Een pizza bakken op de BBQ heb je ongetwijfeld al eens gedaan. Pizzasteen er op, de BBQ flink opstoken en je bakt de heerlijkste Italiaanse pizza’s. Deze Amerikaanse Pan Pizza is echter wel wat anders. Zoals de naam al zegt bak je deze pizza in een pan en de bodem is, in tegenstelling tot die van een Italiaanse pizza, dik. En met dik bedoel ik 3 cm dik en heerlijk luchtig. In dit recept gaan we voor een klassieke Amerikaanse Pan Pizza van de BBQ, met pepperoni, mozzarella en provolone. Heerlijk!

Voorbereidingstijd: 7 uur uur 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 15 minuten minuten
Totale tijd: 7 uur uur 45 minuten minuten
Porties: 2
calorieën: 1147kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 390 gram Bloem
- 275 gram Water
- 8 gram Zout
- 7 gram Droge Gist
- 7 gram Olijfolie (+ extra)
Voor de saus:
- 1 blik Tomatenblokjes
- 1 Ui
- 2 teentjes Knoflook
- 1 eetlepel Olijfolie
- Versgemalen Zwarte Peper
- Zout
Voor de topping:
- 50 gram Geraspte Mozzarella
- 75 gram Geraspte Provolone
- 50 gram Pepperoni
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Ruime mengkom
- Theedoek
- Steelpan
- Spatel
Instructies
- Voor de bereiding van deze heerlijke pizza beginnen we met het deeg, want dit moet in totaal 7 uur rijzen. Neem hiervoor de mengkom en doe hier alle ingrediënten voor het deeg in en meg deze met een spatel door elkaar tot er geen droge ingrediënten meer zijn.
- Maak vervolgens de theedoek vochtig en dek de mengkom af met de theedoek. Laat het deeg nu 6 uur rijzen op een niet te warme, maar ook geen koude plek in huis.
- Terwijl het deeg rijst heb je nu mooi tijd om je eigen pizzasaus te maken. In dit recept gaan we voor een envoudig, maar heerlijke saus. Zet hiervoor de steelpan op laag vuur en voeg olijfolie toe.
- Snipper, terwijl de pan warm wordt, de ui en teentjes knoflook redelijk fijn en doe dit vervolgens in de pan. Bak de ui en knoflook 5 minuutjes, tot de ui zacht en glazig begint te worden en voeg dan het blik tomatenblokjes toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat de saus 30 minuten pruttelen. Breng de pizzasaus daarna op smaak met peper en zout en haal de pan van het vuur.
- Heeft het deeg 6 uur gerezen? Neem dan de skillet er bij en vet deze in met wat olijfolie. Leg vervolgens het deeg in het midden van de pan en druk het uit over de bodem van de pan. Bestrijk het deeg vervolgens met wat olijfolie en dek de pan vervolgens af met de theedoek. Laat het deeg nu nog een uur rijzen.
- Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 300 graden.
- Heeft het deeg wederom een uur gerezen en is de BBQ op temperatuur? Dan is het tijd om de pan pizza te gaan beleggen en bakken.
- Druk nu het deeg nogmaals in de randen van de pan en verdeel er vervolgens wat van de geraspte mozzarella en provolone over. Hierna volgt een relatief dikke laag van de pizzasaus, gevolgd door weer wat van de geraspte kazen. Laat hierbij een centimeter van de rand van het deeg vrij. Verdeel nu de plakjes pepperoni over de pizza en strooi nog wat kaas over de pizza.
- Tijd om te bakken! Zet de skillet op het rooster van de BBQ en bak de pizza 12 tot 15 minuten. De deegrand moet mooi goudbruin gekleurd zijn en knapperig aanvoelen.
- Haal de skillet met de Amerikaanse Pan Pizza van de BBQ en laat hem 5 minuten rusten. Neem vervolgens een spatel om de pizza uit de pan te liften. Als het goed is gaat dit relatief eenvoudig. Mocht het deeg tot een beetje aan de pan blijven kleven, probeer het dan een beetje los te steken.
- Snijd de pizza nu in punten en serveer ze direct. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 1147kcal | Carbohydrates: 165g | Protein: 43g | Fat: 33g | Saturated Fat: 15g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 13g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 70mg | Sodium: 2402mg | Potassium: 592mg | Fiber: 8g | Sugar: 9g | Vitamin A: 502IU | Vitamin C: 9mg | Calcium: 489mg | Iron: 10mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!


Volgens mij is het veel te veel water in het recept.
Ik probeer het baksel te redden met nog meer meel. Staat nu op de bbq… afwachten….
Hi Vincent, bedankt voor je bericht. Volgens mij heb je me ook al gemaild hierover vanmiddag. Ik heb helaas niet altijd de tijd om instant te reageren. Het deeg is een stuk slappen dan bij gewone pizza’s, dus dat kan kloppen. Ik gebruik dit recept vaker en nooit zonder problemen. Ik hoor het dan ook graag of het gelukt is.
Je geeft aan dat je het alleen door elkaar spatelt en dus niet kneed, klopt dit?
Dat heb je goed gelezen. Makkelijk deeg toch? 😉