Hoewel in Nederland de welbekende kipsaté nog geregeld op het BBQ rooster belandt is er op het gebied van saté nog een hele wereld te ontdekken. Maakte ik eerder al saté van kipgehakt (Saté Lilit Ayam) en saté van kabeljauw, gaan we nu voor een Indische variant van rundergehakt. Deze Indische gehaktsaté is ook wel bekend onder de naam Saté Pentul en is wat mij betreft een aanrader om eens te proberen. Je kunt in dit recept eventueel ook voor half-om-half gehakt gaan. Beide is erg lekker!

Voorbereidingstijd: 20 minuten minuten
Bereidingstijd: 15 minuten minuten
Totale tijd: 35 minuten minuten
Porties: 4 personen
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 500 gram Rundergehakt
- 1 Rode Ui
- 2 tenen Knoflook
- 1 theelepel Korianderzaad
- 1 Rode Peper
- 0,5 theelepel Trassi
- 1 Ei
- 0,5 theelepel Zout
- 1 Limoen
- 1 eetlepel Ketjap Manis
- 2 eetlepels Basterdsuiker
- 2 eetlepels Kokosrasp
- 0,5 theelepel Gemalen Komijn
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- 8 (Houten) Spiesen
- Vijzel
Instructies
- Steek de BBQ aan en ga hierbij voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden. Gebruik je houten spiesen? Zorg dan dat je deze van te voren in water laat weken, zodat ze minder snel verbranden.
- Neem nu een ruime mengkom en doe hier het gehakt in. Doe er vervolgens het ei, zout, de trassi, sap en rasp van de limoen, ketjap manis, basterdsuiker, kokosrasp en komijn bij. Snipper vervolgens de rode ui, rode peper en tenen knoflook goed klein en voeg ook toe. Vijzel tot slot het korianderzaad fijn en voeg ook toe.
- Kneed alle ingrediënten door elkaar en verdeel het gehaktmengsel vervolgens in 8 gelijke delen. Kneed van ieder deel een langwerpige ‘worst’ die je op een spies rijgt en daar verder vormgeeft. Zorg er hierbij voor dat alle saté gelijk en evenredig zijn qua dikte. Dit zorgt voor de beste garing. Leg de spiesen nog even in de koeling tot de BBQ op temperatuur is.
- Is de BBQ warm? Leg de saté pentul dan op het rooster en sluit de BBQ met de deksel. Gril de spiesen in totaal 12 tot 14 minuten, waarbij de spiesen geregeld een kwartslag draait.
- Zijn de spiesen mooi gegrild en gaar? Dan mogen ze van de BBQ en is het tijd om te eten. Ik serveerde deze Indische gehaktsaté met nasi, wat cassave kroepoek en uiteraard een zelf bereidde pindasaus. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
