BBQ Recept voor Lamsrack

Lamsrack van de BBQ

Lamsrack is niet alleen maar een schitterend stuk vlees om te zien, als je een lamsrack goed bereidt is het ook nog eens een heerlijk stuk vlees. Je eet een lamsrack als hij nog mooi rosé van binnen is. Alles dat verder is gegaard is eigenlijk al niet lekker meer en dat betekent dat het bereiden van een lamsrack op de BBQ iets is wat veel mensen niet aandurven. Maar dat is nergens voor nodig, want met een beetje oefenen op je temperatuurbeheersing gaat het jou ook lukken om een perfecte lamsrack op de BBQ te bereiden!

Lamsrack op de BBQ bereiden? Zo krijg je een perfect resultaat!
Lamsrack op de BBQ bereiden? Zo krijg je een perfect resultaat!

Hoofdgerecht

4 personen

3 uur en 30 minuten

Ingrediënten

– 1 Lamsrack van 700 gram
– 1 bosje Verse Italiaanse Kruiden
– 8 eetlepels Olijfolie
– Rasp van een Halve Citroen
– Sap van een Halve Citroen
– 1 teen Knoflook
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Kernthermometer
– Braadslede
– Scherp Mes
– Vershoudfolie

Bereiding

Voor de bereiding van het lamsrack beginnen we met de marinade. Neem hiervoor het bosje verse Italiaans kruiden (oregano, rozemarijn, salie en tijm), verwijder alle steeltjes en takjes en hak de kruiden goed klein. Doe de fijngehakte kruiden in een braadslede die groot genoeg is om het lamsrack in te doen.

Hak vervolgens het teentje knoflook goed fijn en voeg deze ook toe. Voeg daarna het rasp en het sap van de halve citroen toe, gevolgd door de olijfolie. Meng dit alles goed door elkaar.

Pak nu het lamsrack erbij en haal het uit de verpakking. Maak het lamsrack schoon door alle los hangende stukjes vlees en vet weg te snijden. Zijn de botjes van het lamsrack nog niet schoon gesneden? Doe dit dan ook nog. Bestrooi het lamsrack, als het helemaal schoongemaakt is, met peper en zout en leg het daarna in de braadslede. Masseer de marinade nu rondom in het vlees. Dek de braadslede vervolgens af met vershoudfolie en laat het vlees in de koelkast minimaal 2 uur marineren.

Ondertussen heb je nu mooi de tijd om de BBQ voor te bereiden. Begin hier op tijd mee, want je wil het lamsrack eerst op een zo laag mogelijke temperatuur garen. Maak je BBQ hiervoor gereed voor een indirecte bereiding en een temperatuur van het liefst tussen de 70 en 80 graden. Lukt dit niet? Ga dan voor een maximale temperatuur van 100 tot 110 graden.

Haal het lamsrack ruim op tijd uit de koeling, zodat het rustig op kamertemperatuur kan komen.

Is de BBQ op temperatuur en het vlees klaar om er op te gaan? Leg het lamsrack dan op het, indirecte deel van, het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan eerst nog even in het vlees, zodat je de kerntemperatuur continu in de gaten kunt houden.

Gaar het lamsrack nu langzaam tot een kerntemperatuur van 48 graden. Dit duurde bij mij ongeveer 55 minuten, dus ga van een uurtje uit. Is de kerntemperatuur van 48 graden bereikt? Haal het vlees dan van de BBQ en leg het op een groot bord.

Maak nu je BBQ snel gereed voor een directe bereiding en een temperatuur van ongeveer 200 graden. Is deze temperatuur bereikt? Schroei het lamsrack dan rondom dicht boven de hete kolen en gaar het vlees door tot een kerntemperatuur van 54 graden. Haal het lamsrack bij deze kerntemperatuur van de BBQ en leg het weer op een groot bord. Laat het vlees nu gedurende 10 minuutjes onafgedekt rusten.

Portioneer het vlees na deze 10 minuten, door het tussen de botjes aan te snijden. Eet smakelijk!

Lamsrack op de BBQ bereiden? Zo krijg je een perfect resultaat!
Lamsrack op de BBQ bereiden? Zo krijg je een perfect resultaat!

8 reacties

  1. Super advies. De indirecte voorgaring werkte prima. Het resultaat was medium rare / medium. Ook de marinade was heerlijk.

  2. Gisteren gemaakt, mn maat houdt niet van lamsvlees, maar heeft gisteren zn vingers erbij op gegeten…. Goed recept, iets meer knoflook mag,maar is persoonlijke smaak. Voor de rest geweldig, uitermate sappig, echt lekker!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *