Stoofvlees uit de Dutch Oven

Een tijdje terug ontving ik van Weber hun nieuwe Limited Edition Master-Touch en een aantal accessoires. Nu het koudere weer is gearriveerd leek het me wel een goed idee om met één van die accessoires aan de slag te gaan. De winter vraagt tenslotte om stoofvlees en dat kun je heerlijk bereiden in de Dutch Oven. Ik ging voor draadjesvlees van rundvlees, gestoofd in bier.

Ik maakte er een receptvideo van, die je hieronder ook terug vindt. In de video vind je ook een leuke winactie, waarbij je een mooi leren schort kunt winnen. Check dus zeker de video!

Uiteraard heb ik het recept ook uitgewerkt, zodat je het rustig terug kunt lezen. De volledige bereiding vind je onder de recept video op deze pagina!

Haal de Dutch Oven uit de kast en ga voor draadjesvlees van de BBQ!

Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 8; Tijd: 7 uur

Ingrediënten

- 2,5 kilo Rundvlees (Ezeltje)
- 6 Uien
- 4 tenen Knoflook
- 2 flesjes Bokbier
- 5 plakken Kruidkoek
- 3 takjes Tijm
- 6 Kruidnagels
- 5 blaadjes Laurier
- Versgemalen Zwarte Peper
- Grof Zeezout
- 40 gram Roomboter
- 1 liter Runderbouillon
- 1 liter Water

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
Dutch Oven
– Rookhout
– Pollepel
– BBQ Tang
BBQ Handschoenen

Check hier de recept video

Bereiding

Voor het stoofvlees gaan we gebruik maken van het ezeltje. En nee, dat is geen vlees van de ezel. Het ezeltje komt van de achterpoot van het rund en wordt gesneden uit de lies. De naam van dit stuk vlees komt voort uit het feit dat je dit stuk vlees bijna niet kunt verpesten. Je kunt het zowel rosé als doorbakken eten en je kunt er dus ook mee stoven.

Het ezeltje staat bekend om de lange draden en dus de malsheid van het vlees. Ideaal voor stoofvlees dus!

Voor dit recept heb je zo’n 7 uur nodig. Begin dus op tijd, zodat je je gasten niet te lang hoeft laten wachten.

Haal het vlees een uur voor je aan de slag gaat uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Breng het vlees dan op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens het rookhout toe aan de brandende kolen en leg het vlees op het indirecte gedeelte van de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en rook het vlees 45 minuten.

Zet in de tussentijd alle overige ingrediënten klaar. Snipper ook alvast de uien grof en hak de knoflook ook vrij grof.

Haal na 45 minuten het vlees van de BBQ en leg dit in een grote schaal. Stel de BBQ nu in op directe hitte en een temperatuur van 170 graden. Heb je, zoals ik in de video, een Weber BBQ met het GBS systeem? Haal dan het middenrooster eruit, zodat de Dutch Oven daar straks in past.

Snijd, terwijl de BBQ warm wordt, het vlees in stukken. Maak de stukken niet te klein, want hoe groter je ze houdt, hoe langer de draden in het draadjesvlees.

Is de BBQ op temperatuur? Dan mag de Dutch Oven op de BBQ. Voeg de helft van de boter toe en laat dit smelten. Bak vervolgens je vlees kort aan, zodat het bruin kleurt aan alle kanten. Bij mij ging dit niet in één keer, maar in tweeën is ook prima.

Heb je al het vlees aangebraden? Doe dan de rest van de boter in de pan en laat deze smelten. Voeg vervolgens de uien toe en bak deze 2 minuutjes. Voeg hierna de knoflook toe en bak deze een minuutje mee.

Nu mag het bier in de pan. Zorg dat het bier niet te koud is en laat het in de pan aan de kook komen. Doe eventueel de deksel op de pan of op de BBQ, zodat het iets sneller gaat.

Wanneer het bier licht kookt mag het vlees terug in de pan. Daarna mag je de runderbouillon toevoegen en zoveel water als nodig is om het vlees net onder te laten staan. Ik had ongeveer een liter nodig, maar dat kan dus variëren.

Voeg nu ook de blaadjes laurier, de kruidnagels en de takjes tijm toe. Doe de deksel op de Dutch Oven en haal hem even kort van de BBQ. We gaan de BBQ nu namelijk weer instellen voor indirect gebruik op 170 graden. In mijn Weber betekent dit dat ik de bakjes met kolen weer onder de pan vandaan haal en naar de buitenkant schuif.

Hierna mag de pan weer op het vuur en mag de deksel op de BBQ.

