Gerookte Aardappelsalade

Gerookte Aardappelsalade

Een goede BBQ kan niet zonder bijgerechten. En die bijgerechten bereid je natuurlijk zelf. Op de BBQ. Want zo gaat dat als je een beetje BBQ fanaat bent. Dat betekent echter niet dat je je niet kunt laten inspireren door de ‘BBQ producten’ uit de supermarkt. Neem bijvoorbeeld de aardappelsalade. Die kun je in zo’n plastic bak kopen in de supermarkt. Uit de koelkast, deksel er af en op tafel. Een kind kan de was doen. Maar je kan ook zelf een aardappelsalade bereiden en er je eigen draai aan geven door de aardappelen te roken op de BBQ. Zo heb je een vers bereidde salade met een heerlijke BBQ smaak. Klinkt top toch?

Gerookte Aardappel Salade
Gerookte Aardappel Salade

Bijgerecht

4-6 personen

1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

– 1 kilo Krieltjes in Schil
– 1 kleine Rode Ui
– 2 Lente Uien
– 3 Augurken
– 3 eetlepels Mayonaise
– 3 eetlepels Griekse Yoghurt
– 1 eetlepel Dijon Mosterd
– 1 eetlepel Appelazijn
– 1 eetlepel Gedroogde Peterselie
– 2 eetlepels Zonnebloemolie
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Ovenschaal
– 2 blokjes Kersen Rookhout

Bereiding

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden.

Maak ondertussen de krieltjes schoon en snijd ze doormidden. Zitten er erg grote krieltjes tussen? Snijd deze dan in 3 of 4 stukken. Doe alle aardappelpartjes in een schaal die op de BBQ past. Besprenkel de krieltjes met de zonnebloemolie en breng ze op smaak met versgemalen zwarte peper en wat grof zeezout.

Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe en zet de ovenschaal op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en rook de aardappelen gedurende een uur. Check na een uur of de aardappeltjes goed gaar zijn. Je moet er met een prikker of aardappelschilmesje makkelijk in kunnen prikken. Zijn de aardappeltjes nog niet gaar? Laat ze dan nog een minuut of 10 doorgaren op de BBQ.

Haal de ovenschaal van de BBQ wanneer de krieltjes gaar zijn. Zet even aan de kant zodat de aardappelen kunnen afkoelen.

Pak er ondertussen een grote kom bij en doe hier de mayonaise, Griekse yoghurt, mosterd en appelazijn in en meng dit door elkaar. Snipper daarna de rode ui goed fijn en snijd de lente uien in dunne ringen. Snijd ook de augurken in kleine blokjes. Voeg de uien en augurken toe aan de kom, samen met de peterselie, en meng alles door elkaar. Zijn de krieltjes goed afgekoeld (ze mogen nog een klein beetje warm zijn)? Voeg ze dan toe aan de kom en meng alles tot aardappelsalade. Proef de salade even en breng deze eventueel op smaak met nog wat peper en zout. Eet smakelijk!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *