indische spareribs uitgelicht

Indische Spareribs

Het was alweer even geleden dat ik spareribs bereidde op de BBQ, dus het werd wel weer eens tijd. En dan kun je net zo goed gelijk voor een nieuw recept gaan, toch? Het werden deze Indische spareribs en ik verwacht dat deze hier nog wel eens op het menu gaan komen! Waar ik bij spareribs meestal gebruik maak van zogenoemde dry rubs, ging ik dit keer voor een natte marinade. Het resulteerde in heerlijke malse ribs, die je zeker eens moet proberen!

indische spareribs recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.64 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Marineren: 12 uur
Totale tijd: 16 uur 30 minuten
Porties: 3 personen
calorieën: 1209kcal

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo Spareribs (2 strengen)
  • 125 milliliter Ketjap Manis
  • 125 milliliter Sojasaus
  • 1 Ui
  • 2 teentjes Knoflook
  • 4 centimeter Verse Gember
  • 1 Citroen
  • 2 eetlepels Donkere Basterdsuiker
  • 1 eetlepel Honing
  • 1 eetlepel Sambal Oelek
  • 1 theelepel Sesamolie
  • 4 eetlepels Appelsap
  • 2 eetlepels Roomboter

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Keukenmachine
  • Vershoudfolie
  • Aluminiumfolie
  • Steelpan
  • Grote Rechthoekige Schaal
  • Zeef

Instructies

  • De bereiding van deze Indische spareribs op de BBQ begint de avond van te voren met het samenstellen van de marinade, het ontvliezen van de spareribs en het marineren van de spareribs. Zoalsgezegd gaan we in dit recept voor een natte marinade, in plaats van een (kant-en-klare) kruidenmix voor spareribs.
  • Het maken van de marinade is het makkelijkst met een keukenmachine, maar kan ook met bijvoorbeeld een fijne rasp of door alles goed klein te hakken. In dit recept ga ik uit van een keukenmachine.
  • Neem de keukenmachine. Hak de knoflook, gember en ui in stukken en doe ze in de machine. Voeg vervolgens de ketjap manis, sojasaus, de rasp en het sap van de citroen, de basterdsuiker, de honing, de sambal en de sesamolie toe en draai alles tot een gladde marinade.
  • Nu is het tijd om de spareribs te ontvliezen. Daarbij ga je het witte membraan aan de holle kant van de spareribs verwijderen. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.
  • Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.
  • Leg de spareribs na het ontvliezen in een grote rechthoekige schaal en giet de marinade er over. Masseer de marinade aan beide kanten in het vlees en dek de schaal vervolgens af met vershoudfolie.
  • Zet de schaal daarna in de koeling, waar de spareribs een nachtje mogen marineren. Idealiter masseer je de marinade om de zoveel uur nog eens in de spareribs, maar ik begrijp het als je liever doorslaapt ’s nachts.
  • Reken de volgende dag op een bereidingstijd van 4 uur. Begin dus op tijd met het aansteken van de BBQ en ga daarbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.
  • Heb je de BBQ aangestoken? Haal dan de spareribs uit de koeling. Haal de ribs uit de marinade, maar gooi de marinade niet weg.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de spareribs dan op de BBQ. Voeg eventueel wat rookhout toe (kersen bijvoorbeeld) en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de spareribs nu 2 uur.
  • Na 2 uur mogen de spareribs van de BBQ, om per stuk te worden ingepakt in aluminiumfolie. Neem hiervoor 2 ruime stukken aluminiumfolie en leg deze op je werkblad. Leg op het midden van ieder stuk folie een sparerib.
  • Verdeel er vervolgens de appelsap en roomboter over en vouw de spareribs in het folie tot je een volledig afgesloten pakketje hebt. Het is belangrijk dat er geen scheuren in het folie zitten, zodat de ribben goed zacht kunnen stomen.
  • Leg de ingepakte spareribs terug op de BBQ. Sluit de BBQ weer met de deksel en stoom de ribs in folie ongeveer 1,5 uur.
  • Schenk nu de bewaarde marinade in een steelpan en zet deze op laag vuur. Breng de marinade rustig aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Haal de steelpan vervolgens weer van het vuur en laat de marinade een beetje afkoelen.
  • Na 1,5 uur mogen de spareribs weer even van de BBQ, om ze uit het folie te halen. Eenmaal uit het folie mogen ze direct weer terug op de BBQ. Bestrijk ze daarbij met de ingekookte marinade.
  • Sluit de BBQ met de deksel en gaar de ribs een kwartier. Bestrijk ze dan nog eens met de marinade en gaar nog een laatste kwartier.
  • Na dit laatste kwartier is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen en aan tafel te gaan. Serveer de spareribs direct. Eet smakelijk!

