Chinese Spareribs

Het hele low & slow BBQ’en begon voor mij met het proberen van spareribs. Met de nadruk op proberen, want de eerste keer was geen succes! Maar oefening baart kunst en inmiddels behoren spareribs dan ook wel tot mijn favorieten van de BBQ. Van spareribs recepten kun je er volgens mij dan ook nooit genoeg hebben en dus heb ik weer een nieuwe voor je! Dit keer met een chinees tintje en ze smaken heerlijk!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 5 uur
Totale tijd: 5 uur 30 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Aluminiumfolie
  • Steelpan
  • Vershoudfolie

Instructies

  • De bereiding van deze Chinese spareribs begint de avond van te voren met het voorbereiden van de spareribs.
  • Allereerst is het tijd om de spareribs te ontvliezen. Daarbij ga je het witte membraan aan de holle kant van de spareribs verwijderen. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.
  • Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.
  • Heb je het vlies verwijderd van de spareribs? Neem dan een kommetje en meng hierin het zout, het 5 spice poeder, de basterdsuiker, het knoflook granulaat en de peper met elkaar tot een dry rub.
  • Neem nu de spareribs en wrijf ze rondom in met de rub en pak ze vervolgens in met vershoudfolie.
  • De volgende dag heb je zo’n 5 uur nodig om de spareribs te bereiden, dus begin op tijd met het aansteken van de BBQ. Ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal de spareribs dan uit de koeling en pak ze uit. Leg de ribs daarna op het BBQ rooster en sluit de BBQ met de deksel. De ribben mogen nu 2 uur garen op de BBQ.
  • Zijn de eerste 2 uur van de bereiding bijna voorbij? Pak dan het aluminiumfolie er bij en scheur er 4 grote stukken van af. Pak ook de appelsap er bij.
  • Leg nu 2 stukken aluminiumfolie op je werkblad en leg op ieder stuk een sparerib. Verdeel nu de appelsap over beide ribs en pak ze vervolgens in met het aluminium folie, gevolgd door nog een tweede laag. Het is belangrijk dat er geen scheuren in het folie zitten, zodat de ribben goed zacht kunnen stomen.
  • Leg de spareribs ingepakt weer terug op de BBQ en sluit de BBQ weer met de deksel. De spareribs mogen nu 1,5 uur verder garen en stomen.
  • Is de 1,5 uur bijna voorbij? Zet de steelpan dan op laag vuur en voeg er de hoisin saus, sojasaus en honing aan toe. Warm al roerend door tot alle ingrediënten mooi gemengd en warm zijn. Doorkoken is niet nodig.
  • Na 1,5 uur op de BBQ mogen de spareribs uit het aluminiumfolie en weer terug op de BBQ. Door het stomen zijn de spareribs als het goed is flink mals, dus pas op dat ze niet uit elkaar vallen.
  • Neem nu je steelpannetje met saus en je bastingkwast en bestrijk de spareribs met de saus. Sluit de vervolgens de BBQ met de deksel en laat de spareribs een kwartier liggen, waarna je ze nog eens bestrijkt met de saus. Daarna mogen de spareribs nogmaals een kwartiertje met de deksel gesloten garen, waarna het bijna tijd is om te eten.
  • Haal de spareribs nu van de BBQ en leg ze op een grote serveerplank. Snijd ze eventueel al in kleinere delen, zodat je ze makkelijker kunt serveren en roep iedereen aan tafel. Eet smakelijk!
Chinese Spareribs van de BBQ

2 reacties

  1. Goedemorgen,
    Deze wil ik graag gaan maken. Ik heb wel een vraagje: Is het ook mogelijk om ipv de sareribs in the pakken deze in een Dutch Oven te doen?

    Alvast bedankt
    Olav

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.