Vanaf nu is het een kwestie van tijd, de temperatuur in de gaten houden, kijken of er veel vocht verdampt en af en toe het vlees draaien. Door dit laatste te doen, zorg je dat alle vleesdelen evenveel tijd in het vocht doorbrengen en krijg je geen droge stukken.

Vul wanneer nodig de kolen bij en als het vocht wel erg snel verdampt kun je altijd nog wat bier, bouillon of water toevoegen. Bij mij was het niet nodig.

Voeg naar 3 uur stoven ook de plakken kruidkoek toe aan het stoofvlees. Deze kun je gewoon op het vocht leggen. Ze vallen vanzelf uit elkaar en gaan op in het stoofvlees. Vanaf dit moment heb ik er voor gekozen om de deksel van de Dutch Oven af te houden, zodat er wat meer vocht zou verdampen.

Met het uur zul je merken dat het vlees zachter wordt en langzamerhand begint het uit elkaar te vallen. Na een uur of 5 is veel vocht in de pan verdampt. Roer het geheel nog een keer door en doe daarna de deksel weer op de Dutch Oven en de BBQ.

Na weer een uur is het stoofvlees klaar. De grote stukken vlees zijn volledig uit elkaar gevallen en je hebt heerlijk draadjesvlees. Het vocht is zo ver ingekookt dat je een dikke saus over hebt. De pan mag nu van de BBQ en het is tijd om iedereen aan tafel te roepen.

Serveer het stoofvlees met rijst en wat groenten of, zoals ik deed, met frietjes en een heerlijke salade. Je kunt de friet heerlijk in het stoofvlees dippen en zo alle saus opeten. Geen mayonaise meer nodig dus! Eet smakelijk!

Haal de Dutch Oven uit de kast en ga voor draadjesvlees van de BBQ!

In dit recept en de bijbehorende receptvideo zijn een aantal producten gesponsord door Weber:
- Weber Limited Edition Master-Touch 57 cm BBQ
- Weber GBS Dutch Oven

64 reacties

  1. Ziet er goed uit! Binnenkort maar eens een ezeltje bestellen…
    Ja, graag wil ik meedingen naar de leren schort.
    Als liefhebber van rundvlees zal ik zeker de komende tijd nog regelmatig achter de smoker staan. En dan kan een goed schort eigenlijk niet ontbreken.
    Bedankt voor de tips en succes met het maken van je volgende video’s.

  2. Leuke video! Ik zou het schort graag winnen voor mijn vriend, mooi sinterklaascadeau! Dit weekend gaat hij iets aan het spit bereiden dus zou wel heeeel goed uitkomen..

  3. Leuke video weer! Dit vind ik wel een meerwaarde hoor! Toch altijd leuker en handiger een recept met video, zeker voor de beginner. Heb het filmpje gekeken, maar kunnen wij dit ook met de black bastard maken met de gietijzeren braad/stoofpan?
    Het schort heb ik ook al bij Butchers Heaven gezien en staat al even op het verlanglijstje, dus die wil ik graag winnen! Binnenkort kunnen we hopelijk ein-de-lijk beginnen met bbq’en, dus dan is een schort ook zeker handig!

  4. Weer een goed en duidelijk recept, ga zo door!
    En of ik dat schort wil winnen? Tuurlijk sinds kort veel met de bbq bezig en daar past zn mooi schort wel bij.

  5. Ik zou deze schort heel graag willen winnen.
    Mijn zoontje Felix (2,5) staat heel graag in de keuken om te helpen met koken en bakken, hij heeft een volledige koksoutfit, ik niet.
    Met deze schort zouden zouden wij nog veel meer tijd in de keuken doorbrengen!

  6. Duidelijk filmpje en leuk met de dutch over
    Bbq ✔️
    Dutch oven ✔️
    Schort ❌

    Nu maar hopen dat bij het volgende recept er geen kruisjes meer staan ☺️
    Gr
    Niels

  7. Hallo Roy,

    Ik zou echt heel graag dat mooie schort willen winnen, maar dan wel toch die ene die je ook echt aanhad ?? Al ingedragen door een BB (bekende BBQ’er).
    Om in de woorden van mijn vriendin te spreken: ik heb al teveel shirts verpest in de keuken dus een goei schort is meer dan welkom.

    Gegroet

  8. Yea, BBQ Junkie speelt voor sinterklaas!!!
    Dit schot wil ik wel in mijn schoentje, dan beloof ik dat ik dit jaar weer zoetjes ga BBQ’en.
    Recept ziet er top uit btw!

