Als ik gasten heb en de BBQ gaat aan, dan vind ik het altijd het leukst om een groot stuk vlees te bereiden, dat ik dan aan tafel aansnijd. Soms heb je alleen niet zoveel tijd om low and slow te gaan of wil je redelijk snel iets op tafel zetten. Met dit recept voor varkenshaas in bacon zit je dan goed. Weinig voorbereidingen en tussendoor de tijd om wat bijgerechten klaar te maken. En die Bacon Weave is ook een aanrader!

Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 45 minuten minuten
Rusttijd: 10 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 25 minuten minuten
Porties: 4
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 800 gram Varkenshaas
- 14 plakken Lang Gesneden Bacon
- 4 eetlepels BBQ Rub (kies je eigen favoriet)
- 3 eetlepels BBQ Saus
Overige Benodigdheden:
-
BBQ met Deksel
Instructies
-
Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
-
Neem vervolgens de varkenshaas uit de koeling en leg deze op je werkblad. Voor 800 gram heb je waarschijnlijk meerdere varkenshaasjes, welke aan het ene uiteinde dikker zijn dan aan het andere uiteinde. Verdeel de BBQ rub over de varkenshaasjes en smeer ze er mee in.
-
Ondertussen is het tijd voor het maken van de Bacon Weave. Neem hiervoor de plakken bacon en leg op je werkblad net zoveel plakken naast elkaar als je varkenshaasjes lang zijn. Met de overige plakken bacon gaan we nu vlechten. Vouw hiervoor om en om een plak bacon terug en leg er in de breedte een plak bacon overheen. Niet helemaal duidelijk? Check de video hieronder dan voor een duidelijke uitleg:
-
Klaar met vlechten? Leg je varkenshaasjes dan zo op de bacon dat ze gezamenlijk dezelfde dikte hebben over de hele lengte. Waarschijnlijk moet je hiervoor één varkenshaasje omdraaien. Rol nu de bacon weave strak om de varkenhaasjes, zodat deze een compacte met bacon omwikkelde rol vormen. Heb je het idee dat de bacon loslaat? Dan kun je deze met een aantal cocktailprikkers vastzetten, maar waarschijnlijk is het niet nodig.
-
Als de BBQ op temperatuur is, mag de varkenshaas in bacon op het rooster worden gelegd. Sluit de BBQ met de deksel en laat rustig garen tot een kerntemperatuur van 50 graden. Dit duurde bij mij een klein half uurtje, dus houd zorg dat je de kerntemperatuur in de gaten houdt.
-
Bij een kerntemperatuur van 50 graden mag de bacon worden ingesmeerd met BBQ saus. Kies hiervoor je favoriet, of maak hem zelf. Sluit na het smeren de BBQ weer met de deksel en gaar de varkenshaas door tot een kerntemperatuur van 60 graden. Haal het vlees dan van de BBQ en laat het onder aluminiumfolie 10 minuutjes rusten. De kerntemperatuur zal dan nog een paar graden oplopen, met een mooie rosé gegaarde varkenshaas als resultaat.
-
Snijd de varkenshaas in plakken van ongeveer 1,5 cm dik en serveer met wat bijgerechten. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Al meerdere malen gemaakt met verschillende rubs en met en zonder saus op t einde. Elke keer weer superlekker. Ziet er leuk uit en is simpel. Aanrader!
Goed om te horen! Het recept is inderdaad niet lastig, maar erg smaakvol. En zoals je al aangeeft kun je lekker variëren met rubs en sauzen!
Heerlijk. Geprobeerd met brie in de varkenshaas en ontbijtspek er om heen. Bij 50 graden de glace. Super lekker
Goed om te horen Titus!
Maak het voor de zoveelste keer is voor mij een klassieker aan het worden heerlijk en eenvoudig en altijd blije gezichten
Goed om te horen! Het is inderdaad een redelijk eenvoudig recept, bomvol smaak 🙂
Leuk recept om te proberen/maken met kerst.
Maar hoeveel graden moet in dit geval de bbq zijn?
Je hebt de eerste regel van het recept gemist denk 😉 180 graden.
Oké hier ga ik ook voor eerste kerstdag. Wordt de eerste keer maar kan niet mislukken zo te lezen.
Leuk Nico! Dit recept is aardig fool proof, dus kan eigenlijk niet mislukken! Eet smakelijk alvast!