Bij veel BBQ’ers komt de Dutch Oven pas in het najaar weer uit de kast, omdat dat traditiegetrouw wat meer het seizoen voor stoofpotten is. Hier niet. De Dutch Oven wordt hier geregeld gebruikt voor allerlei gerechten, waarvan dit Vlaams Stoofvlees de meest recente creatie is. Mooie sukadelappen gestoofd in bruin bier en geserveerd met frietjes, daar kun je me het hele jaar door wel wakker voor maken hoor!

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Totale tijd: 3 uur 45 minuten
Porties: 4 personen
Ingrediënten:
- 1 kilo Sukadelappen
- 500 gram Uien
- 1 Bruine Boterham
- 2 flesjes Bruin Bier (ik gebruikte Leffe Bruin)
- 2 eetlepels Roomboter
- 2 eetlepels Mosterd
- 2 eetlepels Appelstroop
- 1 scheut Azijn
- 2 blaadjes Laurier
- 2 takjes Tijm
- 2 Kruidnagels
- Versgemalen Zwarte Peper
- Zeezout
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
- Snijd ondertussen de uien in ringen en de sukadelappen in blokjes van 3 x 3 cm groot.
- Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat deze even warm worden. Voeg vervolgens de boter toe en laat deze smelten in de pan. Bestrooi het vlees ondertussen met peper en zout.
- Is de boter gesmolten en de pan mooi warm? Doe dan het vlees in de pan en bak dit in 5 minuutjes rondom aan. Schep het vlees hierna weer even uit de pan en voeg direct de uien toe.
- Bak de uien tot ze een beetje zacht beginnen te worden en voeg dan de flesjes bruin bier toe. Breng het geheel nu rustig aan de kook en doe dan het vlees weer terug in de pan.
- Check nu of het vlees en de uien goed onder staan. Is dat niet het geval? Voeg dan nog wat extra bier of wat water toe.
- Voeg nu de laurier, tijm, kruidnagel en stroop toe en roer even door. Besmeer daarna de bruine boterham met mosterd en leg deze met de besmeerde kant naar beneden op het stoofvlees.
- Haal de Dutch Oven nu even kort van de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en nog steeds een temperatuur van ongeveer 170 graden. Zet vervolgens de Dutch Oven weer op de BBQ en doe de deksel op de pan. Sluit ook de BBQ met de deksel en laat het stoofvlees nu 3 uur rustig pruttelen, terwijl je het geheel af en toe even doorroert.
- Is het vlees mooi mals gestoofd en is het vocht genoeg ingedikt? Brengt het Vlaams stoofvlees dan op smaak met een scheut azijn en roer dit door de pan. Haal de Dutch Oven vervolgens van de BBQ en serveer het stoofvlees met versgebakken frieten. Eet smakelijk!


Wauw dit is recept die ik snel ga maken . Ziet er heerlijk uit!
Zeker eens proberen! 🙂
Ga het nu maken! Tof dat je het aantal personen kan aanpassen en dat de ingrediënten dan verspringen.
Goed om te horen Paul. Aanpassen van het aantal personen vind ik zelf ook altijd erg handig 🙂
Fantastisch, mijn dutch oven voor de eerste keer gebruikt met dit recept! Heerlijk!
Vlees was ook heerlijk, sommige stukjes wat droog, heb ik hem dan te lang laten doorpruttelen?
Ik hoor het wel!
Kan het zijn dat een deel van het vlees misschien niet helemaal onder heeft gestaan in het begin? Dan wil het nog wel eens een beetje uitdrogen. Iets meer vocht en iets vaker roeren zou moeten helpen.
Nice, binnenkort maar even maken. Wordt wel weer eens tijd voor stoofvlees met friet
Heerlijk, vandaag gemaakt als eerste gerecht op mijn verjaardagskado, de Weber Dutch oven duo. Na 3 uur gaar, maar had nog veel vocht. Daarom een uurtje langer doorgegaan. Wat gaat dit overigens goed met briketten als brandstof 🙂
Goed om te horen Leon!
Ik kan hem aanraden 😉
Hij staat te pruttelen as we speak…. ben heel benieuwd!
Nice! Hoe heeft het gesmaakt?
Dit ziet er echt verrukkelijk uit!
Dit wil ik komende zondag maken voor de verjaardag van mijn dochter. Blijven veel mensen eten, dus heerlijk voor bij de patatjes!
Als ik alles x2 doe, past het dan in de dutch oven van weber? Het is een 6L pan.
Ik hoor het wel! ☺️😋
Hi Edwin, beetje late reactie, maar ik denk dat dat wel in een 6 liter pan heeft gepast 😉 Goed gelukt?
Hoi Roy,
Ook een late reactie van mijn kant. Ga het morgen weer maken, dus even weer het recept erbij!
Maar ja, zeker gelukt en enorm lekker!
Moest de dutch oven voor het eerst gaan gebruiken. 😉
Afgelopen zondag dit heerlijke recept gemaakt.
Aankomend weekend wordt het gelijk nog een keer gemaakt. 🙂
Super makkelijk als je aantal personen wijzigt dat je boodschappenlijst ook wijzigt.
Het is echt een heerlijk recept!!!
Goed om te horen! Bedankt voor je bericht Maikel 🙂
Goedenavond! Ik ga het morgen maken x2 maar ik vraag mezelf af of je tussendoor de lappen uit elkaar moet trekken of versnijden of zijn ze na een paar uur zo mals dat het uit elkaar valt?
Alvast bedankt 👊🏼 Mvg joost
Ik ben een beetje laat maar je snijdt het vlees in blokjes, dus uit elkaar trekken is zeker niet nodig. Heeft het gesmaakt?
Tijdens t lezen van het recept kwam ik al erachter ja 😁 het stond er gewoon in 😅 maar het smaakte echt super 👌🏻 Meerdere mensen in m’n omgeving hebben t ook al gemaakt sindsdien 👌🏻 Thanks!
Heb m gemaakt op de Egg large met daarin de Petromax ft6 ter info
Goed om te horen dat het is bevallen!
Ben em nu aan het proberen voor 1e kerstdag.
Ben erg benieuwd
En, is ie goed gelukt?
Heerlijk recept, dank! Vandaag gemaakt, dus het jaar is goed begonnen 🙂
Tip: heb je honger / grote eters, dan is het misschien wat weinig voor 4p, dus dan een beetje extra maken.
Ik had alles keer 2 gemaakt, en dan heb je ruim genoeg voor 4 flinke eters idd 👌🏻
Dank voor je bericht! Mooi dat het heeft gesmaakt.
Bij grote eters kan het wat krap zijn, maar meer dan 1,5 kilo aan ingrediënten zou in de basis wel voldoende moeten zijn voor 4 eters 😉
Mooi recept ga het proberen temaken komend zaterdag. De D O heb ik op een houtbrander staan dus ben benieuwd kan de tempratuur dan namelijk niet echt regelen ben benieuwd of dat het zo iets gaat worden . 😉
Gewoon zo laag mogelijk stoken en indien mogelijk iets hoger plaatsen. Dan moet het goed komen!
Heerlijk recept! Op mijn Bastard temperatuur op 170 graden gezet, maar het kookte meer dan rustig pruttelen. Toch was het vlees heerlijk en super mals geworden. Uurtje langer dan recept, het laatste uur zonder deksel op dutch oven om de saus in te dikken.
Ga het recept zeker vaker maken!