Als je wel van een mooie low & slow sessie op de BBQ houdt en wel eens iets anders wil dan de spareribs, pulled pork en andere low & slow gerecht, dan zijn deze gerookte kalfswangen precies wat je zoekt. Ze krijgen in dit recept eigenlijk een gelijksoortige bereiding als spareribs, maar ik gebruik een stuk minder smaakmakers. De kalfswangen worden slechts bestrooid met een rub van zout, peper en knoflook (SPG Dryrub)en er komt ook geen zoete BBQ saus aan te pas. Nee, deze kalfswangen zijn een heerlijk low & slow bereid stukje vlees, waar het voornamelijk om de smaak van het vlees draait. Aanrader!
Voorbereidingstijd: 25 minuten minuten
Bereidingstijd: 4 uur uur
Rusttijd: 5 minuten minuten
Totale tijd: 4 uur uur 30 minuten minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 558kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 1200 gram Kalfswangen (4 stuks)
- 1 eetlepel Versgemalen Zwarte Peper
- 1 eetlepel Zeezout
- 1 eetlepel Knoflookgranulaat
- 2 eetlepels Honing
- 50 gram Roomboter
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- 2 chunks Hickory Rookhout
- Aluminiumfolie
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.
- Haal ondertussen de kalfswangen uit de verpakking en dep ze rondom droog. Snijd overtollige en loshangende stukjes vet en vlees weg en controleer of er geen vlies op de vleeskant van de wangen meer zet. Haal deze indien nodig met een scherp mesje weg.
- Neem nu een kommetje en meng hierin de zwarte peper, het zeezout en het knoflookgranulaat. Bestrooi de kalfswangen vervolgens rondom met deze zogeheten SPG Rub (Salt, Pepper, Garlic).
- Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de chunks rookhout toe aan de brandende houtskool.
- Leg vervolgens de kalfswangen op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Rook de kalfswangen op de BBQ 2 uur.
- Liggen de kalfswangen 2 uur op de BBQ? Pak dan het aluminiumfolie, de honing en de boter er bij.
- Scheur voor iedere kalfswang een stuk aluminiumfolie af en leg de kalfswangen er op. Verdeel vervolgens de honing en boter over de kalfswangen en pak ze in met het folie.
- Leg de ingepakte kalfswangen nu weer terug op de BBQ en sluit de BBQ weer met de deksel. Laat de kalfswangen ingepakt 1,5 uur garen op de BBQ.
- Na 1,5 uur mogen de kalfswangen weer even van de BBQ om uitgepakt te worden. Leg ze dan nog even op de BBQ, om gedurende een half uurtje weer wat op te drogen aan de buitenkant.
- Na dit laatste half uur zijn de kalfswangen klaar en is het tijd om te eten. Haal de kalfswangen van de BBQ, laat ze 5 minuten rusten en snijd ze vervolgens in dunne plakjes. Of serveer ze als geheel. Eet smakelijk!
Notities
Zoals in de intro al aangegeven worden de kalfswangen in dit recept bestrooi met een mengsel van zout, peper en knoflook, wat ze in Amerika een zogenheten SPG (salt, pepper, garlic) Rub noemen. In dit recept heb ik hem zelf samengesteld, maar je kunt de SPG rub ook kant-en-klaar kopen. Is een mooie basis voor veel low & slow gerechten, maar eigenlijk ook zeer geschikt voor steaks.
Benadering van voedingswaarden
Calories: 558kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 62g | Fat: 32g | Saturated Fat: 14g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 13g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 213mg | Sodium: 414mg | Potassium: 1000mg | Fiber: 0.1g | Sugar: 0.4g | Vitamin A: 314IU | Vitamin C: 0.01mg | Calcium: 19mg | Iron: 6mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!