  9. Ik zou heel graag dit schot willen winnen. Mijn man en ik houden heel veel van indirect grillen / slowcooking op de BBQ. En twee weken terug toevallig ook net een stoofschotel gemaakt op de Weber.

    Ik heb al meerdere keren in de winkel gekeken bij leren schorten, vond ze heel mooi en stoer, en het past ook perfect bij het BBQen, maar ik vond ze best duur.

  10. ik zou ook heel graag dit schort willen winnen…niet voor mijzelf maar voor mijn man. hij heeft sinds kort deze hobby ontdekt en maakt de heerlijkste gerechten, het is echt smullen. er staan 3 barbecues is de tuin en hij heeft van alles aangeschaft aan attributen, alleen heel erg jammer dat hij MIJN keukenschort gebruikt…beetje jammer. daarom zou dit schort hier goed van pas komen en maakt hij ook nog goede sier bij zijn barbecue matties tijdens een treffen

    • Je man is goed bezig Nathalie! Klinkt als een BBQ Junkie 🙂

      Als je wint kun je er natuurlijk ook voor kiezen je keukenschort aan hem te doneren en dit mooie schort zelf te gebruiken 😉

      Je deelname staat genoteerd!

  11. In zijn schoen past het niet maar in de zak van Sinterklaas is nog wel een plekje over. Een man die voor je kookt en achter de bbq staat, moet je goed verwennen!

  12. Ik sta altijd met mijn goede kleren te koken en te bbqen tot grote ergenis van mijn vrouw. Ik vind dat je moet koken in stijl. Een schort hoort nog niet tot mijn collectie. Na de aanschaf van mijn mastertouch even rustig aan

    Groet!
    TeunJan

  13. Hoi Roy,
    Wat zou ik maar al te graag deze lederen schort willen winnen……maar duimen dat het onschuldig kinderhandjes het juiste naamtje eruit pikt.
    Ik volg je al een tijdje via Instagram, FB en je website. Ondertussen al veel leuke dingen geleerd en ontdekt door jou. Ik kan enkel zeggen, blijven doorgaan met dit project! Zeker als je alle reacties ziet. Als je zou stoppen worden mijn 2 BBQ werkloos en is mijn gas en kolenhandelaar ongelukkig.
    Succes en tot de volgende complimentenronde.

  14. Zou toch prachtig zijn als ik met dat schort toch weer achter de bbq kan staan.. zal mijn vrouw ook minder snel schelden dat ik weer met mijn goeie kleding te dicht op het vuur staat

  15. Dit vorig weekend gemaakt maar was vergeten te reageren. Het was heerlijk met vers gebakken friet van zeeuwse bintjes. Left over lekker ingevroren voor de volgende keer. Gr, Rob

  16. Dit is echt lekker.

    En ook een dagje lekker in alle rust toch een beetje bezig.

    Top recept.

    Ik zie graag meer van dit soort recepten en video’s.

    Alleen jammer dat ik het een jaar te laat gezien heb.
    Of is er dit jaar weer in december een schort te vergeven?

    • Hoi Menso,

      Goed om te horen dat het heeft gesmaakt! En inderdaad, je kunt met dit recept lekker een dagje rustig aan doen en de hele middag lekker BBQ’en 🙂

      Helaas deze maand geen winactie voor een mooi schort, maar als je me op Facebook op Instagram volgt zie je de volgende winactie vanzelf voorbij komen!

  17. Ben zeker te laat voor het schort? 😀

    Heb je video gezien. Ziet er erg lekker uit.
    Ik ga zeker dit recept uitproberen

    Ik zal je laten weten hoe het gegaan is.

    Groet
    Carlos

    • Hi Carlos, het schort is inderdaad al een tijdje terug verloot 😉 Maar op mijn Facebook en Instagram vind je regelmatig leuke winacties 🙂

      Dit recept is zeker een aanrader, dus ga er lekker mee aan de slag en dan hoor ik graag je bevindingen!

  18. Ziet er goed uit! Ik ga dit recept aankomende zaterdag uitproberen. Wordt de eerste keer dat ik de Dutch Oven ga gebruiken. Spannend! Bedankt voor je inspiratie.

  19. Twee weken geleden gemaakt. Geen ezeltje, maar sukadelappen gebruikt en Leffe donker (3 flesjes) ipv bokbier. Verder heb ik het water achterwege gelaten en iets meer runderbouillon gebruikt.
    Was erg lekker en met name door de rooksmaak. Blijft zeker op het menu staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *