gerookte lamsbout uitgelicht

Gerookte Lamsbout

Ik kan enorm genieten van de smaak van lamsvlees, maar om mij heen is dat wat minder het geval. Dat betekent dat we hier niet met grote regelmaat lamsvlees op de BBQ hebben liggen, maar een mooie lamsbout stond nog wel op het lijstje om sowieso eens te proberen. Onlangs kon ik hem afstrepen, want ik rookte een mooi stuk Nieuw-Zeelands Lamsbout. En ik kan je direct vertellen dat zelfs de mensen die niet van lamsvlees houden dit stuk toch wel lekker vonden. De smaak van lam was subtieler dan bij sommige andere delen en de marinade en lichte rooksmaak maakten het tot een zeer smakelijke geheel. Wat mij betreft dan ook zeker een aanrader!

gerookte lamsbout recept
Recept afdrukken Pin recept Deel op Facebook
4.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 45 minuten
Marineren: 4 uur
Totale tijd: 6 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten:

Overige Benodigdheden:

Instructies

  • Begin op tijd met de voorbereidingen van je lamsbout, want je wil de smaken een uur of 4 de tijd geven om in het vlees te trekken.
  • Neem een kom en knijp hier de tenen knoflook in uit met de knoflookpers. Voeg de olijfolie, mosterd, rasp en twee eetlepels sap van de citroen, versgemalen peper en zeezout aan toe. Rits nu de blaadjes van de takjes rozemarijn en hak deze klein. Voeg ook toe en meng alles goed door elkaar.
  • Haal nu de lamsbout uit de verpakking en dep het vlees rondom droog met wat keukenpapier. Snijd eventuele loshangende stukjes vlees en vet weg.
  • Pak er een ziplock zak bij en doe hier de lamsbout in. Voeg vervolgens de marinade toe, druk zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit de zak af. Masseer vervolgens de marinade rondom in het vlees en leg het weg in de koeling. Masseer ieder uur de marinade nog even in het vlees, tot je de lamsbout gaat bereiden.
  • Heeft het vlees lang genoeg gemarineerd? Steek dan de BBQ aan en ga hierbij eerst voor indirecte warmte en een temperatuur van ongeveer 100 graden.
  • Is de BBQ op temperatuur? Haal dan het vlees uit de koeling. Voeg vervolgens de chunks rookhout toe aan de brandende kolen. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek deze dan alvast in het vlees en leg de lamsbout vervolgens op de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel.
  • Rook de lamsbout nu eerst tot een kerntemperatuur van 48 graden. Dit duurde bij mij ongeveer 75 minuten.
  • Haal de lamsbout bij een kerntemperatuur van 48 graden even van de BBQ en maak de BBQ vervolgens gereed voor directe hitte en een temperatuur van 230 tot 250 graden.
  • Is de BBQ gereed? Leg dan de lamsbout weer terug op de BBQ en gril hem in 5 minuutjes rondom aan, tot het vlees een kern heeft van 52 graden. Haal de lamsbout vervolgens weer van de BBQ.
  • Laat het vlees nu 10 minuten rusten en snijd het daarna in dunne plakken. Dit kun je natuurlijk ook aan tafel, onder het oog van je gasten doen. Eet smakelijk!
BBQ Junkie maakt gebruik van affiliate links in recepten en blogs. Door op één van deze links te klikken kom je bijvoorbeeld terecht bij Bol.com, Vanbeekumspecerijen.nl of Amazon. Als je vervolgens iets bij één van deze webwinkels koopt, ontvang ik daar commissie over, zonder dat jij extra betaalt. Zo steun je BBQ Junkie simpel tijdens het online shoppen!
Gerookte Lamsbout van de BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *