Indisch Gehaktbrood

Ik maakte al eens eerder een gehaktbrood op een rookplank en ging toen iets meer de Amerikaanse kant op met een rub en BBQ saus. Dit keer liet ik me beïnvloeden door de Indische keuken en ging ik logischerwijs dus voor een Indisch gehaktbrood, gevuld met gekookte eieren en gegaard en gerookt op een eikenhouten rookplankje. Uiteraard maakte ik ook zelf de pindasaus die er aan het eind van de bereiding overheen gaat.

Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

  • 500 gram Rundergehakt (of half-om-half)
  • 3 Gekookte Eieren
  • 1 Ei
  • 3 centimeter Verse Gember
  • 2 tenen Knoflook
  • 3 eetlepels Ketjap Manis
  • 2,5 theelepel Sambal Oelek
  • 1 theelepel Gemalen Komijn
  • 1 eetlepel Basterdsuiker
  • Paneermeel
  • 2 Lente Uitjes
  • 30 gram Pinda’s
  • 1 eetlepel Seroendeng
  • 6 eetlepels Pindakaas
  • 120 milliliter Kokosmelk
  • 25 milliliter Sojasaus

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor een combinatie van directe en indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden.
  • Neem nu een ruime mengkom en doe hier het gehakt in. Voeg het ei, de ketjap, 1,5 theelepel sambal, de komijn en basterdsuiker toe. Rasp vervolgens de gember en teentjes knoflook en voeg ook toe. Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg eventueel paneermeel toe als het geheel nog te nat is.
  • Is de BBQ op temperatuur? Leg de rookplank dan op het directe deel van de BBQ en sluit de BBQ met de deksel. Wacht tot de rookplank rook af begint te geven.
  • Vorm nu een grote rechthoekige plak van het gehaktmengsel en leg hier de gepelde eieren op. Rol de eieren in het gehakt en vorm er een ovaalvormig gehaktbrood van. Steek de probe van je kernthermometer in het midden van het gehaktbrood.
  • Begint de rookplank rook af te geven? Draai de plank dan nu om en leg er vervolgens het gehaktbrood op. Sluit de BBQ weer met de deksel en gaar het gehaktbrood tot een kerntemperatuur van 65 graden. Check daarbij af en toe of de rookplank niet vlam vat. Is dat wel het geval? Verplaats de rookplank dan naar het indirecte deel van de BBQ en gaar het gehaktbrood daar verder.
  • Zet ondertussen een steelpannetje op laag vuur en doe hier de kokosmelk, de sojasaus, de pindakaas en een theelepel sambal in. Warm de ingrediënten al roerend goed door, tot je een mooie pindasaus hebt.
  • Is je Indisch gehaktbrood gaar? Dan mag het van de BBQ. Til het met rookplank en al van de BBQ (vergeet geen handschoenen te gebruiken) en laat het gehakt brood even rusten.
  • Snijd ondertussen de lente uitjes in ringen en rooster eventueel de pinda’s even. Klaar om te eten? Schep dan wat pindasaus over het gehaktbrood en bestrooi het daarna met de seroendeng, pinda’s en ringetjes lente ui. Serveer het Indisch gehaktbrood in zijn geheel en snijd aan tafel plakken. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *