Met de koudere en regenachtige dagen in aantocht en de herfst en winter die onderweg zijn krijgen veel mensen het idee dat het tijd wordt om de BBQ weer op te bergen in de schuur of garage. Maar niets in minder waar! De herfst en winter zijn juist perfect om de BBQ aan te steken en heerlijke gerechten te bereiden die bij de seizoenen passen! Schaf bijvoorbeeld een Dutch Oven aan, zodat je heerlijke stoofpotjes kunt bereiden op de BBQ. Deze heerlijke herfst stoof bijvoorbeeld, met uien, wortel, prei, doperwten en aardappelen. Heerlijk!


Hoofdgerecht
4-6 personen
5 uur
Ingrediënten
– 1 kilo Black Angus Riblapblokjes
– 2 Grote Uien
– 2 Winterpenen
– 3 teentjes Knoflook
– 500 gram Krieltjes met Schil
– 2 Preien
– 200 gram Diepvries Doperwten
– 1 liter Runderbouillon
– 2 eetlepels Bloem
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout
– 2 eetlepels Olijfolie
– 4 blaadjes Laurier
Overige Benodigdheden
– BBQ met Deksel
– Dutch Oven
Bereiding
Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
Snipper ondertussen de uien grof en de teentjes knoflook fijn. Bestrooi de riblapblokjes met de bloem, versgemalen zwarte peper en wat grof zeezout.
Is de BBQ op temperatuur? Zet dan de Dutch Oven op de BBQ en laat deze 5 minuutjes warm worden. Voeg vervolgens de olijfolie toe aan de pan en laat deze ook even warm worden. Fruit daarna de uien en knoflook een paar minuutjes aan in de pan.
Beginnen de uien er glazig uit te zien? Voeg dan de riblapblokjes toe en bak ze 5 minuutjes mee tot ze rondom een kleurtje hebben gekregen. Daarna voeg je bouillon toe aan de Dutch Oven.
Breng het geheel nu aan de kook. Haal de pan op dat moment kort van de BBQ en maak de BBQ gereed voor indirecte hitte en nog steeds een temperatuur van ongeveer 170 graden. Zet de pan weer op de BBQ, voeg de blaadjes laurier toe en sluit de BBQ met de deksel. Laat het geheel nu zonder deksel op de pan 3 uurtjes pruttelen, terwijl je de boel af en toe doorroert.
Ondertussen heb je mooi de tijd om de wortelen, prei en aardappelen gereed te maken. Begin met het schoonmaken van de wortelen en snijd ze in dunne plakjes. Halveer daarna alle krieltjes (schil ze niet). Zitten er erg grote krieltjes tussen? Snijd deze dan in vieren. Maak ook de preien schoon en snijd ze in ringen.
Heeft het stoofvlees 3 uur staan pruttelen? Dan mogen nu de wortelen worden toegevoegd. Stoof deze een half uur mee en voeg vervolgens de prei en aardappelen toe. Stoof deze 25 minuten mee en voeg tot slot de doperwten toe aan de pan. Roer deze door het stoofvlees en stoof 5 minuten mee.
Je stoofvlees heeft nu 4 uur opgestaan, waardoor het vlees nu botermals moet zijn en bijna uit elkaar valt. Alle groenten in het stoofvlees zijn ook gaar en het is tijd om te gaan eten. Roep iedereen aan tafel, zet de Dutch Oven op tafel en serveer iedereen het stoofvlees vanuit de pan. Eet smakelijk!
Ben dit recept nu aan het maken.
Moet zeggen dat het heerlijk ruikt! Nog even en we kunnen aan tafel.
De hoeveelheid vocht is wel een uitdaging merk ik, zonder iets extra toe te voegen gaandeweg zou het droogstoven denk ik.
Hi Freddie,
Goed om te horen dat het goed rook al. heeft het gesmaakt?
De hoeveelheid vocht is altijd een uitdaging en verschilt per keer. Gelukkig kun je altijd een beetje extra toevoegen mocht het dreigen droog te stoven 🙂
We hebben ervan genoten!
Zeker voor herhaling vatbaar
Goed om te horen!
Heerlijk dit! Beetje meer vocht gebruikt en gemaakt met Sucade lappen omdat we die in huis hadden. Super!
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Met sukadelappen kan het inderdaad ook erg goed.
heerlijk gerecht echt een aanrader
Ik had je bericht gemist, maar bedankt voor het compliment!
Zit midden in de procedure :-), ruikt goed, ziet er goed uit. Kan niet wachten om het op te dienen.. dank voor het recept en de zeer goede beschrijving!
Dank voor de complimenten!
Ik lees dat de hoeveelheid vocht een uitdaging is. Ik voeg er een bok biertje of een Westmalle of een Bruin Donker biertje aan toe. Je bent van het dreigend tekort aan vocht af en het is heerlijk voor de smaak.
De uitdaging is dat je stoof niet altijd evenveel vocht nodig heeft tot het perfect is. Beginnen met de hoeveelheid in het recept en later bijvoegen indien nodig is daarom aan te raden. Dat kan uiteraard ook een biertje zijn.
Dit gisteren gemaakt. Het was heerlijk. Een opmerking wat al eerder is benoemd, het vocht. Ik heb al met al 1,5 liever bouillon moeten gebruiken en daarbij nog 1,5 flesje herfstbokbier.
Verder zou ik de volgende keer er ook wat meer krieltjes in doen, 750 gram.
Maar verder, alles was op het was heerlijk! Een aanrader en een blijvertje.
Ja die opmerking komt vaker voor, maar als ik 1,5 liter benoemd en ook nog bier benoem als optie en het wordt een herfst soep heb ik het gedaan 😉
Ben er nu mee bezig. Ipv biertje een scheutje wijn toegevoegd. Ben benieuwd!
Hopelijk heeft het gesmaakt 🙂
Vandaag gemaakt. Enige vocht wat ik extra heb toegevoegd is een flesje Guinness. En ik heb de temperatuur van de kamado op 120 °C gehouden. Hoger is op een kamado niet nodig om te stoven. En dat scheelt wel qua vocht denk ik.
Eind resultaat was iig een heerlijke stoof die er ook nog eens uitzag als op het plaatje van het recept.
Voor herhaling vatbaar. 👍
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Je zou iets lager kunnen gaan in temperatuur inderdaad, maar 120 graden met indirecte warmte is bi mij wat te laag is mijn ervaring.
Ik heb hem gemaakt en echt super lekker wel nog een bokbiertje aan toegevoegd.
Volgende ga ik er nog abrikozen aan toe voegen.
lijkt mij heerlijk nog een zoetje extra er door heen
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt. Een bokbiertje toevoegen is nooit een slecht idee! Ook wel benieuwd als je de abrikozen hebt geprobeerd.