Focaccia van de pizzasteen

De gemiddelde BBQ in Nederland gaat vergezeld met flink wat stokbrood. Bij mij niet. Ik serveer niet vaak brood bij de BBQ en als ik het doe bereid ik het zelf op de BBQ. Zeker in combinatie met een Dutch Oven of een pizzasteen kun je lekkere broden bakken. Deze keer maakte ik een basis focaccia, die ik heb gebakken op mijn pizzasteen. Het is een relatief makkelijk brood, dat zo lekker is met (zelfgemaakte) kruidenboter of tapenade. Zeker eens proberen dus!

Heerlijk brood bakken op de BBQ? Ga voor dit focaccia recept!

Voor-/Bijgerecht

4-6 personen

2 uur

Ingrediënten

- 500 gram Bloem
- 300 ml Lauwwarm Water
- 10 gram Zout
- 10 gram Gedroogde Gist
- 15 gram Suiker
- 2 takjes Rozemarijn
- 2 teentjes Knoflook
- 4 eetlepels Olijfolie
- Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
– Bakpapier
Pizzaschep (optioneel)

Bereiding

Doe het lauwwarme water, samen met de gist en het suiker in een kom en zet even aan de kant. Doe in een andere kom de bloem en het zout en meng deze twee. Voeg vervolgens het water met de gist en het suiker toe aan de bloem en meng alles goed door elkaar.

Bebloem je werkblad en stort je deeg er op. Bebloem ook het deeg en kneed het vervolgens gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastiche deegbal ontstaat.

Neem een schone kom en leg de deegbal hierin. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het is dan in volume verdubbeld.

Neem ondertussen een klein kommetje en knijp hier de tenen knoflook in uit. Hak de rozemarijn klein en voeg dit ook toe. Voeg tot slot de olijfolie toe en meng dit met de knoflook en rozemarijn.

Bebloem nogmaals je werkblad en stort het deeg er op. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 2 centimeter dik. Leg een vel bakpapier op je pizzaschep en leg hier het uitgerolde deeg op. Maak vervolgens met je duim kuiltjes in het deeg.

Bestrijk het deeg met het mengsel van olijfolie, knoflook en rozemarijn en dek het af met de natte theedoek. Laat het deeg nog een half uur rijzen.

Nu is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 220 graden. Leg de pizzasteen een kwartier voor je je focaccia gaat bakken op het rooster, zodat deze kan voorverwarmen.

Is je deeg gerezen en de BBQ klaar? Dan is het tijd om het deeg, met bakpapier op de pizzasteen te schuiven. Sluit de BBQ met de deksel en bak je focaccia in een kwartier goudbruin en gaar.

Haal de focaccia nu van de BBQ en bestrijk hem nogmaals met de olijfolie. Bestrooi je focaccia vervolgens met een beetje grof zeezout en laat hem iets afkoelen voor je hem aansnijdt. Eet smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *