Stromboli

Als je van pizza van de BBQ houdt (en ik kan me niet voorstellen van niet), dan zul je stromboli ook te gek vinden! Stromboli is een gevuld brood, dat je ook zou kunnen omschrijven als een opgerolde pizza. Het heeft daarnaast ook wel iets weg van een calzone, maar doordat het deeg wordt opgerold krijg je heerlijke laagjes brood, afgewisseld met een lekkere vulling. Stromboli van de BBQ is eigenlijk net zo makkelijk als pizza, maar het oogt net weer even wat anders. Ook met stromboli kun je eindeloos variëren, maar gebruik niet te veel ‘natte’ ingrediënten als vulling. Ik ging in dit recept voor een klassieke vulling, van tomatensaus, salami en mozzarella. Heerlijk!

Houd je van pizza van de BBQ? Probeer dan ook eens Stromboli van de pizzasteen!
Houd je van pizza van de BBQ? Probeer dan ook eens Stromboli van de pizzasteen!

Hoofdgerecht

2-3 personen

2 uur

Ingrediënten

– 280 gram Bloem
– 200 ml Lauwwarm Water
– 10 gram Gedroogde Gist
– 1 theelepel Zout
– 1 theelepel Suiker
– 1 eetlepel Olijfolie
– 8 eetlepels Passata
– 2 eetlepels Gedroogde Italiaanse Kruiden
– 100 gram Salami
– 1 bol Mozzarella
– 25 gram Geraspte Parmezaanse Kaas
– 1 Ei
– 1 klein bosje Bladpeterselie
– Extra Bloem

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
– Bakpapier
Bakkwast
– Deegroller
– Vochtige Theedoek

Bereiding

Voor de stromboli beginnen we met het pizzadeeg. Neem hiervoor een ruime mengkom en doe hier de bloem en het zout in. Meng dit door elkaar. Neem vervolgens een kleinere kom en doe hierin het water, de gist en de suiker. Laat dit 5 minuten staan en voeg het daarna toe aan de bloem. Voeg ook de eetlepel olijfolie toe. Meng alle ingrediënten door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem nu je werkblad en kneed het deeg in 10 minuten tot een elastische deegbal. Dit kun je eventueel ook met een keukenmachine doen.

Maak de mengkom vervolgens schoon en leg de deegbal hierin. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden. Leg de pizzasteen ongeveer een kwartier voor je de stromboli gaat bakken op de BBQ.

Ondertussen heb je nu mooi tijd om alle ingrediënten klaar te zetten. Meng de passata met de Italiaanse kruiden en flink wat zwarte peper. Snijd de mozzarella in plakken. Hak de peterselie fijn en klop het eitje los.

Is het deeg genoeg gerezen? Bebloem dan je werkblad en rol de deegbal uit tot een vierkant lap die net zo breed is als je pizzasteen. Bestrijk het deeg met de helft van de passata en verdeel vervolgens de plakken salami er over. Hierna volgen de plakken mozzarella, wat zwarte peper en de helft van de peterselie.

Rol het deeg nu vanaf één kant op, tot je een pizzarol hebt. Snijd met een scherp mes een aantal inkepingen in de bovenkant van de rol. Bestrijk de rol daarna met ei en bestrooi met de geraspte Parmezaanse kaas en de rest van de peterselie.

Leg de stromboli nu op een veel bakpapier, zodat je het gemakkelijk op de pizzasteen kunt leggen. Mijn ervaring is dat dit met een pizzaschep een stuk lastiger is.

Is de BBQ ondertussen op temperatuur? Dan mag de stromboli, met bakpapier en al, op de pizzasteen worden geschoven. Bak de stromboli ongeveer 25 minuten en haal het bakpapier halverwege onder de stromboli vandaan.

Haal de stromboli van de BBQ wanneer deze gaar en goudbruin is. Leg hem op een snijplank en snijd de stromboli in plakken van ongeveer 3 cm dik. Serveer de stromboli met de rest van de passata. Hierin kun je lekker dippen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *