Ga terug
+ servings

Gerookte Kalfswangen

Gerookte Kalfswangen van de BBQ
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: gerookte kalfswangen, kalfswangen van de bbq, low & slow kalfswangen
Porties: 4 personen
calorieën: 558kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • 2 chunks Hickory Rookhout
  • Aluminiumfolie

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.
  • Haal ondertussen de kalfswangen uit de verpakking en dep ze rondom droog. Snijd overtollige en loshangende stukjes vet en vlees weg en controleer of er geen vlies op de vleeskant van de wangen meer zet. Haal deze indien nodig met een scherp mesje weg.
  • Neem nu een kommetje en meng hierin de zwarte peper, het zeezout en het knoflookgranulaat. Bestrooi de kalfswangen vervolgens rondom met deze zogeheten SPG Rub (Salt, Pepper, Garlic).
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de chunks rookhout toe aan de brandende houtskool.
  • Leg vervolgens de kalfswangen op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. Rook de kalfswangen op de BBQ 2 uur.
  • Liggen de kalfswangen 2 uur op de BBQ? Pak dan het aluminiumfolie, de honing en de boter er bij.
  • Scheur voor iedere kalfswang een stuk aluminiumfolie af en leg de kalfswangen er op. Verdeel vervolgens de honing en boter over de kalfswangen en pak ze in met het folie.
  • Leg de ingepakte kalfswangen nu weer terug op de BBQ en sluit de BBQ weer met de deksel. Laat de kalfswangen ingepakt 1,5 uur garen op de BBQ.
  • Na 1,5 uur mogen de kalfswangen weer even van de BBQ om uitgepakt te worden. Leg ze dan nog even op de BBQ, om gedurende een half uurtje weer wat op te drogen aan de buitenkant.
  • Na dit laatste half uur zijn de kalfswangen klaar en is het tijd om te eten. Haal de kalfswangen van de BBQ, laat ze 5 minuten rusten en snijd ze vervolgens in dunne plakjes. Of serveer ze als geheel. Eet smakelijk!

Notities

Zoals in de intro al aangegeven worden de kalfswangen in dit recept bestrooi met een mengsel van zout, peper en knoflook, wat ze in Amerika een zogenheten SPG (salt, pepper, garlic) Rub noemen. In dit recept heb ik hem zelf samengesteld, maar je kunt de SPG rub ook kant-en-klaar kopen. Is een mooie basis voor veel low & slow gerechten, maar eigenlijk ook zeer geschikt voor steaks.

Nutrition

Calories: 558kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 62g | Fat: 32g | Saturated Fat: 14g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 13g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 213mg | Sodium: 414mg | Potassium: 1000mg | Fiber: 0.1g | Sugar: 0.4g | Vitamin A: 314IU | Vitamin C: 0.01mg | Calcium: 19mg | Iron: 6mg