Stifado

Als we het over de Griekse keuken hebben denken we al snel aan gyros, souvlaki, moussaka en tzatziki. Een heerlijk stoofvlees komt waarschijnlijk minder snel naar voren. Toch is stifado een typisch Grieks gerecht, dat je zeker eens moet proberen. De combinatie van heerlijk zacht gestoofd rundvlees, rode wijn en een combinatie van gewone uien en zilveruitjes geven dit gerecht een kenmerkende smaak, die hier thuis goed wordt ontvangen. Deze stifado gaat hier dan ook vaker op het menu!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: dutch oven, grieks stoofvlees, stifado, stoofvlees
Porties: 6 personen

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo Runder Riblappen
  • 2 Grote Uien
  • 3 teentjes Knoflook
  • 500 gram Zilveruitjes
  • 2 blikken Tomatenblokjes
  • 1 blikje Tomatenpuree
  • 150 milliliter Rode Wijn
  • 2 eetlepels Rode Wijnazijn
  • 1 Kaneelstokje
  • 0,5 theelepel Gemalen Piment
  • 0,5 theelepel Gemalen Komijn
  • 1,5 theelepel Gedroogde Oregano
  • 1 eetlepel Suiker
  • 3 Laurierblaadjes
  • Olijfolie
  • Zeezout
  • Versgemalen Zwarte Peper

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga daarbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
  • Snijd nu de riblappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm en bestrooi deze met zeezout en versgemalen zwarte peper. Zet het vlees aan de kant en snipper de uien grof en snijd de knoflook fijn. Laat ook de zilveruitjes uitlekken.
  • Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat de pan even warm worden. Voeg vervolgens de olijfolie toe en laat deze warm worden, waarna je het vlees in 5 minuten rondom aanbraadt. Schep het vlees vervolgens weer uit de pan.
  • Voeg nu de uien en knoflook toe en bak deze tot ze glazig beginnen te worden. Voeg dan de tomatenpuree en zilveruitjes toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg nu het vlees weer toe, samen met de gemalen piment, gemalen komijn, de gedroogde oregano en de suiker en schep alles door elkaar.
  • Nu mogen de tomatenblokjes, rode wijn en rode wijnazijn worden toegevoegd. Laat het geheel nu rustig aan de kook komen.
  • Is het vocht net aan de kook? Haal de Dutch Oven dan kort van de BBQ en maak nu de BBQ klaar voor indirecte hitte en nog altijd een temperatuur van 170 graden. Zet vervolgen de Dutch Oven weer op de BBQ en voeg de blaadjes laurier en het kaneelstokje toe.
  • Laat de stifado nu 3 uurtjes rustig stoven, waarbij je de boel af en toe even doorroert. Kookt de stifado een beetje droog, voeg dan wat water of rode wijn toe.
  • De stifado is klaar als het vlees mooi mals is en de saus genoeg is ingedikt. Is dat het geval? Dan mag de Dutch Oven van de BBQ. Vis nu de laurierblaadjes en het kaneelstokje uit de stifado en serveer de stifado vervolgens met gekookte rijst. Eet smakelijk!
Griekse Stifado uit de Dutch Oven
Griekse Stifado uit de Dutch Oven

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *