Kerst Kalkoen van de BBQ

Gevulde Kerst Kalkoen

Onlangs schreef ik al een blog over Koopeenkoe.nl, waar ik een mooi pakket met rundvlees van ontving. Zo met de feestdagen op komst kreeg ik vervolgens de vraag of ik ook niet éen van hun andere diensten wilde proberen: Koopeenkalkoen.nl. Ik liep al een tijdje met het idee rond om eens een gevulde kalkoen op de BBQ te bereiden, dus toen ik dit aanbod kreeg, hoefde ik niet lang na te denken. Om mijn recept voor een gevulde kalkoen op de BBQ met jullie te delen was het echter wel nodig om vervroegd Kerstmis te vieren. Het eerst kerstdiner van 2019 vond dan ook in november plaats, zodat jij nu nog alle tijd hebt om je voor te bereiden op jouw kalkoen van de BBQ!

Kerst BBQ: Gevulde Kalkoen van de BBQ
Kerst BBQ: Gevulde Kalkoen van de BBQ

Hoofdgerecht

10 personen

4 uur

Ingrediënten

– 1 Gevulde Kalkoen (5,1 kg)
– 150 gram Roomboter
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout
– Blaadjes Salie
– 250 gram Cranberries
– 1 Kaneelstokje
– 1 Handsinaasappel
– 8 eetlepels Honing
– 1 eetlepel Balsamico Azijn
– 1 blaadje Laurier
– 1 liter Kokend Water

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Kernthermometer
– Bastingkwast
– Steelpan
– Aluminiumfolie
– Grote Braadslede

Over Koopeenkalkoen.nl

Bij Koopeenkalkoen.nl bestel je, de naam zegt het al, een kalkoen. Hierbij heb je de keuze tussen een panklare kalkoen zonder vulling en een gevulde kalkoen. De kalkoen die je bestelt wordt in Nederland gehouden en geslacht door één van de boeren waar Crowbutching (het bedrijf achter Koopeenkalkoen.nl). Deze boer voldoet ruim aan de eisen om zijn kalkoenen biologisch te noemen en hij verzorgt zijn kalkoenen met veel liefde. Zo hebben de kalkoenen veel ruimte om buiten te zijn en zitten ze ’s nachts en bij slecht weer in een oude koeienstal, waar ze lekker rond kunnen scharrelen.

De kalkoenen van Koopeenkalkoen.nl worden met de kerstdagen in aantocht geslacht, eventueel ontbeend en gevuld én ingevroren. De kalkoen die jij bestelt wordt dan ook ingevroren geleverd, zodat je hem zelf zo in de vriezer kan schuiven en kunt ontdooien wanneer je hem nodig hebt.

Bereiding:

Voor de bereiding van de kalkoen moet je op tijd beginnen met het ontdooien van de kalkoen. De kalkoen van Koopeenkalkoen.nl wordt diepgevroren geleverd en heeft in de koelkast ongeveer 2,5 dag nodig om goed te ontdooien.

Is de kalkoen ontdooit? Dan is het op de dag van bereiding zaak om de kalkoen op tijd uit de koeling te halen en op kamertemperatuur te laten komen. Doe dit zo’n 2 uur voor je de kalkoen op de BBQ wilt leggen. Haal op dat moment ook 100 gram van de roomboter uit de koelkast.

Steek de BBQ op tijd aan en ga hierbij voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 200 graden.

Haal de kalkoen uit de verpakking en dep hem rondom droog met keukenpapier. Smeer de kalkoen vervolgens rondom in met de boter en bestrooi de kalkoen met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

BBQ met Kerst: Gevulde Kalkoen op de BBQ

Bij Koopeenkalkoen.nl wordt een analoge kernthermometer meegeleverd. Deze kun je natuurlijk gebruiken, maar het is lastig de temperatuur af te lezen zonder de deksel te openen. Ik zou daarom een digitale kernthermometer aanraden, zodat je de temperatuur continu in de gaten kunt houden.

Steek de probe van de kernthermometer tussen de poot en de borst in de kalkoen, zodat je de kern van het vlees goed kunt meten.

Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de braadslede precies onder het deel van het rooster waar de kalkoen komt te liggen en giet hier het kokende water in. Plaats vervolgens het rooster weer op de BBQ en leg er de kalkoen op. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de kalkoen rustig tot een kerntemperatuur van 70 graden.

Om het garen rustig te laten verlopen, moet je, op het moment dat je de kalkoen op de BBQ hebt gelegd, starten met het knijpen van de zuurstoftoevoer tot de temperatuur daalt naar ongeveer 120 graden.

De kalkoen heeft in totaal 3 tot 3,5 uur nodig om de kerntemperatuur van 70 graden te bereiken. Wacht dus geduldig en laat de deksel zo veel mogelijk op de BBQ. Kijk wel af en toe hoe het gaat met het verkleuren van de kalkoen. Wordt de kalkoen op sommige plekken al vrij donker? Dek dit deel dan af met wat aluminiumfolie.

BBQ met Kerst: Gevulde Kalkoen op de BBQ

Halvewege de garing, dus na zo’n 1,5 uur is het tijd om de resterende boter te smelten in het steelpannetje. Doe dit op het fornuis op laag vuur. Is de boter gesmolten? Gebruik dan de bastingkwast om de kalkoen er mee te bestrijken. Sluit de vervolgens de BBQ weer met de deksel en laat de kalkoen rustig verder garen.

Ondertussen heb je nu mooi de tijd om de cranberry compote bereiden die we bij de kalkoen serveren. Neem hiervoor weer het steelpannetje en zet deze op middelhoog vuur. Leg het kaneelstokje er in en toast deze tot het begint te geuren. Voeg vervolgens de cranberries, een stukje van de schil van de sinaasappel, het sap van de sinaasappel, de honing en het laurierblaadje toe en breng het geheel aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat de cranberries in 10 minuutjes mooi zacht worden. Druk de cranberries nu met een vork of pureestamper een beetje kapot en laat het geheel nog eens 10 minuutjes zachtjes pruttelen tot het de dikte krijgt van jam. Haal op dat moment de pan van het vuur en laat de cranberry compote afkoelen.

Terug naar de kalkoen. Wanneer je kalkoen een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt, is het tijd om hem van de BBQ te halen. Leg hem op een grote snijplank en laat de kalkoen op kamertemperatuur een kwartier rusten. Laat je de kalkoen buiten rusten? Bedek hem dan losjes met aluminiumfolie, zodat de kalkoen zijn warmte niet te snel verliest.

Heeft de kalkoen een kwartier gerust? Dan is het tijd om de kalkoen aan te gaan snijden. Dit doe je natuurlijk aan tafel. Gebruik een lang en scherp mes om de kalkoen aan te snijden.

Verwijder eerst het slagerstouw en vervolgens de poten en vleugels van de kalkoen. Snijd de rest vervolgens in dunne plakken. Serveer de kalkoen daarna met de cranberry compote. Het kan makkelijk snij om een spatel of taartschep te gebruiken om de plakken gevulde kalkoen te serveren. Eet smakelijk en geniet van je kerstdiner met gevulde kalkoen.

BBQ met Kerst: Gevulde Kalkoen op de BBQ

p.s.: Ik ontving de gevulde kalkoen voor dit recept van Koopeenkalkoen.nl. Ik wil ze bedanken voor het leveren van de heerlijke gevulde kalkoen, waardoor ik dit mooie recept met jullie kan delen.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *