griekse pizza uitgelicht nieuw

Griekse Pizza van de BBQ

Het leuke aan BBQ-en is de veelzijdigheid. Je kunt er een hamburger en een stokje saté op bereiden, low and slow spareribs bereiden met indirecte hitte en met een pizzasteen kun je ook heerlijke pizza’s en broden bereiden! Zo zou je eigenlijk iedere dag kunnen BBQ-en en toch gevarieerd eten. In dit recept voor een Griekse Pizza draait het met name om het deeg. Met de topping kun je natuurlijk zelf eindeloos variëren!

De BBQ is niet alleen voor vlees. Je kunt er ook pizza's op bereiden!
De BBQ is niet alleen voor vlees. Je kunt er ook pizza's op bereiden!

Hoofdgerecht

2 personen

1 uur en 30 minuten

Ingrediënten (2 pizza's)

Voor de bodem:
- 280 gram Bloem
- 200 ml Lauwwarm Water
- 10 gram Gedroogde Gist
- 1 theelepel Zout
- 1 theelepel Suiker
- 1 theelepel Versgemalen Peper
- 1 Eetlepel Olijfolie

Voor de topping:
- 6 tot 8 eetlepels Tomatensaus
- 200 gram Kipfilet
- 100 gram Feta in blokjes
- 150 gram Diepvries Spinazie
- 1 Ui in halve ringen
- Een halve Paprika in reepjes
- 2 eetlepels Italiaanse Kruiden
- 1 eetlepel Paprikapoeder
- Peper & Zout
- 1 eetlepel Oregano

Overige benodigdheden

- BBQ met deksel
- Pizzasteen
- Eventueel een Pizzaschep

Bereiding

In dit recept voor een heerlijke Griekse Pizza leg ik uit hoe je op de BBQ pizza's kunt bereiden door gebruik te maken van een pizza steen. In dit recept vertel ik hoe je pizzadeeg maakt voor een dunne, krokante pizzabodem en hoe je deze omtovert tot een pizza Griekse stijl. Bij het maken van een pizza is de bodem één van de belangrijkste dingen. Je wilt natuurlijk een bodem die goed gaar, luchtig en krokant is. Maar hoe doe je dat? Met dit recept gaat het gegarandeerd goed. Zeker als je je pizza daarna afbakt op een pizzasteen!

Het pizzadeeg maken

Meng het zakje gist door het lauwwarme water en laat dit even staan. Maak op het aanrechtblad een bergje van de bloem en maak hierin een kuiltje. Voeg de peper en het zout toe aan de bloem. Schenk vervolgens de eetlepel olijfolie en een beetje van het water met gist in het kuiltje en roer hier met je vingers voorzichtig wat bloem doorheen. Wanneer het water is opgenomen door de bloem kun je weer wat nieuw water toevoegen en mengen met de bloem. Ga hiermee door tot het water op is en er een glad en elastisch deeg is ontstaan. Doe de deegbal vervolgens in een kom en dek deze af met een theedoek. Laat het deeg vervolgens een uur rijzen op een warme plek.

De BBQ klaarmaken en de kip garen
Nu het deeg aan het rijzen is, is het tijd om de BBQ klaar te maken voor het bakken van de pizza's. Ga hierbij voor een temperatuur van 230 tot 250 graden. Wanneer de kolen of briketten goed branden is het een goed idee om deze naar de buitenkant van het kolenrooster te verplaatsen, zodat het midden vrij is. Je krijgt dan eigenlijk een cirkel van kolen, langs de rand van de BBQ. Door dit te doen zorg je er voor dat het midden van de pizzasteen niet te heet wordt en de pizzasteen zo egaal mogelijk wordt verhit. Plaats de pizzasteen nu in het midden van het grillrooster en laat deze goed heet worden. Zo zal de pizza sneller garen.

De Griekse pizza zal onder andere belegd worden met kip. Deze moet echter al gaar zijn als je de pizza gaat afbakken. Breng de kipfilet eerst op smaak met wat paprikapoeder, peper en zout en oregano. Leg de kipfilet vervolgens in een ingevette ovenschaal en gaar deze voor ongeveer 20 minuutjes op 180 graden in de over, of op de BBQ. De kip moet net gaar zijn. Snijd de kipfilet in plakjes vlak voordat je de pizza gaat beleggen.

Het bouwen van de pizza's
Als het deeg een uur heeft gerezen, wordt het tijd om het uit te rollen en de pizza's te beleggen. Deel het deeg hiervoor in 2 gelijke delen en rol één van de delen op een met bloem bestoven aanrechtblad uit tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Verplaats het deeg tijdens het uitrollen regelmatig om er voor te zorgen dat het niet aan het aanrechtblad blijft plakken.

Wanneer je het pizzadeeg hebt uitgerold is het het makkelijkst om de bodem op de pizzaschep te leggen voordat je de pizza gaat beleggen. Bestrijk de bodem eerst met 3 tot 4 eetlepels tomatensaus en beleg de pizza vervolgens met de spinazie, plakjes kipfilet, paprika, ui en feta. Bestrooi de pizza vervolgens nog met de Italiaanse kruiden.

De pizza bakken op de BBQ

Nu de pizza belegd is, kun je hem gaan afbakken op de pizzasteen. Het is aan te raden om de pizzasteen te bestuiven met een beetje bloem, zodat je de pizza er later gemakkelijk af krijgt. Schuif de pizza van de pizzaschep op de pizzasteen en sluit de BBQ met de deksel.

Bak de pizza vervolgens in 8 tot 10 minuten gaar. Je kunt controleren of de bodem gaar is door er een aardappelschilmesje in te steken. Als het mesje droog is wanneer je deze weer uit de bodem haalt is de bodem gaar en word het tijd om aan tafel te gaan! Gebruik de pizzaschep om de pizza van de steen te halen én om de pizza op te serveren aan tafel.

Nog enkele tips:
- Wanneer je je fantasie de vrije loop laat bij het beleggen van de pizza's is het belangrijk om niet te veel gebruik te maken van 'natte' ingrediënten. Het vocht hieruit trekt namelijk in het deeg, met een zompige bodem als resultaat.
- Wanneer je gebruik maakt van smeltende kazen, zoals Mozzarella, is het verstandig deze niet te dicht bij de rand van de pizza te leggen. Zo voorkom je dat de kaas van de pizza afdruipt en op de pizzasteen terecht komt. Op zich is het geen ramp wanneer dit gebeurt, maar de pizzasteen wordt er niet knapper op.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *