Ga terug
+ servings

Indische Spareribs

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indisch
Trefwoord: indische ribs, indische spareribs, ribs, spareribs
Porties: 3 personen
calorieën: 1209kcal

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo Spareribs (2 strengen)
  • 125 milliliter Ketjap Manis
  • 125 milliliter Sojasaus
  • 1 Ui
  • 2 teentjes Knoflook
  • 4 centimeter Verse Gember
  • 1 Citroen
  • 2 eetlepels Donkere Basterdsuiker
  • 1 eetlepel Honing
  • 1 eetlepel Sambal Oelek
  • 1 theelepel Sesamolie
  • 4 eetlepels Appelsap
  • 2 eetlepels Roomboter

Overige Benodigdheden:

  • BBQ met Deksel
  • Keukenmachine
  • Vershoudfolie
  • Aluminiumfolie
  • Steelpan
  • Grote Rechthoekige Schaal
  • Zeef

Instructies

  • De bereiding van deze Indische spareribs op de BBQ begint de avond van te voren met het samenstellen van de marinade, het ontvliezen van de spareribs en het marineren van de spareribs. Zoalsgezegd gaan we in dit recept voor een natte marinade, in plaats van een (kant-en-klare) kruidenmix voor spareribs.
  • Het maken van de marinade is het makkelijkst met een keukenmachine, maar kan ook met bijvoorbeeld een fijne rasp of door alles goed klein te hakken. In dit recept ga ik uit van een keukenmachine.
  • Neem de keukenmachine. Hak de knoflook, gember en ui in stukken en doe ze in de machine. Voeg vervolgens de ketjap manis, sojasaus, de rasp en het sap van de citroen, de basterdsuiker, de honing, de sambal en de sesamolie toe en draai alles tot een gladde marinade.
  • Nu is het tijd om de spareribs te ontvliezen. Daarbij ga je het witte membraan aan de holle kant van de spareribs verwijderen. Dit doe je door met de achterkant van een mes een klein stukje los te peuteren bij één van de ribben. Wanneer je een stukje losgekregen hebt kun je dit met keukenpapier stevig vastpakken en zo de rest van het membraan voorzichtig lostrekken.
  • Doe je dit voor de eerste keer? Bekijk dan voor de zekerheid onderstaande video, waarin goed te zien is hoe het membraan moet worden verwijderd.
  • Leg de spareribs na het ontvliezen in een grote rechthoekige schaal en giet de marinade er over. Masseer de marinade aan beide kanten in het vlees en dek de schaal vervolgens af met vershoudfolie.
  • Zet de schaal daarna in de koeling, waar de spareribs een nachtje mogen marineren. Idealiter masseer je de marinade om de zoveel uur nog eens in de spareribs, maar ik begrijp het als je liever doorslaapt ’s nachts.
  • Reken de volgende dag op een bereidingstijd van 4 uur. Begin dus op tijd met het aansteken van de BBQ en ga daarbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.
  • Heb je de BBQ aangestoken? Haal dan de spareribs uit de koeling. Haal de ribs uit de marinade, maar gooi de marinade niet weg.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de spareribs dan op de BBQ. Voeg eventueel wat rookhout toe (kersen bijvoorbeeld) en sluit de BBQ met de deksel. Gaar de spareribs nu 2 uur.
  • Na 2 uur mogen de spareribs van de BBQ, om per stuk te worden ingepakt in aluminiumfolie. Neem hiervoor 2 ruime stukken aluminiumfolie en leg deze op je werkblad. Leg op het midden van ieder stuk folie een sparerib.
  • Verdeel er vervolgens de appelsap en roomboter over en vouw de spareribs in het folie tot je een volledig afgesloten pakketje hebt. Het is belangrijk dat er geen scheuren in het folie zitten, zodat de ribben goed zacht kunnen stomen.
  • Leg de ingepakte spareribs terug op de BBQ. Sluit de BBQ weer met de deksel en stoom de ribs in folie ongeveer 1,5 uur.
  • Schenk nu de bewaarde marinade in een steelpan en zet deze op laag vuur. Breng de marinade rustig aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes doorkoken. Haal de steelpan vervolgens weer van het vuur en laat de marinade een beetje afkoelen.
  • Na 1,5 uur mogen de spareribs weer even van de BBQ, om ze uit het folie te halen. Eenmaal uit het folie mogen ze direct weer terug op de BBQ. Bestrijk ze daarbij met de ingekookte marinade.
  • Sluit de BBQ met de deksel en gaar de ribs een kwartier. Bestrijk ze dan nog eens met de marinade en gaar nog een laatste kwartier.
  • Na dit laatste kwartier is het tijd om de spareribs van de BBQ te halen en aan tafel te gaan. Serveer de spareribs direct. Eet smakelijk!

Nutrition

Calories: 1209kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 59g | Fat: 83g | Saturated Fat: 27g | Polyunsaturated Fat: 14g | Monounsaturated Fat: 30g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 281mg | Sodium: 3315mg | Potassium: 1087mg | Fiber: 1g | Sugar: 38g | Vitamin A: 19IU | Vitamin C: 10mg | Calcium: 86mg | Iron: 4mg