Een mooie ribeye gaat vaak de BBQ op als hoofdgerecht, maar in dit recept is dat niet het geval. Althans, als je genoeg van deze crostini met gorgonzola, ribeye en gekaramelliseerde uien eet kunnen ze ook door als hoofdgerecht, maar ze zijn toch vooral bedoeld als voorafje of mooi hapje voor bij de borrel. Met een ribeye van 400 gram en een wit stokbrood kun je toch al gauw 15 tot 20 crostini bereiden en dat maakt het een mooi gerechtje om in grote getalen te maken. Is ook wel nodig, want met slechts één ribeye crostino zullen je gasten geen genoegen nemen!

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur
Porties: 12 personen
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 1 Wit Stokbrood
- 400 gram Ribeye
- 2 Uien
- 1 teentje Knoflook
- 150 gram Gorgonzola
- 1 eetlepel Donkere Basterdsuiker
- Olijfolie
- Versgemalen Zwarte Peper
- Grof Zeezout
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Koekenpan
- Knoflookpers
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden. Haal ondertussen de ribeye uit de koeling en verpakking en laat rustig op kamertemperatuur komen.
- Zet ondertussen de koekenpan op laag vuur en voeg wat olijfolie toe. Snijd vervolgens de uien in ringen en doe deze in de pan zodra deze warm is. Bak de uien, terwijl je af en toe roert 10 minuutjes en voeg dan peper en zout naar smaak én de basterdsuiker toe. Bak de uien nog een minuut of 10, tot ze mooi zacht en gekaramelliseerd zijn. Haal de pan dan van het vuur.
- Snijd nu het stokbrood in sneetjes van ongeveer 1,5 cm dik. Neem daarna een mengkom en doe hier een paar eetlepels olijfolie in. Knijp er het teentje knoflook in uit en voeg wat peper en zout toe.
- Is de BBQ op temperatuur? Bestrijk de sneetjes brood dan aan beide kanten licht met het oliemengsel en leg ze vervolgens op het BBQ rooster. Sluit de BBQ met het deksel en rooster de sneetjes stokbrood 5 tot 10 minuten. Keer ze halverwege en haal ze van de BBQ als ze mooi geroosterd zijn.
- Brood klaar? Maak dan de BBQ klaar voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 250 graden.
- Bestrooi de ribeye met grof zeezout en versgemalen peper en leg deze op de BBQ zodra deze op temperatuur is. Gril de ribeye 3 a 4 minuten per kant en houd de kerntemperatuur in de gaten. Gril de ribeye tot een kern van 52 graden voor een mooi medium rare resultaat.
- Verdeel, terwijl de ribeye op de BBQ ligt de gorgonzola over de geroosterde sneetjes stokbrood.
- Is de ribeye gaar? Haal hem dan van de BBQ en laat het vlees 5 minuten rusten. Snijd het daarna in plakken van ongeveer 0,5 cm dik en beleg de crostini er mee. Schep hier vervolgens nog wat van de gekaramelliseerde uien over en serveer de coristini direct. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!

Royston, echt bizar goed recept en duidelijk omschreven. Heerlijk genoten. Dank!
Goed om te horen vriend!
Top recept. Met bbq vrienden gemaakt en voor iedereen een blijver! Dank!
Kijk, dat hoor ik graag! Graag gedaan!
Pohh goud aanrader
Goed om te horen!
Wat een heerlijk recept is dit zeg!! Dank voor het delen Roy!!
Wij gaan deze binnenkort voor een vriendengroep als amuse opnemen in het menu. Er is echter 1 vegetariër bij, heb je wellicht nog een bijpassende vegetarische vervanger voor de ribeye?
Ik heb het niet geprobeerd, maat wellicht een portobello grillen?
Thanks Roy voor je snelle reactie en tip! We gaan dit eens uitproberen en kijken hoe het uitpakt.
Laat me weten hoe het was!