mexicaanse short rib tacos uitgelicht

Mexicaanse Short Rib Taco’s

In dit recept gaan we low & slow aan de slag met short ribs. Short ribs zijn eigenlijk de tegenhanger van de spareribs van het varken en ik vind het echt een prachtig stuk vlees. Als je short ribs één keer geprobeerd hebt, ga je het zeker vaker proberen. Dat weet ik zeker. En deze Mexicaanse short rib taco’s zijn dan een welkome aanvulling om de short ribs te serveren. Heerlijk in kleine tortilla wraps, met avocado crème en een lekker pittige picco de gallo. En voor de echte liefhebber serveer je er natuurlijk wat hot sauce bij!

Low & Slow BBQ'en en toch een typische fast food snack maken? Ga voor deze short rib taco's!
Low & Slow BBQ'en en toch een typische fast food snack maken? Ga voor deze short rib taco's!

Hoofdgerecht

4-6 personen

9 uur

Ingrediënten

– 1 kg Short Ribs
– 18 Gordita’s (Mini Tortilla Wraps)
– 1 Limoen
– 3 Tomaten
– 0,5 Komkommer
– 1 Grote Rode Ui
– 2 teentjes Knoflook
– 0,5 Jalapeño
– 0,5 Rode Peper
– Bosje Koriander
– 2 teentjes Knoflook
– 1 Avocado
– 5 eetlepels Crème Fraîche
– 100 gram Feta
– 0,25 liter Appel Cider Azijn
– 0,25 liter Appelsap
– 5 eetlepels BBQ Rub
– Grof Zeezout
– Hot Sauce (Optioneel)

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Rookhout
– Aluminium Folie
Kernthermometer
– Plantenspuit
– Rasp

Bereiding

Begin de avond van te voren met het schoonmaken van de short ribs. Haal ze hiervoor uit de verpakking en verwijder, net als bij spareribs het vlies dat aan de binnenkant van de ribs zitten. Dit doe je eenvoudig door de achterkant van een lepel bij het bot onder het vlies te steken en het vanaf daar, met wat keukenpapier los te trekken.

Snijd alles loshangende stukjes vlees en het te veel aan vet aan de buiten kant weg en dep het vlees rondom droog. Bestrooi het vlees met je BBQ rub en pak het in, in vershoudfolie. Leg het vlees in de koelkast en zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.

Haal het vlees de dag dat je het gaat bereiden een uur van te voren uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe aan de brandende kolen, steek de probe van je kernthermometer in het vlees en leg de short ribs op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en laat het vlees rustig garen.

Doe nu de appelciderazijn en de appelsap in de plantenspuit en gebruik dit mengsel om de short ribs ieder uur even in te sprayen.

Het vlees mag nu garen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Bij deze temperatuur begint wat ze de zone noemen. De kerntemperatuur blijft heel lang op dezelfde temperatuur en op een gegeven moment vraag je je zelfs af of het nog wel goed gaat. Uiteindelijk zal de temperatuur weer oplopen, maar dit zorgt er voor dat de bereiding van de short ribs lang kan duren.

Er is daarom ook de mogelijkheid om het vlees bij deze kerntemperatuur in te pakken in aluminiumfolie. De zone wordt dan tegengegaan en de bereidingstijd kan tot wel 4 uur korter duren. Dit laatste heeft mijn voorkeur, omdat je met dit recept toch al gauw 8 uur bezig bent.

Heb je het vlees ingepakt? Leg het dan wee rop de BBQ en steek de kernthermometer weer in het vlees. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar de short ribs door tot een kerntemperatuur van 95 graden.

Ondertussen heb je nu even de tijd om de avocado crème en de pico de gallo te maken.

Begin voor de avocado crème met de avocado en ontdoe deze van zijn schil en pit. Prak de avocado fijn in een kom en roer hier vervolgens de crème fraîche doorheen.

Neem daarna een nieuwe kom voor de picco de gallo. Ontdoe de tomaten en de komkommer van de zaadlijsten en snijd ze in kleine blokjes. Doe deze in de kom. Snipper ook de rode ui goed fijn en voeg bij de tomaten en komkommer. Neem de halve pepers en ontdoe ze van de zaadjes. Hak ze goed fijn en voeg ook toe. Hak ook een handje korianderblaadjes fijn en voeg toe. Pers daarna de teentjes knoflook en de limoen uit in de kom en voeg een theelepel grof zeezout toe. Meng alle ingrediënten door elkaar en zet even weg.

Hebben de short ribs de kerntemperatuur van 95 graden bereikt? Dan mogen ze van de BBQ. Laat de ingepakt een kwartiertje rusten en pak het vlees daarna uit. Je kunt er nu dunne plakjes van snijden. Warm gelijk de gordita’s even op, op de BBQ en je bent klaar om te gaan serveren.

Het opmaken van de taco’s

Neem een opgewarmde gordita en bestrijk deze met de avocado crème. Leg er vervolgens wat plakjes short rib op, gevolgd door een goede lepel van de picco de gallo. Rasp er daarna een klein beetje feta over. Voor de liefhebber van echt pittig eten nog wat hot sauce en je bent klaar. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *