Hoewel ik niet per se voorstander ben van het serveren van brood bij de BBQ, heb ik vandaag toch een gerecht met stokbrood. Maar het is geen standaard broodje met kruidenboter waar iedereen zich tussen het vlees door aan vol zit te eten. Dit stokbroodje wordt namelijk geserveerd als voorgerecht met een warm gerookte brie, met een topping van walnoten en basterdsuiker. Klinkt dat je al als muziek in oren? Wacht dan maar tot je het kaasje van de BBQ haalt en aansnijdt. Dan wordt het namelijk echt genieten!


Voorgerecht
4 personen
25 minuten
Ingrediënten
– 1 kleine Ronde Brie
– 1 eetlepel Bruine Basterdsuiker
– 2 eetlepels Gehakte Walnoten
– 1 Stokbrood
Overige Benodigdheden
– BBQ met Deksel
– Rookplankje (geweekt in water)
– BBQ handschoenen
Bereiding
In dit recept werken we met een rookplankje, waarop de kaas wordt gelegd. De brie gaat met plankje en al op de BBQ en krijgt zo een lichte rooksmaak. Bij het gebruiken van een rookplankje is het belangrijk deze ruim van te voren in water te leggen. Het plankje wordt straks direct boven de kolen gelegd en als de plank te droog is kan deze vlamvatten.
Steek de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
Doe de suiker en gehakte walnoten in een kommetje en meng door elkaar. Haal nu het rookplankje uit het water en pak je brie er bij. Haal de brie uit de verpakking en leg deze op het plankje. Verdeel nu het mengsel van walnoten en suiker over de bovenkant van de brie en druk dit goed aan.
Is de BBQ op temperatuur? Leg het rookplankje dan boven de brandende kolen op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Rook het kaasje nu ongeveer 12 minuten, tot deze een mooie kleur heeft gekregen en de suiker een klein beetje is gaan karamelliseren.
Pak je BBQ handschoenen er bij en haal de brie met rookplankje van de BBQ. Schuif de brie daarna voorzichtig op een serveerplankje en serveer de brie met het stokbrood. Bij het aansnijden zal je zien dat de kaas goed gesmolten is en zo uit de brie loopt. Eet smakelijk!
Dit is zo lekker 👍🏻😁
Goed om te horen Mark! Ik maak hem zelf ook regelmatig 🙂
Wat voor soort hout gebruik je voor het rook plankje?
Groet Rob
Goedemorgen Rob,
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van Red Cedar plankjes 🙂
Bedoel je met de temperatuur de dome temperatuur? Heb het geprobeerd met rooster temperatuur en dan gaat de suiker niet karameliseren
Ik kan me herinneren dat ik een set-up had waarbij alles wat hoger in de dome zat, waar dus inderdaad wat meer bovenwarmte zit. Lager in de BBQ komt de warmte van boven toch wat geleidelijker, dus dat kan het verschil wel verklaren.
Een echte aanrader en een mooie start van een bbq avond