Pita Broodjes

De laatste tijd probeer ik weer wat vaker brood te bakken. Zowel in de oven als op de BBQ. Bakte ik op de BBQ eerder al diverse broden in de Dutch Oven, wilde ik nu gebruik maken van de pizzasteen om pita broodjes te bakken op de BBQ. Die kun je tenslotte op allerlei manieren gebruiken. Het bakken van pita broodjes op de BBQ is helemaal niet moeilijk. Het deeg is eenvoudig, de BBQ moet je flink opstoken en je hebt een pizzasteen nodig. Komt goed toch?

Zelf pita broodjes bakken op de BBQ? Ook dat kan!

Bijgerecht

6-8 personen

1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

– 350 gram Bloem
– 210 milliliter Water (kamertemperatuur)
– 7 gram Zout
– 5 gram Gedroogde Gist
– Extra Bloem

Overige benodigdheden

– BBQ met Deksel
Pizzasteen
– Keukenmachine met Deeghaken (optioneel)
– Natte Theedoek
– Deegroller

Bereiding

Neem een grote mengkom en doe hier de bloem en het zout in. Meng dit door elkaar. Doe het water in een andere kom, en voeg hier de gist aan toe. Laat dit 5 minuutjes staan.

Voeg nu het water met de gist toe aan de bloem en het zout. Meng met een spatel de ingrediënten goed door elkaar. Kneed het daarna gedurende 10 minuten goed door, tot een elastische deegbal. Dit kun je zowel met de hand, als met een keukenmachine met deeghaken doen.

Was de mengkom nu even af en leg de deegbal er in. Dek de kom af met de natte theedoek en laat het deeg een uur rijzen.

Steek ondertussen de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van 250 graden. De pizzasteen leg je een kwartier voor je de pitabroodjes gaat afbakken op de BBQ, zodat deze kan voorverwarmen.

Is he deeg genoeg gerezen? Verdeel het dan in 6 porties (8 kan ook voor iets kleinere pita broodjes). Bebloem nu je werkblad en neem een portie deeg. Rol dit met de hand eerst tot een bolletje en druk dit bolletje vervolgens plat. Rol er nu met de deegroller een ronde vorm van ongeveer 0,5 cm dik van. Herhaal dit met de overige porties deeg.

Is de BBQ op temperatuur en de pizzasteen voorverwarmd? Dan is het tijd om de pita broodjes te gaan bakken. Leg zo veel broodjes als past op de pizzasteen en sluit de BBQ vervolgens met de deksel. Bak de pita broodjes in 6 tot 8 minuutjes goudbruin en gaar. Als je de BBQ nu opent, zul je broodjes zien die helemaal opgeblazen zijn. Dat is goed, want zo gaart de binnenkant van de broodjes goed en kun je ze makkelijk open snijden.

Zijn de broodjes gaar? Haal ze dan van de pizzasteen en bak de rest van de pita broodjes af.

Alle pita broodjes gebakken? Dan kun je ze vullen met allerlei heerlijkheden of in stukjes snijden en serveren met verschillende dips. Eet smakelijk!

2 reacties

  1. Goed recept en erg lekkere broodjes. Ik heb zelf een medium kamado waardoor de pizzasteen wat dichter op de kolen ligt en waarschijnlijk toch iets heter wordt. Hierdoor waren ze bij mij met 6 min al goed en met 8 min net verbrand. Al doende leert men 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *