Gerookt Varkensrack

Ik had al een tijdje een prachtig Iberico Varkensrack in de vriezer liggen, maar bij gebrek aan uitgebreide etentjes met wat meer mensen kwam het er maar niet van om dit varkensrack eindelijk eens te bereiden. Tot een paar weken terug! Ik ontdooide het vlees en besloot al snel om de Weber SmokeFire te gebruiken om het varkensrack mooi te kunnen roken met pellets van kersenhout. En om het Iberico vlees mooi uit te laten komen koos ik voor een eenvoudige rub van zout, zwarte peper en knoflook, ook wel bekend als SPG Rub. Het resultaat was heerlijk en kan ik je zeker aanraden als je van de pure smaak van Iberico vlees houdt. De combinatie met de pellets van kersenhout en de eenvoudige rub werkte erg goed!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
No ratings yet
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 45 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 365kcal

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Voor de bereiding van dit varkensrack ga ik even uit van een bereiding op een ‘gewone’ BBQ met deksel. Heb je net als ik een pelletsmoker staan? Dan kun je die natuurlijk gebruiken om het vlees gedurende de hele bereiding te roken.
  • Neem het varkensrack en haal het uit de verpakking. Dep het vlees rondom droog met keukenpapier en snijd eventueel loshangende stukjes vlees en vet weg. Maak indien nodig ook de botjes nog wat extra schoon, zodat ze straks mooier uit de BBQ komen. Kleine stukjes vlees en vet aan de botjes verkleurt tijdens de bereiding erg donker en dat presenteert toch iets minder mooi. Je kunt er ook nog voor kiezen om de vetzijde van het varkensrack kruislings licht in te snijden.
  • Neem nu het vlees en bestrooi het rondom met de SPG Rub. Die kun je kant-en-klaar kopen of zelf samenstellen van gelijke delen grof zeezout, gemalen zwarte peper en knoflookgranulaat. Wrijf de rub goed in het vlees, leg het varkensrack vervolgens in een grote ovenschaal en zet even in de koeling.
  • Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan de chunks rookhout toe aan de brandende kolen en haal het varkensrack uit de koeling. Steek de probe van je kernthermometer vanaf de zijkant in het midden van het vlees en leg het vervolgens op de BBQ.
  • Sluit de BBQ met de deksel en gaar het varkensrack tot een kerntemperatuur van 65 graden. Dit duurde bij mij een goede 2,5 uur. Probeer gedurende de hele bereiding rook over je vlees te laten gaan en voeg indien nodig dan ook een extra chunk rookhout toe aan je brandende kolen.
  • Is de kerntemperatuur van 65 graden bereikt? Leg het varkensrack dan op een grote snijplank en laat het daar 10 minuten onafgedekt rusten. Is het buiten wat kouder? Leg de snijplank met het vlees dan binnen om te rusten.
  • Snijd het varkensrack na 10 minuten in plakken, door met een scherp mes tussen alle botjes door het vlees te snijden. Het is natuurlijk het leukst om dit aan tafel te doen. Serveer het varkensrack vervolgens direct. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

Calories: 365kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 50g | Fat: 16g | Saturated Fat: 6g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 7g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 156mg | Sodium: 112mg | Potassium: 877mg | Fiber: 0.1g | Sugar: 0.03g | Vitamin A: 36IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 26mg | Iron: 2mg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *