Pizza Nduja

Pizza Nduja

Eén van mijn laatste favorieten voor op de pizza (en tosti’s!) is Nduja. Nduja is een smeerbare salami met lekker veel pit er in. Het is momenteel erg populair en in diverse supermarkten heb ik het al in het schap gezien. Ik vind het echt super lekker en deze smeerbare salami is dus ook zeer geschikt als topping voor je pizza’s. Ik combineerde de nduja op deze pizza’s met gekarameliseerde uien en natuurlijk lekkere mozzarella. En die combinatie kan ik je van harte aanraden als je wel van een beetje pit houdt!

 

Pizza Nduja
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 8 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 8 uur 45 minuten
Porties: 2 personen
calorieën: 1137kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bakken van pizza’s begin je uiteraard met het maken van pizzadeeg. Pak een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en olijfolie in. Meng alles met een spatel door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem nu je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.
  • Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.
  • Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen.
  • Wil je een deeg dat minder lang hoeft te rijzen? Neem dan 10 gram gedroogde gist in plaats van 3 gram en voeg 1 theelepel suiker toe aan je deeg, voordat je gaat kneden. Je pizzadeeg hoeft dan slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook het deeg met de lange rijs eens. Het is een heerlijk pizzadeeg dat makkelijker te verteren is.
  • Op het moment dat je klaar bent met het deeg is het ook een mooi moment om de mozzarella alvast te snijden. Dat voelt wellicht een beetje vroeg, maar als je een bol mozzarella snijdt en gebruikt op je pizza komt er vaak veel vocht vrij, wat voor een zompige pizza kan zorgen. Dit kun je voorkomen door de mozzarella vroegtijdig in plakken te snijden. Dep ze vervolgens aan beide kanten droog met keukenpapier en leg de plakken vervolgens op een bord waarop je ook wat keukenpapier hebt gelegd. Zet dit bord vervolgens in de koelkast, zodat de mozzarella een beetje kan ‘uitdrogen’.
  • Terwijl het deeg rijst heb je nu mooi tijd om de tomatensaus voor te bereiden. Zet hiervoor een pan op laag vuur en doe er een klein beetje olijfolie in.
  • Snipper de ui en 1 teentje knoflook goed fijn en fruit alles gedurende een paar minuutjes aan, tot de uitjes glazig worden. Voeg nu de tomatenblokjes en 100 milliliter water toe en breng dit langzaam aan de kook. Voeg nu ook de Italiaanse kruiden, flink wat zwarte peper en een klein beetje zout toe. Laat de saus nu rustig pruttelen, tot deze een stuk is ingedikt en haal de pan vervolgens van het vuur.
  • Tegelijkertijd is het ook wel handig om de gekarameliseerde rode uien alvast te maken, zodat je ze straks gelijk kunt gebruiken op de pizza’s. Zet hiervoor de koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe. Snijd ondertussen de rode ui in dunne halve ringen.
  • Is de olie warm? Voeg de halve uienringen dan toe aan de pan en bak ze al roeren tot ze zacht beginnen te worden. Zet het vuur nu laag en voeg eventueel wat zout en peper toe. Laat de uien, terwijl je ze af en toe doorroert, verder karamelliseren, tot het punt dat ze naar jouw smaak zijn. Haal de pan daarna van het vuur en laat de uien afkoelen.
  • Als je saus klaar is, de gekarameliseerde uien klaar staan en je pizzadeeg nog maar een uurtje hoeft te rijzen, is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 300 tot 350 graden. Leg de pizzasteen op tijd op de BBQ, zodat deze mee kan opwarmen.
  • Is de BBQ op temperatuur en het deeg genoeg gerezen? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke bollen. Bebloem je werkblad en leg er 1 van de bollen op. Druk de bol me je handen plat en vorm er vervolgens vanuit het midden een pizzabodem van. Je kunt dit eventueel ook doen met een deegroller, maar dan druk je veel lucht uit het deeg en krijg je een minder mooi resultaat.
  • Is je pizzabodem gevormd? Pak dan de pizzaschep er bij en bestrooi deze met een beetje bloem of maismeel. Leg er vervolgens de pizzabodem op.
  • Bestrijk de pizzabodem nu met de tomatensaus en verdeel er vervolgens de helft van de nduja over in kleine hoopjes. Verdeel vervolgens ook de helft van de gekarameliseerde uien en van de plakken mozzarella over de pizza.
  • Neem de pizzaschep met pizza nu mee naar de BBQ en schuif de pizza rustig op de pizzasteen. Sluit de BBQ vervolgens weer met de deksel en bak de pizza in 5 tot 7 minuten af.
    Pizza Nduja
  • Haal de pizza nu weer van de BBQ met de pizzaschep en schuif hem op een snijplank of groot bord. Laat de pizza daarna 3 minuutjes rusten voor je hem aansnijdt. Gebruik die tijd om de volgende pizza alvast te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 1137kcal | Carbohydrates: 147g | Protein: 52g | Fat: 37g | Saturated Fat: 17g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 12g | Cholesterol: 97mg | Sodium: 3854mg | Potassium: 1110mg | Fiber: 9g | Sugar: 18g | Vitamin A: 859IU | Vitamin C: 31mg | Calcium: 851mg | Iron: 11mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Nduja Pizza van de BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling