Ga terug
+ servings

Gerookte Kip van de BBQ

Gang: Overig
Keuken: Nederlands
Trefwoord: gerookte kip, gerookte kipfilet, zelf kip roken
Porties: 2 personen
calorieën: 228kcal

Ingrediënten:

  • 2 Kipfilets
  • 100 gram Allbrine
  • 1 liter Water

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Het bereiden van gerookte kip begint met het pekelen van de kipfilets. Hiervoor beginnen we een dag van te voren met het maken van het pekelmengsel, want deze moet volledig terug koelen voor je de kipfilets er in legt.
  • Breng voor de pekel het water aan de kook en los hierin de Allbrine op. Allbrine is een mengsel van zout, suiker en specerijen. Is dit mengsel opgelost in het kokende water? Zet het vuur dan uit en laat de pekel gedurende de nacht volledig afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Leg de volgende dag de kipfilets in de pekel en laat ze 1,5 uur liggen. Haal de kipfilets er daarna uit en dep ze droog met wat keukenpapier. Leg ze vervolgens op een bord en zet dit onafgedekt in de koelkast.
  • De koeling zorgt er voor dat de kipfilets nog verder opdrogen. Dit wil je, omdat het er uiteindelijk voor zorgt dat de gerookte kip zijn kenmerkende kleur krijgt.
  • Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte warmte en een temperatuur van 120 graden. Is deze temperatuur bereikt? Voeg dan twee blokjes rookhout toe aan de brandende kolen en leg je kipfilets op het rooster. Sluit vervolgens de BBQ met de deksel en laat de kipfilets rustig garen.
  • Houd bij het garen de temperatuur van de kip goed in de gaten. Je wilt ten slotte een sappig resultaat. Haal je gerookte kip van de BBQ bij een kerntemperatuur van 75 graden. Dit duurde bij mij iets minder dan 2 uur.
  • Leg de kipfilets op een bord en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Hierna kun je de gerookte kip aansnijden en gebruiken in een salade of op bijvoorbeeld een panini. Heerlijk!
  • Je kunt de gerookte kipfilets ook prima invriezen, dus als het zelf roken van kip je bevalt kun je de volgende keer een hele batch maken! Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 228kcal | Protein: 42g | Fat: 5g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.03g | Cholesterol: 128mg | Sodium: 1710mg | Potassium: 740mg | Vitamin A: 60IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 25mg | Iron: 1mg