pulled cupim beef uitgelicht

Pulled Cupim Beef

‘Pulled wat?’ zul je misschien denken bij het lezen van de titel van dit recept. Niet gek hoor, want de Cupim is nou niet het meest bekende stuk vlees en kan ook niet van zomaar ieder rund gesneden worden. De Cupim komt namelijk van het Zebu rund. Een ras dat is ontstaan vanuit kruisingen van verschillende Indiase runderrassen en enorm populair is in Zuid-Amerikaanse landen. Het Zebu rund staat namelijk bekend om de dikke huid en is daardoor goed bestand tegen de warmte. Oké, leuk. Maar wat is dan de Cupim en waarom kun je die niet van ieder rund snijden? Nou, de Zebu runderen hebben niet alleen een dikke huid, maar staan ook bekend om een bult op de schoft en die wordt Cupim genoemd. Het is een mooi zacht stuk vlees, met een mooie dooradering van vet en wordt in Brazilië veel gebruikt om langzaam te garen. Logisch dus om er een heerlijke pulled beef van te bereiden!

 

pulled cupim beef recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.34 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 6 uur
Marineren: 4 uur
Totale tijd: 10 uur 15 minuten
Porties: 10 personen
calorieën: 544kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Haal het vlees uit de verpakking en dep het rondom droog met keukenpapier. Neem nu je favoriete BBQ rub en wrijf hier de Cupim rondom mee in. Pak het vlees in met vershoudfolie en leg voor 2 tot 4 uur in de koeling. Overnacht kan eventueel ook.
  • Heeft de rub lang genoeg de tijd gehad om in het vlees te trekken? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe aan de brandende kolen en haal de Cupim uit de koeling. Leg het vlees op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Rook het vlees nu 3 uur. De kerntemperatuur van het vlees is hierbij niet belangrijk.
    pulled cupim beef recept2
  • Pak na 3 uur de Dutch Oven er bij en giet hier de sinaasappelsap in. Snipper de uien en tenen knoflook grof en voeg ook toe. Ontdoe daarna de jalapeños van de zaadlijsten en snipper de pepers klein en voeg ook toe.
  • Haal de Cupim nu van de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden. De Cupim mag je in de Dutch Oven leggen. Doe vervolgens de deksel op de Dutch Oven.
    pulled cupim beef recept4
  • Is de BBQ weer op temperatuur? Dan mag de Dutch Oven op de BBQ. Sluit de BBQ wederom met de deksel en gaar het vlees in de pan nu nog een uur of 3. Controleer af en toe met een prikker of het vlees zacht is. De Cupim moet bijna vanzelf uit elkaar vallen door het stoven.
  • Is het vlees gaar en valt het bijna uit elkaar? Dan mag de Dutch Oven van de BBQ. Neem nu een BBQ tang of 2 vorken en verwerk het tot pulled beef. Vermeng het vlees vervolgens met het resterende vocht uit de Dutch Oven.
  • In feite is de bereiding van je pulled cupim beef nu klaar. Vanaf hier kun je het serveren hoe je wil. Denk aan broodjes pulled beef of als vulling van taco’s. Hier gingen we voor heerlijke taco’s, met onder andere pico de gallo, zure room en feta. Een deel ging ook in de vriezer, om later te gebruiken voor bijvoorbeeld nacho’s met pulled beef. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 544kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 51g | Fat: 35g | Saturated Fat: 16g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 17g | Cholesterol: 153mg | Sodium: 131mg | Potassium: 767mg | Fiber: 1g | Sugar: 3g | Vitamin A: 136IU | Vitamin C: 18mg | Calcium: 32mg | Iron: 5mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Pulled Beef van Cupim
Cupim Zebu Pulled Beef van de BBQ
Pulled Cupim Beef van het Zebu Rund

2 reacties

  1. Als de bbq weer op temp is en je zet de DO erin, moet dan het deksel erop blijven of juist eraf? Deze lijkt me erg lekker en ga ik wel maken, maar kan je ook ander rundvlees gebruiken om pulled beef te maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling