Als we het over de Griekse keuken hebben denken we al snel aan gyros, souvlaki, moussaka en tzatziki. Een heerlijk stoofvlees komt waarschijnlijk minder snel naar voren. Toch is stifado een typisch Grieks gerecht, dat je zeker eens moet proberen. De combinatie van heerlijk zacht gestoofd rundvlees, rode wijn en een combinatie van gewone uien en zilveruitjes geven dit gerecht een kenmerkende smaak, die hier thuis goed wordt ontvangen. Deze stifado gaat hier dan ook vaker op het menu!

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 4 uur uur
Totale tijd: 4 uur uur 30 minuten minuten
Porties: 6 personen
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 1,5 kilo Runder Riblappen
- 2 Grote Uien
- 3 teentjes Knoflook
- 500 gram Zilveruitjes
- 2 blikken Tomatenblokjes
- 1 blikje Tomatenpuree
- 150 milliliter Rode Wijn
- 2 eetlepels Rode Wijnazijn
- 1 Kaneelstokje
- 0,5 theelepel Gemalen Piment
- 0,5 theelepel Gemalen Komijn
- 1,5 theelepel Gedroogde Oregano
- 1 eetlepel Suiker
- 3 Laurierblaadjes
- Olijfolie
- Zeezout
- Versgemalen Zwarte Peper
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga daarbij in eerste instantie voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
- Snijd nu de riblappen in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm en bestrooi deze met zeezout en versgemalen zwarte peper. Zet het vlees aan de kant en snipper de uien grof en snijd de knoflook fijn. Laat ook de zilveruitjes uitlekken.
- Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op het rooster en laat de pan even warm worden. Voeg vervolgens de olijfolie toe en laat deze warm worden, waarna je het vlees in 5 minuten rondom aanbraadt. Schep het vlees vervolgens weer uit de pan.
- Voeg nu de uien en knoflook toe en bak deze tot ze glazig beginnen te worden. Voeg dan de tomatenpuree en zilveruitjes toe en bak een paar minuten mee.
- Voeg nu het vlees weer toe, samen met de gemalen piment, gemalen komijn, de gedroogde oregano en de suiker en schep alles door elkaar.
- Nu mogen de tomatenblokjes, rode wijn en rode wijnazijn worden toegevoegd. Laat het geheel nu rustig aan de kook komen.
- Is het vocht net aan de kook? Haal de Dutch Oven dan kort van de BBQ en maak nu de BBQ klaar voor indirecte hitte en nog altijd een temperatuur van 170 graden. Zet vervolgen de Dutch Oven weer op de BBQ en voeg de blaadjes laurier en het kaneelstokje toe.
- Laat de stifado nu 3 uurtjes rustig stoven, waarbij je de boel af en toe even doorroert. Kookt de stifado een beetje droog, voeg dan wat water of rode wijn toe.
- De stifado is klaar als het vlees mooi mals is en de saus genoeg is ingedikt. Is dat het geval? Dan mag de Dutch Oven van de BBQ. Vis nu de laurierblaadjes en het kaneelstokje uit de stifado en serveer de stifado vervolgens met gekookte rijst. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!


Wat is dit ontzettend lekker! Bedankt voor het recept!
Goed om te horen! Graag gedaan!
dat stoven is dat met de deksel erop.
ik heb bovenstaand recept 1 op 1 aangehouden maar vind hem nog redelijl vochtig, anders als op jouw plaatje.
Yes, dat is met de deksel er op. Kan eventueel ook tijdelijk zonder deksel als het nog te ‘nat’ is.
Heerlijk recept! Gaan we zeker vaker maken!
Goed om te horen Roel!
2 blikken Tomatenblokjes
1 blikje Tomatenpuree
hoeveel gram zijn deze blikken?
400 gram en 70 gram.
Het staat te pruttelen ik ben benieuwd!
En? Goed bevallen?
Kunnen we het ook met sucadelappen maken? En zo ja, zou dat nog iets veranderen qua bereiding / tijden?
Excuus voor de late reactie. Dit kan zeker met sukadelappen. Qua bereiding hoef je dan eigenlijk niets te wijzigen.
Gisteren dit recept klaargemaakt. Erg lekker! Tijdens de bereiding rook het heerlijk naar Piment in de achtertuin.
Goed om te horen!
Dit recept lijkt het meest op het origineel!
Super lekker, heb ‘m ook al eens met procureur gemaakt en smaakt net zo goed. Al is het origineel met rund of lams vlees.
Bedankt!
Goed om te horen dat het recept bevalt!
Ik heb een beginners vraag 😉
Het stoven moet op 170 graden. Is dat niet veel te heet?? Normaal doe je dat rond de 100 graden toch?
Indirect 170 is een temperatuur waarop je stoofvlees rustig pruttelt. Lager in temperatuur (100 graden) kan ook, maar dan kun je beter met directe hitte werken. En directe hitte, 100 graden is vaak wat lastiger constant te houden dan indirecte hitte 170 graden.
Bedankt voor je antwoord. Helemaal duidelijk. De temperatuur zakt ook behoorlijk als je de (in mijn geval) conveggtor plaatst. Moet ik deze dan terugbrengen naar 170?
Geef hem eerst even 10/15 minuten om te kijken wat het echt met de BBQ doet. Iets kouds in de BBQ zetten heeft altijd als effect dat de temperatuur iets terugloopt, maar waarschijnlijk is de BBQ alweer een stuk warmer als de conveggtor warm is. Ga pas daarna met de luchtschuiven aan de gang om de BBQ op ongeveer 170 te krijgen. Uiteraard kan de Dutch Oven dan al op je BBQ staan.
Ik ga het binnenkort proberen, maar heb toch alvast een vraagje, is het stoven met de deksel op de Dutch oven ? Je andere recept (herfst stoofpotje) is namelijk zonder de deksel op de do.
Ik stoof meestal met de deksel op de Dutch Oven, maar zonder deksel kan ook. In het laatste geval moet je de boel wel iets vaker doorroeren en is de kans groter dat je nog vocht moet toevoegen.
Heerlijk recept! Ze eten hier thuis de vingers erbij op. Samen met Orzo is het een gouden combinatie. Wij zijn goede eters dus bij 4 personen houd ik het recept voor 6 aan.
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Portie grootte blijft altijd een gok, maar meer maken is altijd een goed idee 😉
Even een vraagje wat doen jullie hierbij serveren ?
Rijst 😉
Een griekse salade bij de rijst en stifado is ook goed te doen.
Klopt als een bus!
Hoi Roy, ik wil dit woensdag gaan maken, en zit er over te denken om het vlees eerst te bruinen boven de kolen voor het de DO in gaat! Geeft wat rooksmaak, en is ook lekker makkelijk haha (laatst met goulash ook zo gedaan en was zalig)
Wat denk jij?
Groet, ZZ Tom
Ja, dat kan zeker! Doe ik ook regelmatig!
Ik wil dit recept ook eens gaan proberen. En het dan ook eerst even boven de kolen wat kleur geven. Maar voegen jullie dan ook wat rookhout toe voor extra smaak?
Ik zelf gebruik geen rookhout bij het bereiden van de stifado, maar probeer het vooral eens 🙂 Ik zou het dan doen tijdens het stoven, met de deksel van de pan.
Bedankt voor je heerlijke recept. Heel goed gelukt, en weet zeker dat ik dit nog regelmatig ga maken!
Goed om te horen Frans!
Vandaag staat hij weer te pruttelen, 2e keer. alleen deze keer met sukade lappen van de boer (eigen slacht) Ben benieuwd. Deze keer ook met een iets grotere pan, is toch wel handig 🙂
Tevens nog een paar sjalotjes toegevoegd.
Straks nog effe Griekse Salade en basmati rijst erbij maken en smullen maar weer.
Klinkt goed Marc!
Top recept!!! Net voor de eerste keer gemaakt. Was echt super.