Indische Spareribs

Het was alweer even geleden dat ik spareribs bereidde op de BBQ, dus het werd wel weer eens tijd. En dan kun je net zo goed gelijk voor een nieuw recept gaan, toch? Het werden deze Indische spareribs en ik verwacht dat deze hier nog wel eens op het menu gaan komen! Waar ik bij spareribs meestal gebruik maak van zogenoemde dry rubs, ging ik dit keer voor een natte marinade. Het resulteerde in heerlijke malse ribs, die je zeker eens moet proberen!

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.43 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Marineren: 12 uur
Totale tijd: 16 uur 30 minuten
Porties: 3 personen

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo Spareribs (2 strengen)
  • 125 ml Ketjap Manis
  • 125 ml Sojasaus
  • 1 Ui
  • 2 teentjes Knoflook
  • 4 cm Verse Gember
  • 1 Citroen
  • 2 eetlepels Donkere Basterdsuiker
  • 1 eetlepel Honing
  • 1 eetlepel Sambal Oelek
  • 1 theelepel Sesamolie
  • 4 eetlepels Appelsap
  • 2 eetlepels Roomboter

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Keukenmachine
  • Vershoudfolie
  • Aluminiumfolie
  • Steelpan
  • Grote Rechthoekige Schaal
  • Zeef

Instructies

  • De bereiding van deze Indische spareribs op de BBQ begint de avond van te voren met het samenstellen van de marinade, het ontvliezen van de spareribs en het marineren van de spareribs. Zoalsgezegd gaan we in dit recept voor een natte marinade, in plaats van een (kant-en-klare) kruidenmix voor spareribs.
  • Het maken van de marinade is het makkelijkst met een keukenmachine, maar kan ook met bijvoorbeeld een fijne rasp of door alles goed klein te hakken. In dit recept ga ik uit van een keukenmachine.
  • Neem de keukenmachine. Hak de knoflook, gember en ui in stukken en doe ze in de machine. Voeg vervolgens de ketjap manis, sojasaus, de rasp en het sap van de citroen, de basterdsuiker, de honing, de sambal en de sesamolie toe en draai alles tot een gladde marinade.
  • Nu is het tijd om de spareribs te ontvliezen. Daarbij ga je het witte membraan aan de holle kant van de spareribs verwijderen. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.
  • Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.
  • Leg de spareribs na het ontvliezen in een grote rechthoekige schaal en giet de marinade er over. Masseer de marinade aan beide kanten in het vlees en dek de schaal vervolgens af met vershoudfolie. Zet de schaal daarna in de koeling, waar de spareribs een nachtje mogen marineren. Idealiter masseer je de marinade om de zoveel uur nog eens in de spareribs, maar ik begrijp het als je liever doorslaapt ’s nachts.
  • Reken de volgende dag op een bereidingstijd van 4 uur. Begin dus op tijd met het aansteken van de BBQ en ga daarbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.
  • Heb je de BBQ aangestoken? Haal dan de spareribs uit de koeling. Haal de ribs uit de marinade, maar gooi de marinade niet weg.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de spareribs dan op de BBQ. Voeg eventueel wat rookhout toe (kersen bijvoorbeeld) en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de spareribs nu 2 uur.
  • Na 2 uur mogen de spareribs van de BBQ, om per stuk te worden ingepakt in aluminiumfolie. Neem hiervoor 2 ruime stukken aluminiumfolie en leg deze op je werkblad. Leg op het midden van ieder stuk folie een sparerib. Verdeel er vervolgens de appelsap en roomboter over en vouw de spareribs in het folie tot je een volledig afgesloten pakketje hebt. Het is belangrijk dat er geen scheuren in het folie zitten, zodat de ribben goed zacht kunnen stomen.
  • Leg de ingepakte spareribs terug op de BBQ. Sluit de BBQ weer met de deksel en stoom de ribs in folie ongeveer 1,5 uur.
  • Schenk nu de bewaarde marinade in een steelpan en zet deze op laag vuur. Breng de marinade rustig aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Haal de steelpan vervolgens weer van het vuur en laat de marinade een beetje afkoelen.
  • Na 1,5 uur mogen de spareribs weer even van de BBQ, om ze uit het folie te halen. Eenmaal uit het folie mogen ze direct weer terug op de BBQ. Bestrijk ze daarbij met de ingekookte marinade. Sluit de BBQ met de deksel en gaar de ribs een kwartier. Bestrijk ze dan nog eens met de marinade en gaar nog een laatste kwartier.
  • Na dit laatste kwartier is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen en aan tafel te gaan. Serveer de spareribs direct. Eet smakelijk!
Indische Spareribs

10 reacties

  1. Ik ga deze het weekend proberen.
    De laatste 2 keer een kwartier op de bbq, moeten ze dan direct op het rooster?
    Of nog steeds op indirecte hitte?

    Groetjes, Brian

  2. 4 sterren
    Hallo ik ga morgen dit recept proberen ben benieuwd, alleen staat boven in de tekst dat de bereidingstijd 2 uur is alleen als ik de tijden optel zit ik op 4 uur klopt dat?
    Mvg Jef

  3. Ik wil voor de eerste keer spareribs op de bbq gaan maken en dit recept spreekt mij erg aan. Nu zag ik in andere recepten dat men de 3-2-1 methode hanteert. Dat is hier niet het geval. Is dat vanwege de natte rub of heeft dat een andere reden? Vraagje van een beginner 😉

    • De bereiding die ik in dit recept aanhoudt heeft niet zozeer met de natte marinade t.o.v. een droge rub te maken. Er zijn diverse manieren waarop je spareribs kunt bereiden en de tijden zijn (zoals hieronder ook vermeld) ook afhankelijk van hoe dik je ribben zijn en wat je smaak is. Lekker proberen dus!

  4. Olim, ligt er maar net aan hoe dik je ribben zijn. En hoe gaar je ze wilt hebben. Smaken verschillen. Van proberen kan je leren.🤤✔🍻👍🏻

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *