BBQ is soms zo makkelijk. Een mooi stuk vlees, een paar heerlijke ingrediënten voor een marinade en een paar spiesen kan al genoeg zijn. Deze Oosterse spiesen met varkenshaas is heerlijk in zijn eenvoud en perfect als gerecht voor bij een doordeweekse maaltijd met noedels of rijst. Door de marinade tevens te gebruiken om af te lakken geef je deze spiesen met varkenshaas nog meer smaak mee. Echt een aanrader dus!

Voorbereidingstijd: 4 uur uur 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 15 minuten minuten
Totale tijd: 4 uur uur 30 minuten minuten
Porties: 6
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Ingrediënten:
- 500 gram Varkenshaas
- 4 tenen Knoflook
- 1 Ui
- 1 eetlepel Donkere Basterdsuiker
- 3 eetlepels Geraspte Gember
- 75 milliliter Ketjap Manis
- 75 milliliter Sojasaus
- 1 Citroen
- 1 theelepel Sambal
- 1 eetlepel Sesamzaadjes
Overige Benodigdheden:
- BBQ met Deksel
- Kleine Steelpan
- Ziplock Zak
- 6 (houten) Spiesen
Instructies
- Voor de bereiding van deze spiesen begin je met het voorbereiden van de marinade. De varkenshaas moet hier minimaal een uur, maar het liefst 3 á 4 uur in zwemen, dus begin op tijd.
- Neem hiervoor de ziplock zak en doe er de ketjap manis, sojasaus, basterdsuiker, gember, sambal en het sap van de citroen in. Snipper vervolgens de knoflook en ui goed klein en voeg ook toe aan de rest van de ingrediënten. Sluit de zak en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
- Snijd nu de varkenshaas in blokjes van 3 x 3 cm groot en doe ze in de zak met de marinade. Sluit de ziplock zak en druk daarbij zoveel mogelijk lucht uit de zak. Masseer de marinade goed in het vlees en leg de zak een paar uurtjes in de koeling.
- Gebruik je houten spiesen voor dit recept? Leg deze dan nu in een laag water, zodat de stokjes wat vocht op kunnen nemen. Ze zullen dan tijdens het grillen minder snel verbranden.
- Heeft de varkenshaas lang genoeg gemarineerd? Haal de zak dan uit de koeling. Zet nu een steelpan op laag vuur en haal het vlees uit de marinade. Giet vervolgens de marinade in de steelpan en breng dit rustig aan de kook. Kook de marinade in tot er ongeveer de helft over is en de marinade een beetje ingedikt is. Haal de pan op dat moment van het vuur.
- Rijg ondertussen de blokjes varkenshaas aan de spiesen en steek de BBQ aan. Ga voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 160 graden.
- Is de BBQ op temperatuur? Dan is het tijd om de Oosterse spiesen te gaan grillen. Leg ze op de BBQ en grill ze 3 minuten per kant (12 minuten in totaal). Bestrijk de gegrilde kanten na het draaien steeds met de ingekookte marinade.
- Zijn de varkenshaas spiesen gaar? Dan mogen ze van de BBQ. Serveer ze op een mooie schaal of op een bord en bestrooi ze met een beetje sesamzaadjes. Of serveer de spiesen als maaltijd, met noedels en groenten uit de wok. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!



Hoi, lijkt me een super lekker recept maar ik heb een vraag.
Kun je de marinade nog gebruiken als er rauw vlees in is gemarineerd?
Hi Rob, in dit recept kan het, omdat je de marinade inkookt. Door die verhitting is het veilig.
Was fantastisch.
Heerlijk mals, lekker ingetrokken na 4 uurtjes.
Gelukkig morgen weer haha.
Goed om te horen! 🙂
Heerlijk!
Dat hoor ik graag!