bacon geitenkaas pizza uitgelicht

Bacon & Geitenkaas Pizza

Zelf pizza’s bakken, daar kan geen diepvriespizza of plaatselijke afhaalpizza tegenop! Heerlijk vers deeg en dan zelf je pizza beleggen met verse ingrediënten. Veel beter wordt het niet! Helemaal niet als je de BBQ flink heet opstookt, de pizzasteen voorverwarmd en dan je pizza in een paar minuten afbakt. Heerlijk! Met een BBQ met deksel kun je een steenoven imiteren. Je kunt veel hogere temperaturen bereiken en zo dus in kortere tijd een pizza bakken. Deze pizza, met geitenkaas met bacon is er eentje die tot mijn favorieten van de laatste tijd behoort!

Zin in pizza van de BBQ? Ga voor deze BBQ pizza met geitenkaas en bacon!
Zin in pizza van de BBQ? Ga voor deze BBQ pizza met geitenkaas en bacon!

Hoofdgerecht

2 personen

9 uur

Ingrediënten

– 340 gram Bloem
– 200 ml Water
– 10 gram Zout
– 3 gram Gedroogde Gist
– 3 eetlepels Olijfolie
– 8 eetlepels Passata
– 1 eetlepel Italiaanse Kruiden
– Peper & Zout
– 8 plakken Gerookt Ontbijtspek
– 2 Rode Uien
– 100 gram Verse Geitenkaas
– 3 eetlepels Balsamico Azijn

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
Pizzaschep
– Ruime mengkom
– Mixer (optioneel)
– Vochtige Theedoek
– Deegroller

Bereiding

In dit recept gebruik ik een recept voor deeg dat 8 uur moet rijzen. Dit resulteert in een deeg dat beter te verteren is en mooier bakt. Heb je geen 8 uur? Neem dan 10 gram gedroogde gist en voeg 2 theelepels suiker aan het deeg toe voor je gaat kneden. Dan hoeft het deeg slechts een uur te rijzen. Probeer echter ook de lange rijs eens, want je krijgt er een heerlijk pizzadeeg van!

Neem een ruime mengkom en doe hier de bloem, het water, zout, gist en 2 van de eetlepels olijfolie in. Meng met een spatel even door elkaar, tot er een plakkerige deegbal ontstaat. Bebloem vervolgens je werkblad en stort je deeg hierop. Kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische deegbal ontstaat.

Bovenstaande kun je eventueel ook doen met een mixer of keukenmachine. Wel raad ik altijd aan het deeg nog even met de hand door te kneden, omdat je dan goed aan voelt of het elastisch genoeg is.

Maak de mengkom even schoon en leg de deegbal hier in. Dek de kom af met de vochtige theedoek en laat het deeg nu 8 uur rijzen. Of 1 uur, mocht je voor de snelle variant gaan.

Steek een uur voordat je je pizza’s wil bakken de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 275 tot 300 graden. Leg de pizzasteen nog niet op de BBQ. Doe dit een kwartier voordat je de pizza’s gaat bakken. Zo kan de steen wel voorverwarmen, maar wordt hij niet te heet.

Snijd nu de rode uien in ringen en zet de kleine koekenpan op laag vuur. Voeg de overgebleven eetlepel olijfolie toe aan de pan en laat deze warm worden. Voeg vervolgens de rode uien toe en breng op smaak met wat peper en zout. Laat de uien in 10 minuten rustig zacht worden en voeg vervolgens de balsamico azijn toe. Laat de rode uien nog 10 minuten zachtjes smoren en haal de pan vervolgens van het vuur.

Heeft het deeg 8 uur gerezen en is de BBQ op temperatuur? Verdeel het deeg dan in 2 gelijke delen. Bebloem je werkblad en rol 1 van de delen deeg uit tot een pizzabodem van ongeveer 0,5 cm dik.

Meng in een kommetje de passata met de Italiaanse kruiden en bestrijk de pizzabodem vervolgens met de helft er van. Verdeel hier vervolgens de helft rode uien over, gevolgd door de helft van de geitenkaas. Snijd iedere plak ontbijtspek in tweeën en verdeel de helft plakken over de pizza. Breng de pizza op smaak met wat zwarte peper.

Schuif de pizza nu op de pizzaschep en vervolgens op de pizzasteen die al op de BBQ ligt. Bak de pizza nu 4 tot 6 minuten, tot de pizzabodem mooi krokant is, de bacon een klein beetje begint te kleuren en de geitenkaas mooi zacht is geworden. Haal hem daarna van de BBQ. Gebruik ook nu weer de pizzaschep.

Laat de pizza een paar minuutjes afkoelen voor je hem aansnijdt. Dat snijdt een stuk makkelijker en je hebt in die minuten ook mooi de tijd om de tweede pizza te beleggen en op de pizzasteen te schuiven. Eet smakelijk!

Zin in pizza van de BBQ? Ga voor deze BBQ pizza met geitenkaas en bacon!
Zin in pizza van de BBQ? Ga voor deze BBQ pizza met geitenkaas en bacon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *