Hachee uit de Dutch Oven

Stoven op de BBQ in de Dutch Oven is iets wat ik in de herfst- en wintermaanden erg leuk vindt om te doen. Ik heb ook een lekker grote Dutch Oven, waardoor ik gelijk een voorraadje stoofvlees kan aanleggen. Dit keer ging ik voor hachee. Een klassiek stoofgerecht met uien en, in dit geval, sukade. Door de boel lekker een paar uurtjes te laten pruttelen krijg je heerlijk mals vlees, dat je zeker vaker zal willen eten.

Hachee uit de Dutch Oven
Hachee uit de Dutch Oven

Hoofdgerecht

6-8 personen

4 uur

Ingrediënten

– 2 kilo Sukadelappen
– 8 Grote Uien
– 100 gram bloem
– 150 gram boter
– 4 eetlepels bruine basterdsuiker
– 3 eetlepels ketjap manis
– 2,5 liter Runderbouillon
– 5 Laurierblaadjes
– 8 Kruidnagels
– Zwarte Peper
– Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Dutch Oven
BBQ Handschoenen

Bereiding

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.

Snijd ondertussen de sukadelappen in blokjes van 3 x 3 cm en bestrooi ze eerst met zeezout en vervolgens met de bloem. Schud de overtollige bloem van het vlees en zet even aan de kant.

Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat deze een paar minuutjes opwarmen. Smelt vervolgens de boter in de pan.

Is de boter gesmolten? Doe dan het vlees in de pan en bak het in 6 minuten rondom aan. Schep het vlees vervolgens weer uit de pan en doe daarna de uienringen in de pan. Bak de uienringen 5 minuten, tot ze glazig beginnen te worden. Voeg dan de basterdsuiker en ketjap manis toe en bak nog 4 minuten.

Doe nu het vlees weer in de pan en meng het door de uienringen. Voeg vervolgens runderbouillon toe tot het vlees en de uien net onder staan. Voeg daarna de blaadjes laurier en de kruidnagels toe.

Doe nu de deksel op de BBQ en breng het geheel aan de kook. Is dat over? Haal dan de Dutch Oven kort van de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en nog steeds een temperatuur van 170 graden.

Zet nu de Dutch Oven terug op de BBQ en doe de deksel op de pan. Doe ook de deksel op de BBQ en laat de hachee 3 uur pruttelen, waarbij je de boel af en toe door roert.

Heb je het idee dat de boel een beetje droog kookt? Voeg dan wat extra water of bouillon toe. Is de hachee tegen het einde van de 3 uur nog wat waterig? Haal dan de deksel van de Dutch Oven, zodat er wat meer pan uit de pan kan verdampen.

Is de hachee klaar? Haal dan de Dutch Oven van de BBQ en serveer de hachee met rijst en rode kool, of natuurlijk op de manier zoals jij hachee het lekkerst vindt. Eet smakelijk!

Hachee uit de Dutch Oven
Hachee uit de Dutch Oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *