gegrilde rijst uitgelicht

Gegrilde Rijst

Rijst bij de BBQ? Daar zal je niet snel aan denken. Ik kwam het echter tegen in Yakitori & Korean BBQ en was wel benieuwd hoe het zou smaken! Gegrilde bolletjes rijst, ook wel Yaki Onigiri, zijn in Japan ongeveer overal te vinden en iedereen eet ze. Het is ook een klassiek Yakitori gerecht. De bolletjes rijst hebben een krokante, beetje zoute buitenkant en zijn lekker zacht van binnen. Heerlijk om te serveren bij de Yakitori en geroosterde Chinese kool die ik eerder deelde!

Op zoek naar een verrassend bijgerecht? Ga voor rijst met deze Yaki Onigiru!
Op zoek naar een verrassend bijgerecht? Ga voor rijst met deze Yaki Onigiru!

Bijgerecht

4 personen

1 uur

Ingrediënten

– 400 gram Sushi Rijst
– 8 eetlepels Sojasaus
– 4 eetlepels Sesamolie

Overige Benodigdheden

Bastingkwast

Bereiding

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en laat hem vervolgens afkoelen. Is de rijst afgekoeld? Verdeel het dan in 4 gelijke delen en vorm er cilinders van die ongeveer 4 á 5 cm dik zijn. Druk de rijst stevig aan.

Steek nu de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Leg de bolletjes rijst dan op het rooster en gril de rijst 2 minuutjes. Draai ze vervolgens om en gril ook deze kant 2 minuutjes. Bestrijk ondertussen de gegrilde kant met sesamolie en sojasaus.

Draai de bolletjes na 2 minuten weer om en bestrijk nu ook de bovenkant met sesamolie en sojasaus. Gril de rijst weer 2 minuten en herhaal bovenstaande nog een keer. Iedere kant wordt dus 2 keer 2 minuten gegrild en wordt 2 keer bestreken met sesamolie en sojasaus.

Haal de bolletjes rijst hierna van de BBQ en leg ze op een serveerplank. Bestrijk ze hier nog 1 keer met sojasaus. Daarna is de gegrilde rijst klaar om te serveren. Eet smakelijk!

12 reacties

 1. Ik heb deze rijst bollen meerdere keren gemaakt de smaak had mij aangenaam verrast.

  Bij mij zijn ze van de 4x zeker 2x uit elkaar gevallen
  Nu kook ik de rijst ruim van te voren en pers ik ze in mijn hamburger persje en stop ik ze nog een paar uur in de koelkast ben benieuwdof ze dan wel stevig blijven.

  Recept is geweldig.

  • Het is bij de rijst echt belangrijk dat ie lekker sticky en wat vochtig is. Te droge rijst plakt nou eenmaal erg slecht. Bij mij ging het overigens de eerste 2 keer ook niet van harte hoor 😉

   Ben benieuwd of het met de burgerpers is gelukt!

 2. Hoi, Roy,

  De Hamburgerpers maakte ze gelijkmatigqua dikte,
  Maar alsnog brak hij bij het omkeren op de BBQ, maar dit recept blijf ik maken

  Gr
  Marcel

 3. Om de sushi rijst extra plakkerig te krijgen, niet afspoelen maar meteen de pan in na het bereiden uurtje laten afkoelen. Ik kon ze als een burger omflippen.

 4. Hoi bbq-junkie,
  Ik zou graag dit recept willen maken.
  Is het zo dat ik het recept van de sushirijst van de verpakking op moet volgen, met de ingrediënten die daarin horen? Of zonder?
  Groetjes Romy

 5. Heb het vandaag voor het eerst gemaakt.
  Rijst gekookt volgens uitleg op de verpakking
  Rijst in de pan laten (niet afspoelen), wél terugkoelen (heb er een ventilator boven gezet).
  Vervolgens bal maken, goed aanknijpen en daarna in de hamburger pers. Werkt perfect, kon ze op de BBQ gewoon omflippen. Zo zijn ze onbeschadigd op het bord beland zonder beschadiging. Lekker knapperig van buiten en zacht van binnen. Mooi recept BBQ-Junkie!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *