kip grillworst kaas tweepuntnul uitgelicht

Kip Grillworst met Kaas 2.0

Alweer heel wat jaren terug schreef ik een recept om zelf kip grillworst met kaas te maken. Een leuk recept dat nog altijd veel bezocht wordt. Het stond echter toch al een hele tijd op mijn to do lijst om een 2.0 versie te maken, met de juiste tools en wat andere ingrediënten voor een nóg beter en langer houdbaar resultaat. Dat langer houdbaar was hier trouwens niet echt nodig, want deze grillworst ging er zo doorheen tijdens een familieweekend! Anyway, ik bestelde bij Van Beekum hun grillworst pakket, kocht een worsttrechter voor mijn gehaktmolen en leende van een vriend zijn sous vide stick. Met als resultaat dus een heerlijke Kip Grillworst met Kaas 2.0! En deze met kaas was niet de enige variant die ik maakte, dus verwacht dit jaar nog een paar grillworst recepten!

 

kip grillworst kaas tweepuntnul recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Koelen: 2 uur
Totale tijd: 4 uur 45 minuten
Porties: 8 personen
calorieën: 333kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor het bereiden van de 2.0 kipgrillworst begin je met kippendijen, die je met de gehaktmolen tot kipgehakt draait. Heb je nou geen gehaktmolen, dan kun je uiteraard ook met kipgehakt werken. Al is die molen ook wel weer handig voor het vullen van de kunstdarm.
  • Ga je zelf je gehakt draaien? Snijd dan de kippendijen in stukken die makkelijk door de molen gaan en leg deze, samen met de gehaktmolen, voor een uurtje in de vriezer. Je wil namelijk dat zowel het vlees als de molen goed koud is, voor het gemakkelijkst draaien van het gehakt.
  • Heb je je gehakt gedraaid? Doe het dan in een ruime kom en voeg er ongeveer 40 milliliter water bij (50 milliliter per kilo vlees). Pak er vervolgens het grillworst pakket van Van Beekum bij en voeg 11 gram van het nitrietzout (15 gram per kilo vlees) en 22,5 gram van de grillworst mix (30 gram per kilo vlees) aan de kom toe.
  • Kneed alle ingrediënten met de hand stevig door, tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Snijd tot slot de kaas in blokjes van ongeveer 3 x 3 x 3 millimeter groot en meng dit door het kipgehakt mengsel.
  • Nu is het tijd om de worst te maken. Dit doe je met een kunstdarm uit het grillworst pakket. Het vullen kun je met de gehaktmolen in combinatie met de worsttrechter doen, maar ook met de hand. Met de hand is wel een flink werk kan ik je vertellen, terwijl het met de gehaktmolen best eenvoudig gaat als je de smaak te pakken hebt. Het gehele mengsel past in 1 kunstdarm, maar dan heb je wel een erg lange worst. Je kunt er dus ook voor kiezen om kunstdarmen te gebruiken en dus twee kleinere worsten te maken. Deze passen wat makkelijker in een pan.
  • Heb je de kunstdarm(en) gevuld? Knoop ze dan goed dicht met het touw uit het grillworst pakket en leg of hang deze een uur in de koeling om op te stijven.
  • Maak ondertussen je pan of bak gereed voor de sous vide bereiding door deze te vullen met water en de sous vide stick er in te klemmen. Stel de sous vide stick in op 75 graden en laat het water opwarmen. Heb je geen sous vide stick? Dan kun je het water in een pan ook op het fornuis opwarmen. Het is dan wel aan te raden om te watertemperatuur goed in de gaten te houden met een thermometer. Zorg er voor dat het water altijd tussen de 70 en 80 graden is gedurende het garen van de grillworst.
  • Heeft je grillworst een uur in de koeling gelegen? Dan mogen ze in het warme sous vide bad, waar ze een uur mogen garen.
  • Na een uur in het warm water bad is het zaak de worst snel terug te koelen. Dit doe je door deze, nog in de kunstdarm, in bijvoorbeeld ijswater te leggen. Dit helpt de houdbaarheid van de grillworst te verbeteren.
  • Heb je de kip grillworst met kaas goed terug gekoeld? Dan is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
  • Meng in een kommetje ondertussen het zout, de basterdsuiker, het paprikapoeder, de gemalen zwarte peper, het mosterdpoeder, het knoflookpoeder en de oregano tot een dry rub. Haal vervolgens de kip grillworst uit de kunstdarm. Strooi de rub vervolgens op een groot bord en rol de grillworst(en) er doorheen, zodat de rub goed rondom zit.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de grillworst dan op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Gril de grillworst met kaas nu ongeveer 12 tot 15 minuten, waarbij je de worst steeds een stukje draait voor een mooie grillsmaak rondom.
  • Haal de grillworst van de BBQ zodra deze rondom mooi gegrild is en snijd alvast een plak af om te proeven. Je grillworst met kaas is nu klaar om te eten. De worst is nog warm heerlijk, maar je kunt de worst ook prima af laten koelen en bewaren in de koelkast voor een later moment. Maar wacht niet te lang, want dan is de kans groot dat iemand anders jouw grillworst met kaas al heeft verorberd. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 333kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 25g | Fat: 25g | Saturated Fat: 10g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 8g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 102mg | Sodium: 295mg | Potassium: 217mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 0.3g | Vitamin A: 573IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 237mg | Iron: 1mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Zelf Kip Grillworst met Kaas maken
Zelf Grillworst met Kaas maken

6 reacties

  1. Ik wil heel graag dit leren maken omdat ik in Engeland geen grill worsten kan kopen, maar heel eerlijk ik begrijp de stappen niet zo 1 2 3 om maar het zo te zeggen, is het aub mogelijk dat u Michien een video kan opnemen wanneer u weer dit gaat maken?? Ik zal dat enorm op prijs stellen! Alvast dank
    Parwin khan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept Beoordeling