Bij veel BBQ’ers komt de Dutch Oven pas in het najaar weer uit de kast, omdat dat traditiegetrouw wat meer het seizoen voor stoofpotten is. Hier niet. De Dutch Oven wordt hier geregeld gebruikt voor allerlei gerechten, waarvan dit Vlaams Stoofvlees de meest recente creatie is. Mooie sukadelappen gestoofd in bruin bier en geserveerd met frietjes, daar kun je me het hele jaar door wel wakker voor maken hoor!
Recept Video Vlaams Stoofvlees van de BBQ
De bereiding van dit Vlaam Stoofvlees recept heb ik gefilmd en tot een recept video gemonteerd. Zie daarvoor hieronder! Vind je dit soort video's leuk om te zien? Abonneer je dan zeker ook even op mijn YouTube kanaal! Voor het uitgeschreven recept moet je nog iets verder doorscrollen.

Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 3 uur uur 30 minuten minuten
Totale tijd: 3 uur uur 45 minuten minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 495kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 1 kilo Sukadelappen
- 500 gram Uien
- 1 Bruine Boterham
- 2 flesjes Bruin Bier (ik gebruikte Leffe Bruin)
- 2 eetlepels Roomboter
- 2 eetlepels Mosterd
- 2 eetlepels Appelstroop
- 1 scheut Azijn
- 2 blaadjes Laurier
- 2 takjes Tijm
- 2 Kruidnagels
- Versgemalen Zwarte Peper
- Zeezout
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
- Snijd ondertussen de uien in ringen en de sukadelappen in blokjes van 3 x 3 cm groot.
- Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat deze even warm worden. Voeg vervolgens de boter toe en laat deze smelten in de pan. Bestrooi het vlees ondertussen met peper en zout.
- Is de boter gesmolten en de pan mooi warm? Doe dan het vlees in de pan en bak dit in 5 minuutjes rondom aan. Schep het vlees hierna weer even uit de pan en voeg direct de uien toe.
- Bak de uien tot ze een beetje zacht beginnen te worden en voeg dan de flesjes bruin bier toe. Breng het geheel nu rustig aan de kook en doe dan het vlees weer terug in de pan.
- Check nu of het vlees en de uien goed onder staan. Is dat niet het geval? Voeg dan nog wat extra bier of wat water toe.
- Voeg nu de laurier, tijm, kruidnagel en stroop toe en roer even door. Besmeer daarna de bruine boterham met mosterd en leg deze met de besmeerde kant naar beneden op het stoofvlees.
- Haal de Dutch Oven nu even kort van de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en nog steeds een temperatuur van ongeveer 170 graden. Zet vervolgens de Dutch Oven weer op de BBQ en doe de deksel op de pan. Sluit ook de BBQ met de deksel en laat het stoofvlees nu 3 uur rustig pruttelen, terwijl je het geheel af en toe even doorroert.
- Is het vlees mooi mals gestoofd en is het vocht genoeg ingedikt? Brengt het Vlaams stoofvlees dan op smaak met een scheut azijn en roer dit door de pan. Haal de Dutch Oven vervolgens van de BBQ en serveer het stoofvlees met versgebakken frieten. Eet smakelijk!
Video
Benadering van voedingswaarden
Calories: 495kcal | Carbohydrates: 24g | Protein: 54g | Fat: 16g | Saturated Fat: 7g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 7g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 180mg | Sodium: 276mg | Potassium: 1147mg | Fiber: 3g | Sugar: 7g | Vitamin A: 101IU | Vitamin C: 12mg | Calcium: 87mg | Iron: 7mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!


Wauw dit is recept die ik snel ga maken . Ziet er heerlijk uit!
Zeker eens proberen! 🙂
Ga het nu maken! Tof dat je het aantal personen kan aanpassen en dat de ingrediënten dan verspringen.
Goed om te horen Paul. Aanpassen van het aantal personen vind ik zelf ook altijd erg handig 🙂
Fantastisch, mijn dutch oven voor de eerste keer gebruikt met dit recept! Heerlijk!
Vlees was ook heerlijk, sommige stukjes wat droog, heb ik hem dan te lang laten doorpruttelen?
Ik hoor het wel!
Kan het zijn dat een deel van het vlees misschien niet helemaal onder heeft gestaan in het begin? Dan wil het nog wel eens een beetje uitdrogen. Iets meer vocht en iets vaker roeren zou moeten helpen.
Het ziet er goed ik ben het nu aan het maken
Hopen dat het gaat lukken we gaan het zo zien en proeven 😅
En? Goed gelukt?
Nice, binnenkort maar even maken. Wordt wel weer eens tijd voor stoofvlees met friet
Heerlijk, vandaag gemaakt als eerste gerecht op mijn verjaardagskado, de Weber Dutch oven duo. Na 3 uur gaar, maar had nog veel vocht. Daarom een uurtje langer doorgegaan. Wat gaat dit overigens goed met briketten als brandstof 🙂
Goed om te horen Leon!
Ik kan hem aanraden 😉
Hij staat te pruttelen as we speak…. ben heel benieuwd!
Nice! Hoe heeft het gesmaakt?
Ik heb hem net een half uurtje van de Bastard af en heb het Vlaardingse Vulcan bier gebruik. De zware mammoet om precies te zijn. Super lekker is tie geworden. Prima recept.
Goed om te horen!
Dit ziet er echt verrukkelijk uit!
Dit wil ik komende zondag maken voor de verjaardag van mijn dochter. Blijven veel mensen eten, dus heerlijk voor bij de patatjes!
Als ik alles x2 doe, past het dan in de dutch oven van weber? Het is een 6L pan.
Ik hoor het wel! ☺️😋
Hi Edwin, beetje late reactie, maar ik denk dat dat wel in een 6 liter pan heeft gepast 😉 Goed gelukt?
Hoi Roy,
Ook een late reactie van mijn kant. Ga het morgen weer maken, dus even weer het recept erbij!
Maar ja, zeker gelukt en enorm lekker!
Moest de dutch oven voor het eerst gaan gebruiken. 😉
Afgelopen zondag dit heerlijke recept gemaakt.
Aankomend weekend wordt het gelijk nog een keer gemaakt. 🙂
Super makkelijk als je aantal personen wijzigt dat je boodschappenlijst ook wijzigt.
Het is echt een heerlijk recept!!!
Goed om te horen! Bedankt voor je bericht Maikel 🙂
Goedenavond! Ik ga het morgen maken x2 maar ik vraag mezelf af of je tussendoor de lappen uit elkaar moet trekken of versnijden of zijn ze na een paar uur zo mals dat het uit elkaar valt?
Alvast bedankt 👊🏼 Mvg joost
Ik ben een beetje laat maar je snijdt het vlees in blokjes, dus uit elkaar trekken is zeker niet nodig. Heeft het gesmaakt?
Tijdens t lezen van het recept kwam ik al erachter ja 😁 het stond er gewoon in 😅 maar het smaakte echt super 👌🏻 Meerdere mensen in m’n omgeving hebben t ook al gemaakt sindsdien 👌🏻 Thanks!
Heb m gemaakt op de Egg large met daarin de Petromax ft6 ter info
Goed om te horen dat het is bevallen!
Ben em nu aan het proberen voor 1e kerstdag.
Ben erg benieuwd
En, is ie goed gelukt?
Heerlijk recept, dank! Vandaag gemaakt, dus het jaar is goed begonnen 🙂
Tip: heb je honger / grote eters, dan is het misschien wat weinig voor 4p, dus dan een beetje extra maken.
Ik had alles keer 2 gemaakt, en dan heb je ruim genoeg voor 4 flinke eters idd 👌🏻
Dank voor je bericht! Mooi dat het heeft gesmaakt.
Bij grote eters kan het wat krap zijn, maar meer dan 1,5 kilo aan ingrediënten zou in de basis wel voldoende moeten zijn voor 4 eters 😉
Mooi recept ga het proberen temaken komend zaterdag. De D O heb ik op een houtbrander staan dus ben benieuwd kan de tempratuur dan namelijk niet echt regelen ben benieuwd of dat het zo iets gaat worden . 😉
Gewoon zo laag mogelijk stoken en indien mogelijk iets hoger plaatsen. Dan moet het goed komen!
Welk azijn gaat erin. Ik ga het morgen maken
Net te laat ben ik bang, maar gewone natuurazijn is prima!
Heerlijk recept! Op mijn Bastard temperatuur op 170 graden gezet, maar het kookte meer dan rustig pruttelen. Toch was het vlees heerlijk en super mals geworden. Uurtje langer dan recept, het laatste uur zonder deksel op dutch oven om de saus in te dikken.
Ga het recept zeker vaker maken!
Goed om te horen!
Wat een top recept! Eén van de beste die ik tot op heden op mijn kamado heb klaar gemaakt. Alles klopt! Wel één extra flesje Westmalle dubbel moeten gebruiken, maar verder klopte alle verhoudingen perfect. En de smaak is goddelijk. Absoluut een aanrader. Niet bij twijfelen, meteen klaarmaken.
Goed om te horen!
Het recept is geweldig ik heb ook een fles meer moeten gebruiken ( leffe donker).
Ook heb ik er twee teentjes look ingedaan. We hebben er feestelijk van genoten.
Alvast bedankt voor het recept. Groeten Jack
Goed om te horen!
heb het nu opstaan…geheel volgens recept alleen verdampt t vocht veel te snel. hou hem op 170gr. wat gaat er mis??
Dat kan allerlei redenen hebben. Van een kleinere BBQ waarbij de pan dichter op het vuur zit, tot een thermometer die wellicht niet helemaal de goede temperatuur aan geeft en alles er tussen in. Meer vocht toevoegen en iets lager in temperatuur gaan kan altijd.
Gisteren gemaakt, en het was heerlijk.
Alleen is mijn vraag: moet je ook bij een Kamado de oven indirect verhitten?
Directe hitte kan ook, maar dan moet je nog een stuk lager in temperatuur gaan, want anders gaat het veel te hard.
Vandaag begonnen met het recept, wel wat persoonlijke aanpassingen gedaan. Wat het alleen maar leuker maakt.
Wederom bedankt voor het recept!
* voor foto’s zie de Facebook pagina van bbq & smoke Zeeland *
Persoonlijke aanpassingen mogen altijd 😉
Hallo Roy,
Sinds enige tijd heb ik een kamado en ook een Dutch oven, en ook je site ontdekt met een enorme hoeveelheid lekkere en mooie recepten.
Helemaal handig is dat je het aantal personen in kan geven, wat je nodig hebt en hoe je het recept moet maken.
Ik had al eerder recepten van je site geplukt, maar de laatste was top.
Gister heb ik je Vlaamse stoofvlees gemaakt, en dat was geweldig.
Precies zoals stoofvlees moet zijn.
Dank voor de recepten.
Goed om te horen dat ook deze weer heeft gesmaakt. En graag gedaan!
170 graden lijkt mij wat hoog, hij staat nu aan en hij pruttelt heel hard. Ik ga hem in temperatuur iets lager zetten.
170 houd ik eigenlijk altijd aan. Een beetje pruttelen is natuurlijk wel de bedoeling, maar het moet niet te veel worden. Er van uitgaande dat je wel met indirecte hitte werkt; welke BBQ gebruik je?
Lijkt me heerlijk! Kan het ook een dag eerder gemaakt worden en een dag later alleen even opwarmen op de bbq?
Yes, dat kan zeker!
Indirecte Bereiding in een kamado, is mijn advies de temperatuur 140 a 150 graden aanhouden.
Het ligt ook een beetje aan het formaat BBQ en wat zelf je voorkeur heeft. En de hoeveelheid die je bereidt. In een medium kamado het recept aan houden, dan kan 140/150 prima. Een grote kamado en een dubbel recept? Dan zou ik wel eerder richting de 170 gaan.
Vandaag jullie recept aan het gebruiken en man man de lucht alleen al loopt t water mijn mond uit!
Nu paar uurtjes op de bbq en smullen maar!
Bedankt!
Goed om te horen dat het tijdens de bereiding al lekker rook! Heeft het gesmaakt?
Speciaal hiervoor een dutch oven aangeschaft, welke ik zeker voor andere dingen ook ga gebruiken.
Nu 2 keer deze stoofpot gemaakt en echt super lekker, mijn ervaring is wel dat er vaak meer vocht (bier) bij moet.
Vocht blijft altijd een lastige en is afhankelijk van meerdere factoren (temperatuur in BBQ, afstand tot hittebron, grootte van de pan, etc.). Maar een beetje water, bouillon of bier toevoegen is gelukkig geen probleem!
Heerlijk!! En leuk om te doen… de vrouw en kinderen vinden het zo lekker dat ik voor de tweede keer deze week het aan het maken ben😂
Als het twee keer in de week op het menu staat zegt dat genoeg! Goed om te horen dat het recept bevalt!
Hoi Roy, ik heb een stuk rendier met bot zou jij dezelfde bereiding aanhouden, Grtz Robert
Hi Robert, een stuk rendier met bot zegt me weinig, maar in de basis moet het wel kunnen. Of het de beste bereiding voor dat stuk vlees is weet ik dan weer niet. Gewoon proberen dus!
Vandaag gemaakt met varkenswangetjes ipv sucade lapjes. Heerlijk!
Kijk, goed om te horen!
Vandaag is het echt weer om dit te maken. Gisteren alle ingrediënten gekocht. Vanmiddag mag de Weber weer gaan roken.
Nou, dat kun je wel stellen! Hier stond ie toevallig van de week ook op het menu. Eet smakelijk alvast!
Hallo Roy,
Top recept.
Gisteren het gerecht gemaakt en zelden zo’n lekkere stofvlees gehad.
Ook ik moest meer vocht (bier) toe voegen maar zoals jij al aangeeft in eerdere reactie kunnen omstandigheden ander zijn.
Een vraag nog: wat is het nut van de plak bruin brood en roer jij deze door het gerecht?
Hi Roel, goed om te horen dat het goed heeft gesmaakt! Er zijn inderdaad allerlei factoren die meespelen hoeveel vocht je nodig hebt, dus dat is altijd lastig inschatten!
De snee brood helpt om de boel te binden en die roer je inderdaad door het stoofvlees heen. Tegen het einde van de bereiding is er dan ook niets van terug te zien.