.

Gamba’s al Ajillo

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

  • 200 gram Garnalen
  • 3 teentjes Knoflook
  • 0,5 Rode Peper
  • 2 takjes Verse Bladpeterselie
  • 5 eetlepels Olijfolie
  • Grof Zout

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Kleine Skillet (ø 20 cm)
  • BBQ Handschoen

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 175 graden.
  • Snijd ondertussen de tenen knoflook in flinterdunne plakjes. Ontdoe de rode peper van de zaadlijsten en pitjes en hak goed klein. Hak ook alvast de blaadjes peterselie klein.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet de skillet dan op het directe deel van de BBQ en voeg de olijfolie toe. Laat de olie even warm worden en voeg dan de knoflook en rode peper toe. Bak dit 2 minuutjes en voeg dan de garnalen toe.
  • Bak de garnalen al omscheppend 3 tot 5 minuten, tot ze mooi roze kleuren. Haal het pannetje vervolgens weer van de BBQ en bestrooi de garnalen met wat grof zout en de peterselie.

Champiñones al Ajillo

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.8 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Marineren: 30 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

  • 8 Champignons
  • 2 teentjes Knoflook
  • 8 eetlepels Olijfolie
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Zeezout
  • 2 takjes Verse Bladpeterselie

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Kleine Spiesjes
  • Ziplock Zak

Instructies

  • Ga je voor dit gerecht gebruik maken van houten spiesjes? Week ze dan een paar uurtjes in water, zodat ze minder snel verbranden.
  • Neem de ziplockzak en doe hier de olijfolie in. Voeg er naar smaak peper en zout aan toe. Snipper de tenen knoflook ragfijn en voeg ook toe. Hak nu ook de blaadjes peterselie vast klein.
  • Maak nu de champignons schoon en snijd ze doormidden. Doe de gehalveerde champignons in de ziplock zak met marinade en sluit de zak af. Meng de marinade en champignons goed met elkaar en zet een half uurtje koel weg.
  • Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 175 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal dan de champignons uit de koeling en pak je spiesjes er bij. Spies 2 halve champignons op ieder spiesje en leg de spiesjes op een bord. Overgiet nog met de marinade uit de ziplock zak en je bent klaar om richting de BBQ te gaan.
  • Leg de spiesjes op het directe deel van de BBQ en gril ze daar in 10 minuutjes mooi gaar. Keer de spiesjes regelmatig en verplaats ze eventueel even naar het indirecte deel als het te hard gaat.
  • Als de spiesjes met champignons klaar zijn mogen ze van de BBQ. Leg ze op een plankje en strooi er wat peterselie over.

Pinchos de Chorizo y Camarón

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Marineren: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

  • 150 gram Chorizo
  • 100 gram Garnalen
  • 4 eetlepels Olijfolie
  • 1 teentje Knoflook
  • 2 takjes Verse Bladpeterselie

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Kleine Spiesjes
  • Ziplock Zak

Instructies

  • Ga je voor dit gerecht gebruik maken van houten spiesjes? Week ze dan een paar uurtjes in water, zodat ze minder snel verbranden.
  • Neem de ziplock zak en doe hier de olijfolie in. Snipper de teen knoflook ragfijn en hak ook de blaadjes peterselie goed klein. Voeg beide samen met de garnalen toe aan de zak met olie. Sluit de zak af en meng alle ingrediënten even goed door elkaar. Leg de garnalen vervolgens even in de koeling.
  • Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 175 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal dan de garnalen uit de koeling en pak de chorizo en de spiesjes er bij. Snijd de chorizo in plakken van ongeveer 0,5 cm dik en rijg ze op de spiesjes. Rijg vervolgens op ieder spiesje ook een gemarineerde garnaal en leg alle spiesjes op een bord.
  • Gril de spiesjes nu 3 tot 5 minuten op het directe deel van de BBQ, tot de garnalen mooi roze kleuren. Verplaats de spiesjes daarna naar het indirecte deel en laat daar nog een paar minuutjes liggen, zodat de chorizo ook mooi warm is.
  • Haal de spiesjes nu weer van de BBQ, leg ze op een serveerplank en serveer direct.
Tapas van de BBQ
Tapas van de BBQ
Tapas van de BBQ

p.s.: Deze recepten zijn door mij geschreven in samenwerking met PLUS. Alle recepten zijn bereid met producten van deze supermarkt en dit tapas menu is dus in feite een complete PLUS BBQ!

6 reacties

  1. Hallo ik ben van plan deze te maken….serveer je de gerechten een voor een of maak je alles klaar en serveer je ze allemaal te gelijk?
    Warm of koud serveren?

    • Hi Henri, met wat puzzelwerk en genoeg werkruimte op de BBQ is het mogelijk om alles tegelijk te serveren. In 2 rondes is echter wel iets makkelijker en minder stressvol 😉

      Als je de tabel pakt met de bereidingstwijzen en -tijden zou je bijvoorbeeld de eerste ronde de tortilla, de gamba’s al ajillo en de kipspiesjes kunnen serveren en daarna een ronde met de albondigas, de champignons en de spiesjes met garnalen en chorizo.

      Het is vooral belangrijk om op basis van de recepten een goede tijdlijn te maken, zodat je weet wanneer je wat moet doen om alles tegelijk klaar te hebben. Succes!

  2. 5 sterren
    Mooie hit op mijn zoektocht naar bbq tapas👍🔥 Deze ga ik zaterdag allemaal maken en ik mik op alles in 1x en tegelijk serveren. Voor 4 personen dus moet wel lukken. En als ik twijfel (heb een weber MT57) dan gooi ik m’n wga en petromax tafel er tegenaan😂🍽🥃

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept