Een gepofte aardappel is toch altijd wel erg lekker en krijgt bij mij regelmatig de voorkeur boven frietjes als ik uit eten ga. Lekker bij een goede steak, iets lichter en frisser dan frietjes met mayo en dus het ideale bijgerecht. En ook op de BBQ maak je eenvoudig zelf gepofte aardappelen. Neem er even de tijd voor en gebruik de laatste 10 minuutjes om een heerlijke biefstuk of ribeye te grillen.

Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 1 uur uur
Totale tijd: 1 uur uur 15 minuten minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 169kcal
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 4 Middelgrote Kruimige Aardappelen
- 2 Bosuitjes
- 4 eetlepels Crème Fraîche
- 2 teentjes Knoflook
- Olijfolie
- Grof Zeezout
- Versgemalen Zwarte Peper
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Aluminiumfolie
Instructies
- Boen de aardappelen schoon en leg ze allemaal op een eigen stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om de aardappelen in te pakken. Besprenkel iedere aardappel met olijfolie. Pers de knoflookteentjes uit en verdeel dit over de aardappelen. Bestrooi de aardappelen tot slot met een beetje grof zeezout en pak ze vervolgens in.
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden.
- Als de BBQ heet is mogen de aardappelen op het rooster. Laat ze 50 minuten tot een uur garen en controleer vervolgens met een satéprikker of de aardappelen goed gaar zijn. As dat het geval is mogen de aardappelen van de BBQ.
- Snijd nu de bosuitjes in dunne ringen. Pak de aardappelen half uit, zodat de bovenste helft van de gepofte aardappel zichtbaar is. Snijd de aardappelen nu in tot ongeveer een centimeter van de bodem en druk de opening iets open.
- Schep in iedere inkeping een lepel crème fraîche en strooi er vervolgens wat versgemalen zwarte peper en de ringetjes bosui overheen. Serveer in het aluminiumfolie. Eet smakelijk!
Benadering van voedingswaarden
Calories: 169kcal | Carbohydrates: 38g | Protein: 4g | Fat: 0.4g | Saturated Fat: 0.2g | Polyunsaturated Fat: 0.1g | Monounsaturated Fat: 0.1g | Cholesterol: 1mg | Sodium: 14mg | Potassium: 917mg | Fiber: 5g | Sugar: 2g | Vitamin A: 70IU | Vitamin C: 43mg | Calcium: 32mg | Iron: 2mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Directe of indirecte hitte?
Indirecte hitte. Zal het recept binnenkort even aanpassen!
Dan moet je dat wel doen, anders worden er veel zwart🤣
Oeps, ik ga het zo gelijk doen!
Met deze aardappel geef je het bbq feest een chic tintje. Heerlijk bij een mooi stuk vlees. Ik maak dit regelmatig en het verveelt nooit.
Mooi recept,
Is dit ook mogelijk als ik deze aardappel ingepakt naast een stuk vlees leg op 110graden? Verdubbel ik de bereidingsduur?
Verdubbelen sowieso, maar ik verwacht dat je op die temperatuur zelfs langer nodig zou hebben. Je zou ze ook tussen de kolen kunnen leggen, waar het wat warmer is. Dat heb ik zelf echter nog nooit geprobeerd.
Zijn het gekookte of niet gekookte aardappelen Roy?
We hebben ook al even contact gehad, maar de aardappelen worden niet voorgekookt in dit recept.
Interessant recept, ik ga het eens proberen op de kamado. Ik vraag me wel af: als je er toch aluminiumfolie omheen doet, wat is dan het voordeel van het gebruik van de kamado? Waarom niet bijv de oven op 200 graden en de aardappelen daarin doen?
Omdat dit een bijgerecht is en je de BBQ waarschijnlijk niet alleen aansteekt voor deze aardappelen, maar ook een mooi stuk vlees op de BBQ gaat leggen. Dan kun je net zo goed alles op de BBQ bereiden ipv de oven ook aan te zetten 😉