Benadering van voedingswaarden

Calories: 1209kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 59g | Fat: 83g | Saturated Fat: 27g | Polyunsaturated Fat: 14g | Monounsaturated Fat: 30g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 281mg | Sodium: 3315mg | Potassium: 1087mg | Fiber: 1g | Sugar: 38g | Vitamin A: 19IU | Vitamin C: 10mg | Calcium: 86mg | Iron: 4mg
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Indische Spareribs

31 reacties

  1. Ik ga deze het weekend proberen.
    De laatste 2 keer een kwartier op de bbq, moeten ze dan direct op het rooster?
    Of nog steeds op indirecte hitte?

    Groetjes, Brian

  2. 4 sterren
    Hallo ik ga morgen dit recept proberen ben benieuwd, alleen staat boven in de tekst dat de bereidingstijd 2 uur is alleen als ik de tijden optel zit ik op 4 uur klopt dat?
    Mvg Jef

  3. Ik wil voor de eerste keer spareribs op de bbq gaan maken en dit recept spreekt mij erg aan. Nu zag ik in andere recepten dat men de 3-2-1 methode hanteert. Dat is hier niet het geval. Is dat vanwege de natte rub of heeft dat een andere reden? Vraagje van een beginner 😉

    • De bereiding die ik in dit recept aanhoudt heeft niet zozeer met de natte marinade t.o.v. een droge rub te maken. Er zijn diverse manieren waarop je spareribs kunt bereiden en de tijden zijn (zoals hieronder ook vermeld) ook afhankelijk van hoe dik je ribben zijn en wat je smaak is. Lekker proberen dus!

  4. Olim, ligt er maar net aan hoe dik je ribben zijn. En hoe gaar je ze wilt hebben. Smaken verschillen. Van proberen kan je leren.🤤✔🍻👍🏻

  5. 5 sterren
    Vandaag dit recept gemaakt. Erg lekker! De kamado bleef mooi op 110 graden.

    De fase van aluminiumfolie kan wat mij betreft korter. Een uur lijkt voldoende te zijn.

  6. Net de spareribs gemarineerd en morgen op de Q. Wat me opviel is dat de marinade enorm zout is. Klopt dit? Waarschijnlijk door de soja saus. Hopelijk zijn ze lekker. Laat morgen het resultaat weten.

    • Ik weet niet of dit klopt, ik heb hem niet geproefd 😉 Als ik de ingrediënten bekijk zou het qua verhouding wel mee moeten vallen. Tijdens de bereiding vlakken de smaken nog wat af, dus wellicht valt het dan mee. Ik hoor graag hoe het is bevallen.

  7. 4 sterren
    De spareribs waren super gelukt en waren echt heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb hem wel iets zoeter gemaakt met een extra schep basterd suiker en honing aangezien wij de marinade iets te zout vonden. De volgende neem ik sojasaus met minder zout.

  8. Ik ben vandaag de ribben aan het roken en daarna in de folie. Maar ik wil volgend weekend eigenlijk het laatste deel pas doen. Blijft de marinade een week goed in de koelkast of moet ik dan nieuwe maken voor het aflakken?

    • Als alles echt pas over 7 dagen afgemaakt wordt zou ik alles invriezen en voor de laatste stap altijd meer tijd rekenen, want dan gaan ze ineens koud op de BBQ in plaats van net uit de folie. Marinade kun je dan na ontdooien weer opwarmen en gebruiken.

      • Super! Hoopte al dat het zo zou gaan 😉 Hartelijk dank voor je reactie en ik moet zeggen, ze ruiken nu al heerlijk! En dan liggen ze er pas net anderhalf uur op (dikbevleesde ribs).

  9. Wat een overheerlijke recept!

    Klein vraagje.. ik had wederom 1 halve rib die behoorlijk zwart was geworden tijdens het stomen. Komt dit door temperatuur of te weinig vocht in het pakketje?

    Mvg Martin Penninkhoff

  10. Ik had dik bevleesde rins en heb ze wel 3 uur erop gelegd om te beginnen. Kern temperatuur aangehouden van 85 graden. Het vlees viel er toen al bijna af en de botjes staken eruit. Nu aflakken en dan smullen want, oh wat is dit een top recept.

    Thx Junkie

    • Hoi Janneke, als je een gas BBQ met meerdere branders hebt kun je daarna 1 aanzetten op de laagste stand en de rest uit laten. Boven de branders die niet aan staan heb je, in combinatie met een gesloten deksel, een indirecte zone, waar je de spareribs rustig kunt garen. Het is alleen even aankijken hoe warm jouw BBQ wordt met één brander op de laagste stand en hierop de bereidingstijd aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *