Tex Mex Meatloaf

Haal de rookplank maar uit de kast, want het is tijd voor een Tex Mex Meatloaf! Ik bereidde al eens eerder een Indisch gehaktbrood op een rookplank en zo’n plankje is daar dus perfect voor! Dit keer ging ik voor een Tex Mex variant, die je na bereiding nog af maakt met een mooie tomatensalsa en wat verkruimelde tortillachips. Het resultaat was erg lekker en kan ik je dus van harte aanraden! Laat me weten wat je er van vond in een reactie onder dit recept!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 291kcal

Ingrediënten:

Voor de salsa:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden.
  • Neem een ruime mengkom en doe hier het rundergehakt is. Snipper vervolgens de rode ui en een halve rode jalapeño goed klein en voeg dit toe. Voeg ook 100 gram van de geraspte cheddar toe aan de mengkom.
  • Voeg hierna de oregano, het gerookt paprikapoeder, de zwarte peper, het komijn, de chipotle en het zout toe, gevolgd door de 2 eieren. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en vorm er vervolgens een gehaktbrood van met een diameter van ongeveer 10 cm.
  • Leg het gehaktbrood op de rookplank en leg het geheel op het directe deel van de BBQ, zodra de BBQ op temperatuur is. Steek dan de probe van je kernthermometer in het midden van het gehaktbrood en sluit de BBQ met de deksel.
  • Het gehaktbrood mag nu roken tot het een kerntemperatuur van 60 graden heeft bereikt. Dit duurde bij mij ongeveer 50 minuten. Check af en toe hoe het met de rookplank gaat en verplaats deze na verloop van tijd eventueel naar het indirecte deel van de BBQ.
  • Terwijl het gehaktbrood op de BBQ ligt heb je mooi tijd om de tomatensalsa te maken. Snijd hiervoor 2 tomaten in kwarten en ontdoe ze van hun vruchtvlees. Doe de kwarten vervolgens in de keukenmachine. Snijd de laatste tomaat ook in kwarten, maar voeg deze aan de keukenmachine toe mét het vruchtvlees. Snijd ook de ui, de teen knoflook en de halve rode jalapeño in stukken en voeg ook toe. Meng het geheel in de keukenmachine tot een salsa, die best nog wel wat grove stukken mag hebben.
  • Giet de salsa in een kommetje en voeg er de ketchup en koriander aan toe. Breng de salsa verder op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Zet de salsa opzij tot het gehaktbrood helemaal klaar is.
  • Heeft het gehaktbrood de kerntemperatuur van 60 graden bereikt? Verdeel de rest van de geraspte cheddar dan over het gehaktbrood. Ligt de rookplank met het gehaktbrood nog direct boven de hete kolen? Verplaats het dan naar het indirecte deel. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar het gehaktbrood door tot een kerntemperatuur van 65 graden. Dit duurde bij mij nog iets meer dan 10 minuten.
  • Haal de rookplank met het gehaktbrood nu van de BBQ en laat het 5 minuten rusten. Verplaats het gehaktbrood vervolgens van de rookplank naar een snijplank en snijd het gehaktbrood daar in plakken. Schep vervolgens wat van de tomatensalsa over het gehaktbrood en maak het af door de tortillachips over het geheel te verkruimelen. Serveer het gehaktbrood vervolgens direct. Eventueel met extra tortillachips en de rest van de salsa. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Calories: 291kcal | Carbohydrates: 14g | Protein: 16g | Fat: 20g | Saturated Fat: 10g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 5g | Trans Fat: 0.01g | Cholesterol: 132mg | Sodium: 451mg | Potassium: 362mg | Fiber: 2g | Sugar: 7g | Vitamin A: 1372IU | Vitamin C: 18mg | Calcium: 405mg | Iron: 1mg
Tex Mex Gehaktbrood van de BBQ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *