focaccia gekarameliseerde uien uitgelicht

Focaccia met Gekarameliseerde Uien

Ik bak wel vaker brood op de BBQ en dat is niet alleen erg leuk om te doen, het is ook nog eens erg lekker. Je kunt brood bakken in combinatie met bijvoorbeeld een Dutch Oven, maar ook op een pizzasteen kun je lekker brood bakken. Maakte ik eerder al een basic versie van de focaccia, heb ik nu een focaccia recept met gekarameliseerde uien. Helemaal niet moeilijk en super lekker!

Maak dit focaccia recept op de BBQ door een pizzasteen te gebruiken!

Voor-/Bijgerecht

4-6 personen

2 uur

Ingrediënten

- 500 gram Bloem
- 300 ml Lauwwarm Water
- 10 gram Zout
- 10 gram Gedroogde Gist
- 15 gram Suiker
- 1 Grote Ui
- 2 teentjes Knoflook
- 4 eetlepels Balsamico Azijn
- 1 takje Rozemarijn
- 1 eetlepel Honing
- 2 eetlepels Olijfolie

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
– Bakpapier
Pizzaschep (optioneel)

Bereiding

Doe het lauwwarme water, samen met de gist en het suiker in een kom en zet even aan de kant. Doe in een andere kom de bloem en het zout en meng deze twee. Voeg vervolgens het water met de gist en het suiker toe aan de bloem en meng alles goed door elkaar.

Bebloem je werkblad en stort je deeg er op. Bebloem ook het deeg en kneed het vervolgens gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastiche deegbal ontstaat.

Neem een schone kom en leg de deegbal hierin. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het is dan in volume verdubbeld.

Zet ondertussen een kleine koekenpan op laag vuur en doe hier de olijfolie in. Snijd de ui in dunne ringen en voeg deze toe aan de pan. Bak de uien op laag vuur 5 minuutjes en knijp vervolgens de teentjes knoflook uit in de pan. Bak deze 3 minuutjes mee en voeg dan de balsamico azijn toe. Laat de uien op laag vuur door pruttelen, tot de balsamico azijn bijna is ingekookt en voeg daarna de eetlepel honing toe. Zet het vuur nu uit en roer de honing door het uienmengsel. Laat dit afkoelen.

Bebloem na een uur nogmaals je werkblad en stort het deeg er op. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 2 centimeter dik. Leg een vel bakpapier op je pizzaschep en leg hier het uitgerolde deeg op. Maak vervolgens met je duim kuiltjes in het deeg.

Beleg het deeg nu met de gekarameliseerde uien en dek het af met de natte theedoek. Hak nu ook de rozemarijn klein en verdeel dit over de uien. Laat het deeg nog een half uur rijzen.

Nu is het tijd om de BBQ aan te steken. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 220 graden. Leg de pizzasteen een kwartier voor je je focaccia gaat bakken op het rooster, zodat deze kan voorverwarmen.

Is je deeg gerezen en de BBQ klaar? Dan is het tijd om het deeg, met bakpapier op de pizzasteen te schuiven. Sluit de BBQ met de deksel en bak je focaccia in een kwartier goudbruin en gaar.

Haal de focaccia nu van de BBQ en laat hem iets afkoelen voor je hem aansnijdt. Eet smakelijk!

2 reacties

  1. Vandaag voor de eeste keer een brood op mijn Bastard gemaakt en daarvoor dit recept uitgekozen. Dat ging echt perfect en smaakte ook heerlijk, zeker i.c.m. een kop zelfgemaakte brocollisoep.

    Alleen het deeg uit de kom krijgen was wel even een dingetje, Bij je recept voor Pizza Quattro Formaggi staat dat je eerst de kom moet invetten met olijfolie. Volgens mij zou dat hier ook moeten of doe ik dan nog iets verkeerd?

    Verder complimenten voor de site, lekker overzichtelijk en duidelijke recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.