Brioche Hamburger Broodjes

Als je van hamburger houdt, ben je het vast met me eens: het broodje is minstens zo belangrijk als het vlees en de toppings. Een hard broodje doet het voor mij meestal niet, maar een broodje moet ook niet te zacht zijn. Het moet de sappen van het vlees en je toppings opnemen, maar niet uit elkaar vallen. Veel eisen hè, voor een simpel broodje? Met dit recept voor brioche hamburger broodjes heb je naar mijn idee een heerlijk hamburger broodje, die recht doet aan je vlees en toppings!

Met dit recept voor brioche burger broodjes heb je het perfecte broodje voor jouw burgers!

Overig

8 personen

4 uur en 30 minuten

Ingrediënten

- 450-550 gram Tarwebloem
- 250 ml Lauwwarm Water
- 30 ml melk
- 25 gr suiker
- 7 gram Gedroogde Gist
- 1,5 theelepel Zout
- 50 gram Roomboter (op kamertemperatuur)
- 2 Eieren
- 4 eetlepels Sesamzaad

Overige Benodigdheden

Keukenmachine met deeghaken
– Heteluchtoven
– 2 bakplaten/roosters
– Bakpapier
– 2 Theedoeken

Bereiding

Neem een kom en doe hierin het water en de melk, gevolgd door de suiker en de gist. Laat dit 5 minuten staan, zodat de gist gaat werken.

Doe 450 gram van de tarwebloem in de kom van de keukenmachine en voeg hier het zout en de roomboter aan toe. Zet de keukenmachine aan en mix alles door elkaar tot de boter goed verdeeld is. Voeg vervolgens al draaiend het ei toe en daarna het mengsel van water, melk, suiker en gist. Laat de keukenmachine nu gedurende een minuut of 5 het kneedwerk doen.

Controleer na het kneden hoe het deeg aanvoelt. Dit deeg is een stuk slapper dan ander broodeeg of bijvoorbeeld pizzadeeg, maar moet niet plakken als je klaar bent met kneden. Plakt het deeg nog wel? Voeg dan nog wat meer bloem toe en kneed het deeg nog even door.

Neem na het kneden een schone kom en stort het deeg hierin. Dek de kom af met een natte theedoek en ze weg op een warme plek om te verdubbelen in omvang. Dit duurt ongeveer 2 uur.

Bebloem na de eerste rijs je werkblad en stort het deeg er op. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen. Pak vervolgens een stuk deeg en druk dit plat. Maak nu een kommetje van je hand en leg deze over het deeg. Door een draaiende beweging te maken met je hand bol je het deeg op. Dit zorgt er voor dat er een stevige bol ontstaat die omhoog zal rijzen. Bol alle 8 de delen deeg op.

Is mijn uitleg over het opbollen niet helemaal duidelijk of wil je zeker weten dat je het goed doet? Onderstaande video laat duidelijk zien hoe je het deeg moet opbollen:

Pak nu de bakplaten of roosters erbij en bekleed deze met bakpapier. Verdeel de deegbollen over de bakplaten en dek ze beide af met een natte theedoek. Het is hierbij het handigst als de theedoek zo min mogelijk in contact komt met de deegbollen. Ik doe dat meestal door twee glazen in het middens van de bakplaat tussen de deegbollen te zetten, om de theedoek daarover heen te leggen. Laat de deegbollen nog ongeveer 1,5 uur rijzen.

Verwarm ruim van te voren de oven voor op 175 graden (200 graden wanneer je geen heteluchtoven hebt). Klop het tweede ei los met een klein beetje water en bestrijk de deegbollen hier mee met een kwastje. Bestrooi iedere bol met wat sesamzaadjes, of doe het niet als je de broodjes liever zonder hebt.

Schuif de bakplaten vervolgens in de oven en bak de brioche hamburger broodjes 18 minuten. Ik heb na ongeveer 10 minuten de bakplaten verwisseld, om eventuele warmte verschillen in de oven voor te zijn.

Zijn de brioche burger bollen klaar? Haal ze dan van de bakplaat en laat ze op een rooster rustig afkoelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn, kun je ze gaan gebruiken voor je hamburgers. Daar vind je hier overigens meer dan genoeg recepten voor! Eet smakelijk!

10 reacties

  1. Beste schrijver,

    Hoe lang kun je het deeg bewaren of de broodjes? Ik ben namelijk van plan ze twee dagen te gebruiken. Is het dan aan te raden om op beide dagen opnieuw het deeg te maken?

    Met vriendelijke groet,
    Geertje

  2. Ik heb het vandaag gemaakt en je kan niet eens bolletjes draaien het deeg blijft na twee uur te nat en het aantal klopt ook
    Niet ik heb er zes uit gehaald in plaats van acht

    • Hi Danny, wat jammer dat het niet gelukt is. Ik gebruik dit recept regelmatig en heb nooit problemen. Wellicht gebruik je een ander soort bloem, dan kan het zijn dat je wat extra toe moet voegen. Of wellicht kloppen je verhoudingen niet helemaal.

      Je moet je werkblad goed bebloemen bij het draaien van de bolletjes. Dat maakt een enorm verschil.

      • Hier hetzelfde probleem. Alles netjes afgewogen en het recept exact opgevolgd. Tarwebloem gehaald bij de AH. Na 2 uur rijzen is het nog erg kleverig.. ik kan er niks mee helaas.

        • Helaas reageert bloem niet altijd hetzelfde op water en het kan dus zijn dat je meer bloem nodig hebt om tot hetzelfde resultaat te komen. Of juist meer water. Als je niet veel ervaring hebt met het bakken van brood is dit recept dan ook niet het makkelijkst. Dat het deeg vrij nat moet lijken is namelijk een vrij vaag begrip, dat weet ik Alleen dat is wel waar het op neer komt 🙂

          Ik ben overigens bezig met een nieuw hamburger broodjes recept. Wellicht dat deze je beter af zal gaan.

          • Ik heb ze ondertussen opnieuw gemaakt met ongv. 100gram extra bloem. Deeg was een stuk beter dit keer. In de oven merkte ik dat na 15min bakken de broodjes nog heel licht van kleur bleven en ik heb de oven op 250graden gezet voor de laatste minuten om wat kleur te krijgen. Ik heb gelukkig een top of line Siemens oven die heel snel de gewenste temperatuur bereikt. broodjes zien er erg goed uit.. ook van binnen zijn ze goed.. Ze mogen iets zoeter.. Ik denk dat ik een klein beetje extra suiker had toe kunnen voegen.. al met al.. iets wat afgeweken van uw recept maar wel geslaagd… Morgen nog eens proberen met een snufje meer suiker en tikkeltje meer zout. Ik kijk uit naar je nieuwe hamburger broodjes recept en zal die ook gaan proberen.

  3. De bloem die ik heb gebruikt neemt ook minder water op, dus ik uiteindelijk moest ik extra bloem toevoegen. Misschien wel handig om te vermelden dat het deeg wel los moet komen van de kom.

    @Danny
    Bekijk de video’s op YouTube van Leo Pelzer eens. Daar komt de video over het opbollen ook vandaan. Ik vond die erg leerzaam.

  4. Alles ging prima totdat ik de bollen wilde insmeren.
    Ik haalde de theedoek er af, en toen bleef de theedoek aan de bollen plakken.
    Helaas kwam dit niet meer goed.

    • Oei, dat is zonde! Ik maak ze zo nu en dan volgens dit recept, maar heb nog nooit gehad dat ze zo erg plakten dat ik er niks meer mee kon!

      Je zou de bollen eventueel ook in een grote ovenschaal met hoge rand kunnen leggen en die afdekken met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Zo zal het deeg niet in contact komen met de doek en blijft het dus ook niet plakken. Nu ik er over nadenk ga ik het volgende keer zelf ook zo doen en als dat naar wens werkt zal ik het ook op die manier in het recept zetten 🙂

      Bedankt voor je feedback!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *