Côte de Boeuf met Gepofte Knoflook

Eén van de mooiste stukken vlees om te zien en te bereiden vind ik toch altijd de Côte de Boeuf. Met dat bot en de vetmarmering in het vlees is het simpelweg een genot om te zien en qua bereiding hoef je geen gekke dingen te doen om toch een fantastische smaak te krijgen. Dat bewijst ook dit recept wel, met slechts 5 ingrediënten. Het belangrijkste ingrediënt in dit recept is, na het vlees uiteraard, de knoflook. Deze wordt namelijk eerst gepoft en krijgt hierdoor een heerlijke zachte en zoete smaak, die erg goed bij de Côte de Boeuf past. Dit recept is dan ook zeker een aanrader voor de liefhebber van een mooie grote steak van de BBQ!

Cote de Boeuf van de BBQ is niet alleen lekker, het ziet er ook nog eens te gek uit!
Cote de Boeuf van de BBQ is niet alleen lekker, het ziet er ook nog eens te gek uit!

Soort gerecht: Hoofd; Aantal personen: 4; Tijd: 2 uur

Ingrediënten

– Côte de Boeuf van 1 kilogram
– 1 bol Knoflook
– 2 eetlepels Olijfolie
– Versgemalen Zwarte Peper
– Grof Zeezout

Overige Benodigdheden

– BBQ met Deksel
– Kernthermometer
– Bakkwast
– Aluminiumfolie

Bereiding

Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 150 graden.

Neem de bol knoflook en snijd de bovenkant er vanaf, zodat je de teentje net ziet. Zet de bol nu op een stuk aluminiumfolie en druppel er wat olijfolie overheen. Bestrooi met een beetje zeezout en zwarte peper en vouw de knoflook vervolgens in het aluminiumfolie.

Is de BBQ op temperatuur? Leg de knoflook dan op de BBQ, sluit de BBQ met de deksel en laat de knoflook een uur poffen. Haal nu ook de Côte de Boeuf uit de koeling en laat deze rustig op kamertemperatuur komen.

Haal na een uur de bol knoflook van de BBQ en pas de temperatuur van de BBQ aan. Ga nog steeds voor indirecte hitte, maar nu op een temperatuur van ongeveer 120 graden.

Bestrooi ondertussen de Côte de Boeuf rondom met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Is de BBQ wederom op temperatuur? Leg het vlees dan op het rooster en sluit de BBQ met de deksel? Gebruik je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan eerst in het vlees, zodat je de temperatuur goed kunt bijhouden. Gaar de Côte de Boeuf nu indirect tot een kerntemperatuur van 45 graden.

Neem ondertussen de bol knoflook uit het aluminiumfolie en knijp de bol uit in een kommetje. Voeg een eetlepel olijfolie toe aan de kom en meng deze met de gepofte knoflook. Zet het kommetje weg. Deze heb je pas later nodig.

Heeft het vlees de kerntemperatuur van 45 graden bereikt? Dan mag het even van de BBQ. Maak de BBQ vervolgens klaar om direct te grillen en ga hierbij voor een temperatuur van ongeveer 200 graden. Is die temperatuur bereikt? Leg de Côte de Boeuf dan weer op de BBQ en gril hem 2 minuten aan één kant. Draai het vlees vervolgens om en gril ook de andere kant 2 minuten. Bestrijk ondertussen met een bakkwast de gegrilde kant met de gepofte knoflook.

Keer de Côte de Boeuf na 2 minuten weer om en bestrijk ook de zojuist gegrilde kant met gepofte knoflook. Gril nu beide kanten van het vlees nog een minuutje, tot het vlees een kerntemperatuur van 52 graden heeft bereikt.

Haal vervolgens de Côte de Boeuf van de BBQ en laat hem op een bord 8 minuutjes rusten. Daarna kun je het vlees meenemen naar tafel en onder het oog van je gasten aansnijden. Gebruik hiervoor een scherp mes. Eet smakelijk!

Cote de Boeuf van de BBQ is niet alleen lekker, het ziet er ook nog eens te gek uit!
Cote de Boeuf van de BBQ is niet alleen lekker, het ziet er ook nog eens te gek uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bewijs dat je geen robot bent: *