Review: Koop een Koe

Eerlijk Vlees: Koopeenkoe.nl

Als BBQ liefhebber ben ik natuurlijk niet vies van een lekker stukje vlees. Ik steek de BBQ dan ook regelmatig aan voor een heerlijke steak, om pulled pork te bereiden of om een ander mooi stuk vlees te garen. Ik ben me echter ook bewust van de invloed die vlees eten op het klimaat heeft en dat het dierenwelzijn in Nederland nog lang niet altijd goed is geregeld. Het is daarom belangrijk dat we in Nederland met zijn allen minder vlees gaan eten. Om die reden eet ik dan ook regelmatig vegetarisch en houd ik rekening met de herkomst van mijn vlees. Toen Koopeenkoe.nl mij vroeg om een één van hun pakketten te proberen, zag ik dat dan ook als een mooie kans om meer te leren over bewust vlees eten, de invloed van vlees eten op het milieu en het dierenwelzijn.

Koopeenkoe.nl: Bestel een kop-tot-staart vleespakket
Koopeenkoe.nl: Bestel een kop-tot-staart vleespakket

Waarom minder vlees eten?

In Nederland wordt erg veel vlees gegeten en dat heeft zijn invloed op het milieu. Vlees eten heeft zoveel impact op het milieu omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen. Minder vlees eten levert dan ook winst op voor ons milieu. Voedsel is namelijk verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Minder vlees eten levert daarom al snel veel milieuwinst op.

Nu snap ik dat het vaak gewoonte is om bij iedere maaltijd vlees te eten. Veel mensen zeggen dan ook dat een maaltijd zonder stukje vlees geen complete maaltijd is. Ik eet meestal echter zo’n 4 dagen per week vegetarisch en daar zitten heerlijke maaltijden tussen. Daarnaast kan ik door ook veel vegetarisch te eten meer genieten van een heerlijk stuk vlees.

Ook als de BBQ aan gaat is het niet alleen vlees dat er op het rooster gaat. Ik probeer van iedere BBQ een volwaardige maaltijd te maken en daar horen bijgerechten en groenten ook bij! En dat doe ik echt niet enkel om minder vlees te eten. Er zijn gewoon een hele hoop bijgerechten die heerlijk zijn om te bereiden.

Vlees eten en dierenwelzijn

Een ander punt aan het eten van veel vlees is dierenwelzijn. In Nederland wordt nog steeds veel vlees gegeten van dieren die geen goed leven hebben gehad. Hoewel er al vaker naar biologisch en Beter Leven vlees wordt gegrepen kan er op het gebied van dierenwelzijn nog een hoop worden verbeterd.

Ik ben dan ook van mening dat je beter slechts een paar keer per week vlees kunt eten, maar dan wel goed vlees waarvan je weet dat het dier een goed leven heeft gehad. En dat is waar Koopeenkoe.nl voornamelijk om de hoek komt kijken.

Koopeenkoe.nl: Bestel een kop-tot-staart vleespakket

Wat is Koopeenkoe.nl?

Bij Koopeenkoe.nl koop je in één keer een pakket rundvlees, of zoals ze het zelf noemen: een kop-tot-staart vleespakket. Dat pakket krijg je echter niet de volgende dag thuisbezorgd. Je koop namelijk een deel van een koe. En pas als die koe volledig is verkocht wordt de koe geslacht, het vlees gerijpt en gevacumeerd en daarna gekoeld bij je thuisbezorgd.

Door een koe eerst in zijn geheel te verkopen voordat deze wordt geslacht, wordt de vleessector eigenlijk omgedraaid. Want waar dieren meestal eerst geslacht worden en er pas daarna gezocht wordt naar een klant, gaat dat bij Koopeenkoe.nl precies andersom. Daarnaast gaat het vlees op die manier direct van de boer naar de klant.

Zo’n pakket dat je bij Koopeenkoe.nl bestelt bestaat uit verschillende producten. Zo krijg je gehakt, hamburgers, biefstuk, worstjes, riblappen en allerlei andere rundvleesproducten. Daarnaast heb je naast een vaste selectie ook wat keuzemogelijkheden. Op die manier kun je jouw pakket naar wens samenstellen tijdens het bestellen.

De prijs van het vlees valt overigens ook erg mee, want als je het pakket dat ik ontving terug rekent naar kosten per persoon per maaltijd kom je op ongeveer €2,00 uit. En dat voor vlees waarvan je weet dat de herkomst ook nog eens een stuk beter is dan het vlees dat je in de supermarkt koopt.

Koopeenkoe.nl en BBQ

Als je zo de producten leest die ik hierboven op heb genoemd, zal je wellicht denken dat Koopeenkoe.nl voornamelijk interessant is voor het vlees dat je bij je dagelijkse maaltijd eet. Dat is in de basis ook zo en zo is Koopeenkoe.nl ooit ook begonnen. Bij verschillende pakketten heb je echter ook de mogelijkheid om de ‘BBQ optie’ aan te zetten. De samenstelling van het pakket wordt dan gewijzigd en bestaat uit producten die meer geschikt zijn voor de BBQ. Denk bijvoorbeeld aan een entrecote, ribeye, biefstuk, hamburgers, tournedos, Côte de Boeuf en merquez worstjes. Ook hier heb je weer de mogelijkheid om je pakket voor een deel zelf samen te stellen en kun je dus een vleespakket bestellen waarmee je meerdere keren lekker de BBQ aan kunt steken.

Koopeenkoe.nl: Bestel een kop-tot-staart vleespakket

Koopeenkoe.nl en dierenwelzijn

Dat een koe pas geslacht wordt als deze volledig is verkocht is één, maar hoe zit het met het leven van de koeien die Koopeenkoe.nl verkoopt? Nou, dat zit ook wel goed. Er wordt namelijk slechts met een selecte groep boeren samengewerkt, die voldoen aan de eisen die Koopeenkoe.nl stelt.

Zo leven koeien bij de boeren onder diervriendelijke omstandigheden en worden er geen preventieve antibiotica gebruikt. Elke boer verzorgt zijn of haar dieren op de eigen manier, maar ze doen het allemaal vanuit een hart voor dieren en duurzaamheid. De koeien eten hoofdzakelijk gras en worden bijgevoerd met tarwe, bietenpulp en bierbostel.

In het voorjaar, de zomer en de nazomer zijn de koeien buiten en hebben ze de mogelijkheid om zelf naar binnen te gaan wanneer ze dat willen. Als een koe zwanger is mag ze het kalfje baren en dan blijven ze nog 6-9 maanden samen lopen.

Zoals gezegd gebruikt geen van de boeren waar Koopeenkoe.nl mee samenwerkt preventieve antibiotica. De koeien hebben genoeg ruimte, krijgen goede voeding en worden met liefde verzorgd. Het gebruik van medicijnen is daarom alleen genoodzaakt bij een zieke koe en dat komt gelukkig bijna niet voor.

Traceerbaar vlees

Koopenkoe.nl tracht volledig transparant te zijn. Je kunt de koe waarvan je vlees hebt besteld dan ook gedurende het hele proces volgen aan de hand van het koe-nummer. Die koe-nummers zie je al terug op het moment dat je op de website gaat bestellen. Daar zie je ook direct om welk ras koe het gaat en bij welke boer de koe staat. Als je wilt kun je zelfs bij de boer langs gaan.

Aan de hand van het koe-nummer word je vervolgens op de hoogte gehouden gedurende het proces. Zo krijg je bericht als de koe wordt opgehaald bij de boer, wanneer deze wordt geslacht en wanneer je pakket wordt uitgeleverd. Uiteindelijk vind je het koe-nummer ook weer terug op je pakket.

Koopeenkoe.nl: Bestel een kop-tot-staart vleespakket

Kwaliteit van het vlees

Het pakket is er uiteraard nog lang niet doorheen, maar we hebben al wel wat vlees uit het pakket gebruikt en dat smaakte erg goed! Helemaal als je het vergelijkt met het vlees dat je in de supermarkt zou kopen. Het vlees dat wij hebben geprobeerd is allemaal zeer smaakvol en heeft die pure smaak die je van goed rundvlees verwacht. En ik denk dat het feit dat je weet dat de koe een goed leven heeft gehad ook wel meespeelt in die smaakbeleving!

Al met al is Koopeenkoe.nl wat mij betreft dan ook zeker een aanrader als je voor kwalitatief vlees wilt kiezen en bereid bent om daarvoor direct een heel pakket af te nemen. Ja, je moet er iets langer op wachten dan normaal. Het is dan ook geen ‘vandaag besteld, morgen in huis’ verhaal. Maar de wetenschap dat een dier pas wordt geslacht als het volledig is verkocht moet toch helpen om die wachttijd voor lief te nemen.

Ben je benieuwd naar Koopeenkoe.nl, de pakketten die ze aanbieden en de smaak van het vlees? Ga dan naar Koopeenkoe.nl en probeer het dan zelf eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *