Eén van de gerechten die al langere tijd op de to-do lijst stond was Chicken Adobo. Een recept waarbij je ook met de Dutch Oven aan de slag gaat, maar wat niet uren hoeft te stoven. Dus toen de Weber Summit Kamado E6 geleverd werd en ik er achter kwam dat er ook een Dutch Oven mee was gestuurd ging dit gerecht nog wat hoger op de to-do lijst! Er zijn overigens twee varianten; Filipijnse Chicken Adobo en Mexicaanse Chicken Adobo. Ik ging voor de laatste en bestelde daarvoor diverse gedroogde pepers (Guajillo, Chipotle en Ancho). Erg leuk om eens te gebruiken in een recept! En ondanks die collectie aan pepers die je gebruikt is de Chicken Adobo helemaal niet pittig. De pepers zorgen, samen met de andere ingrediënten, voor een heerlijke diepe smaak. Ook voor de mensen die niet zo goed tegen pittig eten kunnen is deze Chicken Adobo van de BBQ dus erg lekker!

Ingrediënten:
- 6 Kippenpoten
- 6 Kipkarbonades
- 6 Tomaten
- 1 Ui
- 4 tenen Knoflook
- 3 Guajillo Pepers (gedroogd)
- 1 Gerookte Chipotle Peper (gedroogd)
- 1 Ancho Peper (gedroogd)
- 600 milliliter Kippenbouillon
- 2 eetlepels Appelazijn
- 2 theelepels Zeezout
- 1 theelepel Komijn
- 1 theelepel Gedroogde Oregano
- 0,5 theelepel Gemalen Koriander
- 4 Kruidnagels
- 2 Laurierblaadjes
- Versgemalen Zwarte Peper
- Zeezout
- 3 eetlepels Olijfolie
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Blender
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.
- Haal ondertussen de kippenpoten en -karbonades uit de verpakking en dep ze rondom droog met wat keukenpapier.
- Bestrooi de kip rondom met versgemalen zwarte peper en zeezout. Zet de kip even in de koeling tot deze op de BBQ mag.
- Is de BBQ op temperatuur? Pak dan de Dutch Oven er bij en zet deze op de BBQ. Doe er de olijfolie in en laat deze warm worden. Snijd ondertussen de tomaten in kwarten en snipper de ui en tenen knoflook.
- Is de olie in de Dutch Oven warm? Voeg dan de tomaten, ui en knoflook toe aan de pan en bak dit gedurende een minuut of 8, tot de ui zacht begint te worden.
- Ontdoe ondertussen de verschillene gedroogde pepers van het grootste deel van de zaadjes en zet deze samen met de kippenbouillon en de komijn klaar.
- Zijn de uien zacht aan het worden? Bak dan de gemalen komijn een minuutjes mee en voeg dan de pepers en bouillon toe aan de Dutch Oven. Zorg dat je de pepers goed onder het vocht drukt.
- Breng het geheel nu aan de kook en laat, met de deksel op de BBQ 10 minuutjes pruttelen.
- Haal na 10 minuten de Dutch Oven van de BBQ. Pak daarna de kippenpoten en karbonades er bij en leg deze op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en gril de kip 5 minuten per kant.
- Pak nu ook de blender er bij en doe alle ingrediënten uit de Dutch Oven in de blender. Voeg er de appelazijn, het zeezout, de oregano en de koriander aan toe en draai het geheel tot een gladde saus.
- Heb je de kippenpoten en karbonades aan beide kanten 5 minuten gegrild? Haal ze dan van de BBQ en leg ze in de Dutch Oven.
- Maak de BBQ nu gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van nog steeds ongeveer 160 graden. Ik deed dit in de Weber Summit Kamado E6 door het rooster er uit te tillen en het hitteschild in de BBQ te leggen. Daarna kan het rooster er weer in en heb je indirecte hitte.
- Is de BBQ weer gereed? Zet dan de Dutch Oven met de kip op de BBQ en voeg er de saus uit de blender aan toe. Voeg er de kruidnagels en blaadjes laurier aan toe en doe de deksel op de Dutch Oven. Sluit de BBQ met de deksel en stoof de kip een uur. Roer het geheel af en toe even door.
- Na een uur mag de Dutch Oven van de BBQ en is je Mexicaanse Chicken Adobo van de BBQ klaar. Ik serveerde de Chicken Adobo met Mexicaanse rijst (die ik niet op de BBQ bereidde) en een lekkere maiskolf, die ik nog snel even grilde op de elektrische Weber Lumin. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden

Ik bereidde en schreef dit recept in samenwerking met Weber Barbecues Nederland op de Weber Summit Kamado E6 in combinatie met de Weber GBS 2 in 1 Dutch Oven.