De gemiddelde BBQ in Nederland gaat vergezeld met flink wat stokbrood. Bij mij niet. Ik serveer niet vaak brood bij de BBQ en als ik het doe bereid ik het zelf op de BBQ. Zeker in combinatie met een Dutch Oven of een pizzasteen kun je lekkere broden bakken. Deze keer maakte ik een basis focaccia, die ik heb gebakken op mijn pizzasteen. Het is een relatief makkelijk brood, dat zo lekker is met (zelfgemaakte) kruidenboter of tapenade. Zeker eens proberen dus!

Voor-/Bijgerecht
4-6 personen
2 uur
Ingrediënten
- 500 gram Bloem
- 300 ml Lauwwarm Water
- 10 gram Zout
- 10 gram Gedroogde Gist
- 15 gram Suiker
- 2 takjes Rozemarijn
- 2 teentjes Knoflook
- 4 eetlepels Olijfolie
- Grof Zeezout
Overige Benodigdheden
– BBQ met Deksel
– Pizzasteen
– Bakpapier
– Pizzaschep (optioneel)
Bereiding
Doe het lauwwarme water, samen met de gist en het suiker in een kom en zet even aan de kant. Doe in een andere kom de bloem en het zout en meng deze twee. Voeg vervolgens het water met de gist en het suiker toe aan de bloem en meng alles goed door elkaar.
Bebloem je werkblad en stort je deeg er op. Bebloem ook het deeg en kneed het vervolgens gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastiche deegbal ontstaat.
Neem een schone kom en leg de deegbal hierin. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het is dan in volume verdubbeld.
Neem ondertussen een klein kommetje en knijp hier de tenen knoflook in uit. Hak de rozemarijn klein en voeg dit ook toe. Voeg tot slot de olijfolie toe en meng dit met de knoflook en rozemarijn.
Bebloem nogmaals je werkblad en stort het deeg er op. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 2 centimeter dik. Leg een vel bakpapier op je pizzaschep en leg hier het uitgerolde deeg op. Maak vervolgens met je duim kuiltjes in het deeg.
Bestrijk het deeg met het mengsel van olijfolie, knoflook en rozemarijn en dek het af met de natte theedoek. Laat het deeg nog een half uur rijzen.
Nu is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 220 graden. Leg de pizzasteen een kwartier voor je je focaccia gaat bakken op het rooster, zodat deze kan voorverwarmen.
Is je deeg gerezen en de BBQ klaar? Dan is het tijd om het deeg, met bakpapier op de pizzasteen te schuiven. Sluit de BBQ met de deksel en bak je focaccia in een kwartier goudbruin en gaar.
Haal de focaccia nu van de BBQ en bestrijk hem nogmaals met de olijfolie. Bestrooi je focaccia vervolgens met een beetje grof zeezout en laat hem iets afkoelen voor je hem aansnijdt. Eet smakelijk
Erg handig recept, super simpel en lukt gegarandeerd, staat in mijn favorieten
Goed om te horen dat ie bij de favorieten staat! Het is een eenvoudig, foolproof recept dat het altijd goed doet inderdaad 🙂
goed recept, waarom niet direct op de pizzasteen?
Daarvoor is het deeg een beetje te slap naar mijn mening. Met bakpapier is het een stuk makkelijker te verplaatsen 🙂
Heerlijk recept. Met verse aioli geserveerd. Ik heb het deeg lekker door de keukenmachine 10 minuten laten kneden, scheelde mij weer wat werk 😉
Kan je dit deeg ook eerder voorbereiden? Nu is het allemaal best wel plannen met alle tijden namelijk.
Je zou het in de koelkast kunnen leggen, dan duurt de rijs wat langer.
Hi Roy,
Gisteren de focaccia gemaakt, en de tapas, en de fajita kip, en de picanha en de chimichurri… Drukke dag maar geweldige recepten. Dankjewel hiervoor.
1 vraagje. Jij geeft in je recept van de focaccia aan dat je het deeg op de pizzaschep doet, bestrijkt met het mengsel en weer afdekt met de natte theedoek. Gevolg was dat het deeg aan de theedoek bleef plakken. Het brood smaakte er niet minder om, maar de theedoek kon ik weggooien en de vorm was ook pleite. Zou je het brood ook in de oven kunnen laten rijzen?
Goed om te horen dat alles heeft gesmaakt. Wat betreft de theedoek gebruik ik de laatste tijd eigenlijk altijd een kom die groter is dan het deeg en daar dek ik de boel mee af. De binnenkant een klein beetje invetten voor als het deeg tijdens het rijzen toch de kom raakt helpt plakken voorkomen.