Pulled Pork kennen we allemaal als een BBQ Klassieker en wellicht bereid je die al regelmatig. Carnitas is een Mexicaanse variant van de pulled pork. De bereiding is alleen iets eenvoudiger en er komt een Dutch Oven aan te pas. Daarnaast serveer je Carnitas niet op een broodjes met wat coleslaw en BBQ saus, tenminste dat zou ik niet doen. Nee, je maakt er street style taco’s van, met Pico de Gallo, avocado, feta en koriander. Heerlijk!
Recept Video
De bereiding van dit recept heb ik gefilmd en tot een recept video gemonteerd. Zie daarvoor hieronder! Vind je dit soort video’s leuk om te zien? Abonneer je dan ook even op mijn YouTube kanaal! Voor het uitgeschreven recept moet je nog iets verder doorscrollen.

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 5 uur uur
Totale tijd: 5 uur uur 30 minuten minuten
Porties: 8 personen
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 2 kilo Procureur
- 1 grote Ui
- 1 Jalapeño
- 4 tenen Knoflook
- 200 milliliter Sinaasappelsap
- 1 eetlepel Gerookt Paprikapoeder
- 1 theelepel Gemalen Chipotle
- 2 theelepels Zeezout
- 1 eetlepel Gedroogde Oregano
- 2 theelepels Versgemalen Zwarte Peper
- 2 theelepel Gemalen Komijn
Om te serveren:
- Gordita’s
- Avocado
- Pico de Gallo
- Feta
- Koriander
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
- Hal nu de procureur uit de verpakking en dep het vlees rondom droog met keukenpapier. Zitten er harde of dikke stukken vet aan de buitenkant van het vlees? Snijd deze dan weg.
- Meng nu het paprikapoeder, de chipotle, het zeezout, de oregano, zwarte peper en komijn tot een rub en wrijf het vlees hier rondom mee in.
- Is de BBQ op temperatuur? Voeg dan het rookhout toe aan de brandende kolen en leg het vlees op het rooster. Sluit de BBQ met de deksel en rook de procureur nu 2 uurtjes. De kerntemperatuur van het vlees is hierbij niet belangrijk.
- Ligt de procureur bijna 2 uur op de BBQ? Giet dan de sinaasappelsap in de Dutch Oven. Snipper de ui en tenen knoflook grof en voeg toe aan de sinaasappelsap. Ontdoe daarna de jalapeño van de zaadlijsten en snipper de peper daarna klein en voeg ook toe.
- Na 2 uur roken mag de procureur van de BBQ. Maak de BBQ vervolgens gereed voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 170 graden.
- Leg de procureur nu in de Dutch Oven en wentel hem een paar keer om, zodat het vlees rondom nat is van de sinaasappelsap. Doe vervolgens de deksel op de Dutch Oven.
- Is de BBQ weer op temperatuur? Dan mag de Dutch Oven op de BBQ. Sluit de BBQ wederom met de deksel en gaar het vlees in de pan nu nog een uur of 3. Controleer af en toe met een prikker of het vlees zacht is. De procureur moet uiteindelijk bijna vanzelf uit elkaar vallen.
- Is het vlees gaar en valt het bijna uit elkaar? Dan mag de Dutch Oven van de BBQ. Neem nu een BBQ tang of 2 vorken en trek het vlees uit elkaar tot Carnitas. Vermeng het vlees vervolgens met het vocht uit de Dutch Oven.
- Op dit moment is het vlees in feite klaar. Je kunt het nu serveren zoals je met ‘gewone’ pulled pork ook zou doen, maar je kunt de Carnitas ook serveren zoals ze het in Mexico doen. Daar serveren ze het vlees in kleine zachte taco’s met de lekkerste toppings, waarbij het vlees eerst nog even kort wordt aangebakken op een bakplaat of in een pan. Zo is de Mexicaanse Pulled Pork zacht en knapperig te gelijk.
- Op de BBQ kun je dit doen door een skillet of plancha boven directe hitte te verwarmen en het vlees in porties aan te bakken. Maak de BBQ daarbij gereed voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 230 graden. Laat de skillet of plancha goed warm worden en bak de Carnitas per portie kort aan tot het rondom een klein beetje knapperig is. Vul vervolgens de taco’s met het vlees en maak ze af met lekkere toppings als avocado, pico de gallo, feta en koriander. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!




Om je vingers bij af te likken zo lekker…
Goed om te horen 🙂
Pulled Pork naar een ander niveau. Door het lichtjes te bakken was het heerlijk
Goed om te horen Marten!
Mooi recept, ga het morgen maken👌🏾. In je tekst staat niet dat je er de dag van te voren mee begonnen was. Dit hoor je pas in het filmpje, maar gelukkig ben ik nog op tijd.
Dat komt omdat het rubben niet per se de avond van te voren hoeft 😉
Zaterdag ga ik het proberen ben benieuwd
Als er over is kan dat ingevroren worden ?
Hi Sjef, invriezen kan zeker! Bij voorkeur gevacumeerd, maar andere in ieder geval zoveel mogelijk lucht uit de zak drukken voor het afsluiten en invriezen. Eet smakelijk alvast!
Hoi, wil het van het weekend gaan maken. Is deze erg pittig?
Nee dit recept is niet heel pittig. Als je toch twijfelt kun je natuurlijk de jalapeño achterwege laten en later serveren. Dan kan iedereen naar smaak wat pittigheid toevoegen.
Hallo ,
Ik wil dit gerecht maken voor 4 pers ( dus 1 kilo procureur ).
Zijn de bereidingstijden , zoals in het recept beschreven , evelang voor een stuk van 1 kilo als 2 kilo ?
Ik verwacht dat de tijd in de Dutch Oven wat korter zal zijn, maar begin gewoon op tijd want je kunt het gewoon laten rusten tot je het nog even kort aanbakt 🙂
Hey Roy ,
Bedankt voor je reactie !
Dus eerst 2 uur de procureur bloot op de BBQ en daarna in de dutch oven op de BBQ maar geen 3 uur in de dutch oven ? Een 2 tal uurtjes fzo ?
Hi, excuus voor de late reactie. Exacte tijden kan ik je niet geven, aangezien ieder stuk vlees anders is en anders reageert. Maar ga uit van 2 uur, dan moet je wel goed zitten denk.
Hey Roy ,
Ik heb dit recept eens gemaakt en het was subliem.
Nu ga ik het eens proberen met 3 kg procureur( voor 12 pers) .
Kan ik volgende tijden aannemen als richttijden :
3 uur open en bloot op bbq?
4 uur in Dutch Oven ?
Bedankt voor je feedback
Ik zou de eerste 2 uur niet verlengen en in de Dutch Oven van een uur of 4 uitgaan inderdaad.
Briljant recept, smullen😋
Goed om te horen!
Super lekker feestmaal! Hetzelfde recept ook geprobeerd met kippendijen, ook zeker een aanrader. Bedankt Roy!
Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! Welke tijden houd je aan met kippendijen?
Uurtje roken, even grillen voor extra smaak, dan een uurtje in de dutchoven, nog even op de plancha en smullen maar!
Ga ik ook eens proberen!