Zo nu en dan ontvang ik, samen met een hele groep andere foodbloggers, een pakket met de meest uiteenlopende producten. Om kennis te maken met het merk, de producten te leren kennen én om er mee aan de slag te gaan. De producten naar een BBQ recept vertalen is vaak een flinke breinbreker, maar zo nu en dan levert het wel leuke dingen op! Zo ook dit recept. In het laatste pakket dat ik ontving zaten namelijk een aantal zakjes drop van Klepper & Klepper. Nadat we hier thuis 2 zakjes in recordtijd leeg hadden gegeten kreeg ik toch het idee om de overige dropsoorten te gebruiken voor een recept. Zo kwam ik uit bij een recept om dropsaus te maken en die combineerde ik met heerlijk gegrilde eendenborst van de BBQ. Een op het oog rare combinatie, maar eentje die heel goed werkt. Deze eendenborst met dropsaus is dan ook zeker een aanrader om eens te proberen!

Ingrediënten:
- 2 Eendenborstfilets
- 100 gram Honing Drop
- 100 gram Laurierdrop
- 150 milliliter Kokend Water
- Versgemalen Zwarte Peper
- Grof Zeezout
- Knoflookgranulaat
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Steelpan
- Mengkom
Instructies
- Neem een steelpan en doe hier een laag water in. Zet er een kom op die groter is dan je steelpan en breng het water in de pan rustig aan de kook. Zo kun je de drop au bain-marie smelten. Snijd ondertussen de drop goed klein en zet het water klaar.
- Kookt het water in de steelpan? Doe dan een kwart van de drop in de kom en laat dit zacht worden. Zodra de drop begint te smelten kun je steeds weer wat meer drop en wat kokend water toevoegen. Roer regelmatig door en ga zo door tot alle drop is gesmolten. Dit duurde bij mij een kleine 30 minuten.
- Voeg net zoveel water toe als nodig om er een mooie saus van te maken. Deze mag iets dunner zijn dan hoe je hem wilt serveren, want wanneer de saus afkoelt dikt deze nog een beetje in.
- Haal de kom met saus nu van de steelpan en laat op het aanrecht afkoelen. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Steek nu de BBQ aan en ga voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden.
- Haal de eendenborstfilets uit de verpakking en dep ze droog met keukenpapier. Snijd loshangende stukjes vlees en vet weg en snijd de vetlaag van de eendenborst met een scherp mes kruislings in tot het vlees. Probeer hierbij niet in het vlees te snijden.
- Bestrooi de eendenborstfilets nu rondom met grof zout en de vleeskant ook met versgemalen zwarte peper en knoflook granulaat.
- Is de BBQ op temperatuur? Dan mogen de eendenborstfilets met de vleeskant op het directe deel van de BBQ. Gril de eendenborstfilets 2 minuutjes en draai ze vervolgens om, zodat ze met de vetkant op het rooster komen te liggen. Grill de filets nu nog 3 minuten.
- Na 3 minuten mogen de eendenborstfilets verplaatst worden naar het indirecte deel van de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de filets tot een kerntemperatuur van 52 graden.
- Is de kerntemperatuur van 52 graden bereikt? Dan mogen de eendenborstfilets van de BBQ. Leg ze op een bord en laat ze 5 minuten rusten. Snijd de eendenborstfilets daarna in dunne plakken en lepel er wat van de dropsaus overheen. Serveer vervolgens direct. Eet smakelijk!
Je vergeet erbij te vermelden om er een lekkere Schwatte Pitt (dropshot) bij te serveren!
Goede aanvulling 😉
Super leuk om jullie een heerlijk gerecht te zien maken met onze drop.
Thanks!
Een vraagje, als ik dit gerecht wil proberen zonder eendenborstfilet, is kip dan ook lekker in combinatie met de dropsaus? Of kan ik dan beter een ander stukje vlees proberen? Alvast bedankt!
Ik ken zelf alleen de combinatie met eend en denk dat met kip niet zo goed samen gaat.