mozarella skillet brood uitgelicht

Mozzarella Skillet Brood

Een tijdje terug kocht ik een gietijzeren skillet bij Bol.com. Leek me wel handig voor op de BBQ. Zaken opwarmen, aardappeltjes bakken, ik had een toetjesrecept waarbij ik er één nodig had en ik had nog wel meer ideeën voor deze pannetjes. Toen kwam ik ook al eens een breekbrood tegen dat je eenvoudig in zo'n pan kunt maken. Dat moest ik dus ook proberen. Het werd er één gevuld met mozzarella. En laten we eerlijk zijn. Dit wil je!
Brood uit een gietijzeren pan van de BBQ. Kan gewoon!

Bijgerecht

4 personen

3 uur en 30 minuten

Ingrediënten

- 300 gram Tarwebloem
- 5 gr Instant Gist
- 90 ml Lauwwarme Melk
- 90 ml Lauwwarm Water
- 25 gram Suiker
- 7 gram Zout
- 2 el Olijfolie
- 1 Zakje Mini Mozzarella
- 2 el Geraspte Parmezaanse Kaas
- Peper & Grof Zeezout
- Extra bloem voor bestuiven werkblad

Overige benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Gietijzeren Pan (ø 26 cm)
- Vochtige Theedoek

Bereiding

Doe de melk en het water in een kom en los hier de suiker in op. Voeg vervolgens de gist er aan toe en dek af. Laat dit 10 minuutjes staan. Als het goed is zul je een schuimlaag op je vocht zien ontstaan. Dit betekent dat de gist aan het werk wordt gezet. Gebeurt dit niet? Dan is je gist waarschijnlijk dood. Ren dan snel naar de winkel en haal nieuwe!

Doe ondertussen de bloem in een grote mengkom en meng hier het zout doorheen. Voeg na 10 minuten het water/melk/suiker/gist mengsel en 1 eetlepel olijfolie toe aan de mengkom en meng alles goed door elkaar tot een plakkerige deegbol.

Bebloem nu je werkblad en leg je deegbal hierop. Bebloem ook je handen en maak je klaar voor 10 minuten zwaar werk. Kneed de deegbal gedurende deze 10 minuten stevig door, tot er een droge, elastische deegbal ontstaat. Heb je het gevoel dat je deeg te plakkerig blijft, voeg dan nog wat bloem toe. Te droog? Voeg dan een paar druppels water toe.

Bol je deeg na 10 minuten stevig kneden op tot een mooie bal en doe deze terug in de mengkom. Dek deze af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Tegen die tijd zal het in omvang verdubbeld zijn.

Neem na een uur het deeg uit de kom en sla de lucht er uit. Kneed het deeg nog even door en verdeel het daarna in 11 gelijke delen. Laat ondertussen de bolletjes mozzarella uitlekken. Neem nu ieder deegdeel en druk deze plat tot een schijf. Vouw deze om een bolletje mozzarella en bol dit weer op tot een mooi bolletje.

Pak je gietijzeren pan erbij en vet deze in met de andere lepel olijfolie. Leg ieder deegballetje met mozzarella nu in je gietijzeren pan en verdeel ze over de pan. Ze hoeven elkaar nog niet te raken. Dat zal gebeuren tijdens de tweede rijs. Heb je alle deegbolletjes in de pan liggen? Dek deze dan af met de vochtige theedoek en laat nog een keer een uur rijzen. Ook nu zal het deeg verdubbelen in omvang en zul je zien dat de bolletjes elkaar raken.

Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 200 graden. Na een uur rijzen mag de pan op het rooster worden gezet. Bestrooi het brood nog met de parmezaanse kaas en wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Bak het skillet brood nu in 12 tot 15 goudbruin en gaar.

Neem vervolgens de pan van de BBQ en keer deze om op een mooie serveerplank. Draai het brood om en je bent er. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *