Pesto Parmezaanse Kaas Breekbrood

Een goede BBQ draait niet enkel om vlees op het rooster en saté eten. Ook de bijgerechten zijn belangrijk. En lekkere bijgerechten kun je makkelijk zelf maken. Soms snel, zoals een heerlijke salade. Soms moet je iets meer geduld hebben en kost een heerlijk bijgerecht iets meer tijd. Dit breekbrood is zo'n bijgerecht wat iets meer tijd kost. Maar als je gasten dit brood eten en daarna horen dat je het helemaal zelf hebt gemaakt kunnen ze niet wachten tot ze nog een keer worden uitgenodigd voor een BBQ!
Een lekker brood bakken doe je ook gewoon met je pizzasteen op de BBQ. Dit Pesto Parmezaanse Kaas Breekbrood bijvoorbeeld!

Bijgerecht

4-6 personen

2 uur

Ingrediënten

- 300 ml Lauwwarm Water
- 500 gram Bloem
- 40 gram Suiker
- 7 gram Gedroogde Gist
- 10 gram Zout
- 9 eetlepels Olijfolie
- 4 eetlepels Groene Pesto
- 100 gram Geraspte Parmezaanse Kaas
- Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

- BBQ met Deksel
- Pizzasteen
- Pizzaschep
- Ruime mengkom
- Mixer (optioneel)
- Vochtige Theedoek

Bereiding

Los de suiker op in 100 ml lauwwarm water en roer er vervolgens de gist doorheen. Dek het af met wat vershoudfolie en laat 10 minuutjes staan. Als het goed is staat er dan een schuimkraag op het water. Als dat niet het geval is, is je gist dood en zal je nieuwe aan moeten schaffen.

Zeef ondertussen de bloem in een kom en voeg er het zout aan toe. Giet er de overige 200 ml water, 4 eetlepels olijfolie en het water/gist/suiker mengsel bij.

Meng met de hand alle ingrediënten goed door elkaar, zodat het deeg niet meer aan de kom vastplakt. Is het deeg voor je gevoel te nat? Voeg dan nog wat bloem. Is je deeg te droog, dan doet een klein beetje extra water wonderen.

Bebloem nu je werkblad en stort het deeg er op uit. Nu gaat het harde werken beginnen, want het deeg moet gedurende 10 minuten tot een kwartier stevig worden door gekneed. Tegen die tijd heb je een mooie elastische deegbal en lamme armen.

Verdeel je deeg nu in 14 gelijke delen en vorm hier mooie bollen van. Neem een bakplaat en leg alle bollen op een bakplaat, ver genoeg uit elkaar. Bestrijk ieder bolletje aan de bovenkant met wat olijfolie en dek het geheel losjes af met vershoudfolie. Het deeg moet nu 3 kwartier tot een uur rijzen op een warme plek, tot het in omvang is verdubbeld.

Neem nu een kommetje en doe hier de pesto en 4 eetlepels olijfolie in en meng goed door elkaar.

Als het deeg in omvang is verdubbel mag je de lucht uit de deegbolletjes drukken en er vervolgens weer bolletjes van maken.

Smeer ieder bolletje nu in met het pesto olijfolie mengsel en leg het terug op de bakplaat. Ik heb 2 cirkels gemaakt van 6 bolletjes met in het midden ook nog een deegbolletje, maar je kunt er eigenlijk ieder vorm van maken, zolang deze straks nog maar op je pizzasteen past. Houd de tussenruimte tussen de bolletjes nu iets kleiner dan de eerste keer, zodat de bolletjes na het rijzen tegen elkaar aan zitten en dek het geheel weer af met het vershoudfolie.

Nu mag het deeg nog eens 30 minuten rijzen op een warme plek. Het deeg is dan weer bijna verdubbeld in omvang en als het goed is plakken alle deegbolletjes nu aan elkaar.

Terwijl het deeg voor de tweede keer aan het rijzen is, kun je de BBQ aansteken en de pizzasteen op het rooster leggen zodat deze kan opwarmen. Ga voor een temperatuur van 180 tot 200 graden.

Als de BBQ heet is, de pizzasteen opgewarmd en je deeg klaar is met rijzen wordt het tijd om het brood af te bakken. Bestrooi het eerst nog even met 80 procent van de Parmezaanse kaas en schuif het vervolgens op de pizzasteen.

Bak het brood in een minuut of 10 af en haal het vervolgens van de BBQ. Bestrooi het met de rest van de Parmezaanse kaas en wat grof zeezout en serveer het aan je gasten. Je kunt er nog een pesto dip of kruidenboter bij serveren, maar ook zonder is dit brood al erg lekker. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *