Stoven op de BBQ in de Dutch Oven is iets wat ik in de herfst- en wintermaanden erg leuk vindt om te doen. Ik heb ook een lekker grote Dutch Oven, waardoor ik gelijk een voorraadje stoofvlees kan aanleggen. Dit keer ging ik voor hachee. Een klassiek stoofgerecht met uien en, in dit geval, sukade. Door de boel lekker een paar uurtjes te laten pruttelen krijg je heerlijk mals vlees, dat je zeker vaker zal willen eten.

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 3 uur uur 30 minuten minuten
Totale tijd: 4 uur uur
Porties: 8 personen
calorieën: 1092kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 2 kilo Sukadelappen
- 8 Grote Uien
- 100 gram bloem
- 150 gram boter
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
- 3 eetlepels ketjap manis
- 2,5 liter Runderbouillon
- 5 Laurierblaadjes
- 8 Kruidnagels
- Zwarte Peper
- Zeezout
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
- Snijd ondertussen de sukadelappen in blokjes van 3 x 3 cm en bestrooi ze eerst met zeezout en vervolgens met de bloem. Schud de overtollige bloem van het vlees en zet even aan de kant.
- Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat deze een paar minuutjes opwarmen. Smelt vervolgens de boter in de pan.
- Is de boter gesmolten? Doe dan het vlees in de pan en bak het in 6 minuten rondom aan. Schep het vlees vervolgens weer uit de pan en doe daarna de uienringen in de pan. Bak de uienringen 5 minuten, tot ze glazig beginnen te worden. Voeg dan de basterdsuiker en ketjap manis toe en bak nog 4 minuten.
- Doe nu het vlees weer in de pan en meng het door de uienringen. Voeg vervolgens runderbouillon toe tot het vlees en de uien net onder staan. Voeg daarna de blaadjes laurier en de kruidnagels toe.
- Doe nu de deksel op de BBQ en breng het geheel aan de kook. Is dat over? Haal dan de Dutch Oven kort van de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en nog steeds een temperatuur van 170 graden.
- Zet nu de Dutch Oven terug op de BBQ en doe de deksel op de pan. Doe ook de deksel op de BBQ en laat de hachee 3 uur pruttelen, waarbij je de boel af en toe door roert.
- Heb je het idee dat de boel een beetje droog kookt? Voeg dan wat extra water of bouillon toe. Is de hachee tegen het einde van de 3 uur nog wat waterig? Haal dan de deksel van de Dutch Oven, zodat er wat meer pan uit de pan kan verdampen.
- Is de hachee klaar? Haal dan de Dutch Oven van de BBQ en serveer de hachee met rijst en rode kool, of natuurlijk op de manier zoals jij hachee het lekkerst vindt. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 1092kcal | Carbohydrates: 71g | Protein: 108g | Fat: 42g | Saturated Fat: 22g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 16g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 230mg | Sodium: 75350mg | Potassium: 2306mg | Fiber: 2g | Sugar: 51g | Vitamin A: 496IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 251mg | Iron: 14mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

Goedemorgen,
Ik heb een vraagje over een bepaalde zin in de tekst, in de tekst staat; Doe nu de deksel op de BBQ en breng het geheel aan de kook. Is dat over? Haal dan de Dutch Oven kort van de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en nog steeds een temperatuur van 170 graden.
wat wordt er bedoeld met is dat over?
met vriendelijke groet,
Pascal Schilderink
Hoi, ik snap de verwarring. Moest zelf ook even goed kijken, maar het is een typefoutje. Er hoort ‘zover’ te staan 😁 Dus als het geheel aan de kook is, dan switch je naar indirect. Ik zal het binnenkort even aanpassen.
Heerlijk recept, de hoeveelheden aangehouden – alleen was een liter bouillon voldoende.
Het ligt ook een beetje aan het formaat van de Dutch Oven hoeveel vocht je nodig hebt. Maar goed om te horen dat het heeft gesmaakt!
Recept vind ik er top uit zien
Enige twijfel heb ik bij de indirecte hitte van 170 graden is de kan op aanbranden dan niet vele malen groter dan bijvoorbeeld 4 uur op 110 graden ?
Hi Ed, bij 170 graden indirect gaat het perfect! Ik doe mijn stoofvlees recepten vrijwel allemaal op deze temperatuur en altijd met succes 🙂
ik heb dit recept nou al een paar keer klaar gemaakt en t smaakt elke keer weer top heb al een aantal eters gehad en zijn allemaal zeer te spreken over dit recept.
alleen staat dat t voor 6-8 personen is maar ik heb 2.5 kilo vlees gebruikt voor 5 personen en alles was op. ken je ook als een compliment zien.👍🏻👍🏻
Welk formaat Dutch Oven gebruik je voor dit recept? Ik heb zelf een 6 quarts
Ik gebruik de Dutch Oven van Weber. Zo uit mijn hoofd is die een liter of 7. Zoals op de foto te zien kan het recept daar bijna dubbel in.
Even wat aanpassen voor 1 persoon, maar wat heerlijk. Smaakte voortreffelijk.
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Maar de volgende keer niet aanpassen naar 1 persoon, want dan had je nu nog een paar porties in de vriezer gehad 😉
Heb er nu al weer zin in …. maar m’n vrouw vindt het nog te warm buiten, jammer weer nog even wachten dan maar……