burger buns uitgelicht

Burger Buns

Bij een goede hamburger horen goede hamburger broodjes. Ik heb al 2 burger broodjes recepten online staan, waarvan met name dat voor Brioche Hamburger Broodjes best een mooi resultaat geeft. Toch wilde ik aan de slag met een nieuw recept en via het YouTube kanaal van Joshua Weissman vond ik een mooi, maar ingewikkeld recept. Ik plande een dag en ging aan de slag met het recept. Met als resultaat de beste burger buns die ik ooit maakte. De broodjes zijn inmiddels ook allemaal weer gebruikt, dus het is tijd dat ik dit recept voor hamburger broodjes zelf ook weer ga gebruiken!

burger buns recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 4 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 4 uur 50 minuten
Porties: 6 stuks

Ingrediënten:

 • 340 gram Bloem
 • 180 gram Melk
 • 9 gram Droge Gist
 • 27 gram Water
 • 35 gram Suiker
 • 7 gram Keukenzout
 • 70 gram Zachte Ongezouten Roomboter
 • 3 Eieren
 • Extra bloem

Overige Benodigdheden:

Instructies

 • Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat alle ingrediënten in grammen zijn. Houd dit ook aan, want 180 gram melk is niet per definitie hetzelfde als 180 milliliter.
 • Voor dit recept beginnen we met het bereiden van ene tangzhong. Dit is een soort roux, die er voor zorgt dat het brood zacht en mals wordt. Zet hiervoor een steelpan op laag vuur en doe hier 60 gram melk, 27 gram water en 20 gram bloem in. Roer de ingrediënten goed door elkaar en breng rustig aan de kook, terwijl je regelmatig roert. Kookt het? Laat dit dan 30 seconden gebeuren terwijl je goed door blijft roeren en haal de pan vervolgens van het vuur. Schep de tangzhong in een schaaltje en spoel de steelpan om.
 • Zet de steelpan nu opnieuw op het vuur en doe er 120 gram melk in. Verwarm de melk tot 35 graden (meet dit met een kernthermometer) en haal de pan dan van het vuur. Roer er dan de gist doorheen en laat dit zo 8 minuten staan.
 • Pak nu de keukenmachine er bij, met de deeghaken. Doe 320 gram bloem in de mengkom en voeg hier 35 gram suiker en 7 gram keukenzout aan toe. Meng dit op de laagste stand door elkaar.
 • Voeg nu al draaiend op de laagste stand het mengsel van melk en gist toe en meng dit kort door de overige ingrediënten. Voeg vervolgens de tangzhong toe, samen met 1 ei en 1 eigeel. Meng alles op een iets hogere stand door elkaar.
 • Neem nu 42 gram zachte roomboter en splits dit op in 3 gelijke delen. Voeg steeds een deel toe en meng dit door het deeg. Voeg het volgende deel boter pas toe als alle boter goed is opgenomen. Herhaal dit tot alle boter is toegevoegd en meng alles dan nog 8 minuten door.
 • Hierna moet je een deeg hebben dat dunner is dan een gemiddeld brooddeeg, maar dat niet enorm plakt. Plakt het deeg nog te veel? Voeg dan nog wat bloem toe en meng dit door het deeg.
 • Is je deeg goed? Vet dan een ruime mengkom in met wat olijfolie. Maak een bol van het deeg en leg deze in de kom. Dek de kom af met verhoudfolie en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is. Dit duurt 1 tot 1,5 uur.
 • Is het deeg voldoende gerezen? Sla dan de lucht uit het deeg. Bebloem je werkblad vervolgens licht en leg het deeg hier op. Verdeel het deeg nu in 6 gelijke delen (ik gebruikte een weegschaal) en bol ieder deel deeg mooi op. Hoe je dat doet zie je in onderstaande video.
 • Zet nu de bakplaat klaar en bekleed deze met bakpapier. Bestrijk het bakpapier licht met olijfolie en verdeel de bolletjes deeg over de bakplaat. Dek de deegbollen nu met vershoudfolie of een vochtige theedoek, maar probeer hierbij de deegbollen niet te raken, zodat ze mooi kunnen rijzen en niet blijven plakken. Laat de bollen rijzen tot ze in grootte verdubbeld zijn. Dit duurt 1 tot 2 uur.
 • Zijn de bollen genoeg gerezen? Zet dan de oven aan en stel hem in op 190 graden. Klop vervolgens het overgebleven ei los met een klein beetje water of melk en bestrijk de bollen hiermee. Nu zou je eventueel ook wat sesamzaadjes over de broodjes kunnen strooien.
 • Schuif de bakplaat vervolgens in het midden van de oven en bak de burger buns 16 tot 18 minuten, tot ze mooi van kleur zijn.
 • Smelt ondertussen de resterende roomboter in een pannetje en bestrijk de burger buns hiermee zodra ze uit de oven komen. Laat de broodjes nu rustig afkoelen en gebruik ze daarna om de heerlijkste burgers te maken! Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Burger Buns
Burger Buns
Burger Buns
Burger Buns

10 reacties

 1. 5 sterren
  Afgelopen weekend heb ik de broodjes gemaakt. Ik was echt boven verwachting tevreden over het resultaat 🙂

  Weet je hoe lang ik deze broodjes eventueel kan bewaren? Zowel in de zin van hoe ver van te voren kan ik ze maken als ook in de zin van broodjes die over zijn.

  Super blij met jullie site, het is by far mijn grootste barbecue inspiratiebron!

 2. 5 sterren
  Top recept! Heerlijke broodjes en gister heerlijke burgers mee gemaakt.

  Ik heb het met 0.0 bloem geprobeerd omdat ik dat nog had liggen voor de pizza’s en enige nadeel is dat het na mixen nog plakkerig is, maar na het rijzen niet meer en dus prima bolletjes van te maken. En ze waren heerlijk luchtig!

 3. Hoy Roy,

  Ik ben momenteel bezig met het recept en tot nu toe gaat alles goed. Alleen wil ik 2 broodjes gaan invriezen. Doe je dan al wel het ei en de sesamzaadjes erop ? Of doe je dat na ontdooien ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *