Gerookte Kip

Gerookte kip. We kennen het allemaal uit de supermarkt en gebruiken het ongetwijfeld wel eens in een salade of ander recept. Maar wist je dat het zelf roken van kip supermakkelijk is en nog veel lekkerder dan dat gerookte kippetje uit de supermarkt? Probeer dit recept één keer en ik durf te wedden dat je vaker zelf kipfilets staat te roken!
Houd jij van gerookte kip? Dan is dit BBQ recept voor gerookte kip echt iets voor jou!

Hoofdgerecht

4 personen

2 uur en 30 minuten

Ingrediënten

- 2 Kipfilets
- 100 gram Allbrine
- 1 liter Water

Overige Benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Kersen Rookhout
- Kernthermometer

Bereiding

Het bereiden van gerookte kip begint met het pekelen van de kipfilets. Hiervoor beginnen we een dag van te voren met het maken van het pekelmengsel, want deze moet volledig terug koelen voor je de kipfilets er in legt.

Breng voor de pekel het water aan de kook en los hierin de Allbrine op. Allbrine is een mengsel van zout, suiker en specerijen. Is dit mengsel opgelost in het kokende water? Zet het vuur dan uit en laat de pekel gedurende de nacht volledig afkoelen naar kamertemperatuur.

Leg de volgende dag de kipfilets in de pekel en laat ze 1,5 uur liggen. Haal de kipfilets er daarna uit en dep ze droog met wat keukenpapier. Leg ze vervolgens op een bord en zet dit onafgedekt in de koelkast. De koeling zorgt er voor dat de kipfilets nog verder opdrogen. Dit wil je, omdat het er uiteindelijk voor zorgt dat de gerookte kip zijn kenmerkende kleur krijgt.

Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte warmte en een temperatuur van 120 graden. Is deze temperatuur bereikt? Voeg dan twee blokjes rookhout toe aan de brandende kolen en leg je kipfilets op het rooster. Sluit vervolgens de BBQ met de deksel en laat de kipfilets rustig garen.

Houd bij het garen de temperatuur van de kip goed in de gaten. Je wilt ten slotte een sappig resultaat. Haal je gerookte kip van de BBQ bij een kerntemperatuur van 75 graden. Dit duurde bij mij iets minder dan 2 uur. Leg de kipfilets op een bord en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Hierna kun je de gerookte kip aansnijden en gebruiken in een salade of op bijvoorbeeld een panini. Heerlijk!

Je kunt de gerookte kipfilets ook prima invriezen, dus als het zelf roken van kip je bevalt kun je de volgende keer een hele batch maken! Eet smakelijk!

6 reacties

  1. Afgelopen week 2 gerookte kipfilets gemaakt en het is prima bevallen!
    Morgen maar eens 10 kipfilets maken om wat voorraad te hebben in de vriezer, ze smaken heerlijk in de salade!

    • Hi Rene, ik heb vorig jaar een stuk gelezen dat kip al voedselveilig is als de kerntemperatuur 14 minuten boven de 64 graden kerntemperatuur zijn. Ik moet het zelf nog proberen, maar ik denk dat de kip dan eerder van de BBQ mag en sappiger zal zijn. Wellicht ook nog iets lager in temperatuur gaan van de BBQ.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *